To je Hrvatska! Tko ima šampanjac, neka ga otvori!

Bravo Vatreni! Hrvatska je s 0:3 u Istanbulu i 0:0 na Maksimiru izborila EURO u Ukrajini i Poljskoj, ali nije uspjela pobijediti Turke u Zagrebu i izbjeći ruski rulet u ždrijebu za EP.

16.11.2011.
0:12
VOYO logo

Zagreb. Stadion: Maksimir. Gledatelja: 30.000 Sudac: Pedro Proença (Portugal)

Hrvatska (4-4-2): Pletikosa - Vida, Schildenfeld, Šimunić, Pranjić - Srna, Vukojević, Modrić, Rakitić - Olić, Mandžukić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska (4-3-3-): Bolat - Kazim, Toprak, Korkmaz, Koybasi - Balci, Inan, Selcuk Sahin - Altintop, Bulut, Erkin

Hrvatska je izborila EURO, ali ne i drugu jakosnu skupinu u ždrijebu za EURO. Umjesto Vatrenih, u drugu jakosnu skupinu je ušla Rusija, a tamo su još i Njemačka, Italija te Engleska, od kojih jednu nećemo izbjeći! Evo kako se to dogodilo u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska reprezentacija, koja je u Istanbulu poražena s 3:0, uoči uzvrata je doživjela brojne izmjene te je Guus Hiddink na maksimirski travnjak poslao sedam novih igrača, dok je Slaven Bilić bio primoran na dvije izmjene. Kartoniranog Ćorluku i Dujmovića zamijenili su Pranjić i Vukojević.

Vatreni nisu u uzvratnoj utakmici bili ubojiti i efikasni kao četiri dana ranije u Turskoj, ali su još jednom sačuvali svoj gol. Turska je zamalo povela već u 5. minuti. Prvo je Ismail Köybaşi pogodio vratnicu, ali pritom sudac nije dosudio očigledno zaleđe Sahina, koji je smetao Pletikosi. U nastavku akcije Kazim je pucao iz odlične pozicije, ali je Stipe sjajno obranio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon početnog pritiska Turske, Hrvatska se oslobodila sredinom prvog dijela i počela opasnije prijetiti. Najbolju priliku u prvom dijelu je zapucao Mandžukić u 35. minuti. Nakon dodavanja Olića, Mandžo je s desetak metara pucao izvan okvira gola.

U nastavku je Hrvatska bila puno opasnija po gol gostiju, koji su, međutim, opet bolje krenuli. U 76. minuti, Rakitić je propustio odličnu priliku, a dvije minute kasnije Srna je povukao kontru no umjesto da posluži slobodnog Jelavića, koji je tek ušao u igru umjesto Mandžukića, pucao je u blok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogao je Rakitić uz malo više sreće zabiti u 82. minuti, ali se lopta nakon bloka jednog turskog igrača odbila iznad grede. U samoj završnici je Modrić iz dobre situacije oklijevao s udarcem, pa je ogled u Maksimiru završio bez golova i bez pobjednika.

Vatreni su tako potvrdila nastup na EURO-u, a s kime će biti u skupini saznat će 2. prosinca nakon ždrijeba u Kijevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češka je minimalnom pobjedom 1:0 protiv Crne Gore u uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Podgorici potvrdila svoj prolaz među 16 najboljih momčadi Starog kontinenta.

Gosti su odigrala vrlo pametnu utakmicu u Podgorici nakon što su u prvom susretu slavili 2:0 u Pragu. Crna Gora je napadala, pritiskala, prijetila, ali je Češka na samom kraju susreta bila ta koja je poentirala. Prvih 25 minuta utakmice proteklo je u dosta mirnoj atmosferi, a onda je u 40. minuti Dejan Damjanović s nekih 14-ak metara pucao preko gola nakon što ga je Elsad Zverotić idealno poslužio. To je ujedno bila i najzanimljivija situacija prvog poluvremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sedmoj minuti nastavka ponovno je Damjanović je odigrao odličan dupli pas sa svojim suigračem nakon kojeg se našao u jedan na jedan situaciji s čeških vratarom Čechom, ali je njegov udarac odsjeo na gredi. Svega tri minute kasnije Mirko Vučinić našao se u najboljoj prilici na utakmici kada je sa svega dva metra iskosa glavom pucao preko gola, iako je Čech već bio u padu i ne bi uspio obraniti bilo kakav udarac u okvir vrata. U 71. minuti ponovno je opasan po češka vrata bio Vučinić čiji je udarac, koji ovaj put išao u okvir vrata, obranio češki vratar. Nakon svih propuštenih prilika Crne Gore uslijedila je kazna. Petr Jiraček zabio je u 81. kada je na rubu kaznenog prostora izigrao crnogorsku obranu, te je u situaciji jedan na jedan s vratarom Božovićem gađao bliži kut i pogodio. Sveukupnim rezultatom 3:0 Češka zasluženo ide na Europsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj iduće godine.

Irska - Estonija 1:1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irske i Estonije odigrali su 1:1 u Dublinu u drugoj utakmici dodatnih kvalifikacija za EURO. Kao što je bilo i za očekivati Estonija je krenula u utakmicu na sve ili ništa dok je Irska, s druge strane, igrala onoliko koliko je potrebno da održi povoljan rezultat. Stephen Ward doveo je Irsku u vodstvo u 32. minuti prvog poluvremena nakon što je pospremio jedan otpadak u mrežu. Bolja i konkretnija igra isplatila se gostima u 12. minuti nastavka. Konstantin Vassiljev uputio je jedan udarac iz daljine, a lopta je kroz ruke prošla vrataru Irske Shayju Givenu. Bio je to ujedno i konačan rezultat nakon kojeg je, naravno, Irska puno zadovoljnija s obzirom da ona putuje u Ukrajinu i Poljsku. Ukrajina Poljska Španjolska Nizozemska Engleska Italija Njemačka Francuska Švedska Rusija Grčka Danska HRVATSKA Češka Irska Portugal

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo