Ispričali se zbog velike laži, ali oprost nisu dobili!

Najčitaniji britanski tabloid The Sun ispričao se javnosti i posebno navijačima Liverpoola zbog objavljivanja neistine i blaćenja nakon velike tragedije na Hillsboroughu 1989. godine.

13.9.2012.
20:41
VOYO logo

Podsjetimo, nakon velike tragedije 15. travnja 1989. godine, uslijed koje je 96 navijača preminulo i ugušeno u gužvi, a 766 ozlijeđeno, policija je, pokazala je nezavisna istraga, pokušala zataškati svoje gafove i lošu pripremljenost za polufinalni dvoboj FA Cupa između Liverpoola i Nothingham Forresta.

Za to je, naravno, koristila i medije, a The Sun je tada osvanuo s naslovnicom Istina na kojoj se tvrdilo da su neki navijači pljačkali poginule te urinirali i tukli hrabre policajce koji su spašavali živote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neovisno istražno povjerenstvo, koje je posljednje dvije godine istraživalo katastrofu s Hillsborougha, ustvrdilo je da je britanska policija napravila niz propusta, iskrivila činjenice i istinu te da nije zaštitila žrtve. Na kraju je i krivnju svalila na navijače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

The Sun je, očekivano, ponudio ispriku zbog objavljivanja neistine koja je pogodila obitelji poginulih i sve navijače Liverpoola, a javili su se i urednici, bivši i sadašnji.

"Žao mi je što se dogodila ta nepravda. Prije 23 godine sam u rukama držao objavu uvažene novinske agencije iz Sheffielda u kojoj je visoki policijski dužnosnik ozbiljno optužio navijače Liverpoola. Zaista nisam imao nikakvog razloga vjerovati da laže. Trebalo je više od dva desetljeća i dvogodišnja nezavisna istraga da bi se otkrilo, na moje zgražanje, da je bilo preciznije napisati Laži umjesto Istina", izjavio je urednik Kelvin MacKenzie koji je objavio spornu naslovnicu, dok se sadašnji urednik Dominic Mohan također ispričao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Objavili smo netočnu i uvredljivu priču o događajima na Hillsboroughu. Rekli smo da je to istina, a nije bila. Nezavisno povjerenstvo sada je utvrdilo što se dogodilo tog dana. Bit svega je da je policija pokušala oblatiti navijače Liverpoola. No to je, bez dvojbi, najcrnji dan naše novine", izjavio je Mohan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isprika The Suna nije naišla na plodno tlo navijača Liverpoola koji su poručili da je to "premalo i prekasno". Na konferenciji za medije Hillsborough Families Support Group glasnogovornik Trevor Hicks je zamolio novinare The Suna da ju napuste.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo