SVE JE ISTO K'O I LANI HNS / ponovno trenira strogoću na 'malim' klubovima

Hrvatski nogometni savez objavio je prve rezultate postupka licenciranja za sljedeću prvenstvenu sezonu 2015/2016.

20.4.2015.
22:31
VOYO logo

I ove godine nastavilo se u revijalnom tonu. Nakon što smo se prošlih godina naviknuli da postotak odbijenih licenci bude veliki, to se dogodilo i ove godine. Službene stranice HNS-a objavile su postupak licenciranja klubova za sezonu 2015/16, a zahtjev je odbijen četvero prvoligaša Splitu, Osijeku, Istri i Zadru. Uz njih, loše su prošli i svi drugoligaši, kojima nije odobrena niti jedna licenca za prvu domaću ligu. I tu sad dolazi do velikog problema, i opet će se pomoću "trikova" kreirati tablice za slijedeću sezonu. No, tako je to u hrvatskom nogometu.

HNS-ov pravilnik o dobivanju licenci za naredne natjecateljske sezone je sljedeći: Za dobivanje licence za UEFA klupska natjecanja, natjecanja u Prvoj i Drugoj Hrvatskoj nogometnoj ligi tražitelj licence mora ispunjavati kriterije koji nose oznaku "A“ iz pet skupina kriterija, a to su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportski, Infrastrukturni, Administracije i Stručnog osoblja, Pravni i Financijski.

U Središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku 2015/16. godinu primjenjuje se Pravilnik o licenciranju klubova HNS (HNS Glasnik 57/2014 od 10.12.2014.). Ispunjenje kriterija s oznakom "A“ i "B“ uvjet su za izdavanje licence.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u slučaju neispunjenja kriterija s oznakom „B“ tijela za licenciranje izdaju će licencu, ali primatelju licence izriču kaznu ukora ili novčanu kaznu. Kriteriji s oznakom "C“ imaju status preporuke i primjer su dobre prakse.

Rok za dostavu molbe za UEFA licencu, Licencu za I. HNL i Licencu za II. HNL, te propisane dokumentacije bio je 31. siječnja 2015. godine, dok je rok za dostavu financijske dokumentacije bio 1. travnja 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada su na red došle žalbe na rješenje. Naime, protiv odluke Komisije za licenciranje u roku od 8 dana od primitka odluke klubovi kojima nije izdana licenca imaju pravo podnijeti žalbu. Tijekom žalbenog postupka klubovi mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedlog novih dokaza.

U Istri je zapelo na tzv. brojačima ulaznica, no, iz kluba su poručili kako je navedena stavka u fazi rješavanja. Stoga, Puležani ozbiljno računaju na dobivanje licence nakon ispravljanja nedostataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o dva problema, jedan je iz tzv B kriterija koji nije bitan za izdavanje licence i kojeg rješavamo već sutra, a drugi iz A kriterija, odnosno iz kriterija infrastrukture koji je bitan za izdavanje licence, a kojeg ćemo pokušati riješiti do kraja tjedna i to do isteka žalbenog roka koji traje osam dana“, kazao je direktor NK Istre 1961 Neven Šprajcer za Regional Express.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo