HRT-ov sudački ekspert Mario Strahonja otvorenim je pismom odgovorio šefu sudačke organizacije Anti Kulušiću koji je bio dosta kritičan prema njegovim analizama u emisiji Stadion.

"Nije mi jasno kako javna televizija sebi može dopustiti da u eter pušta neistine, da na taj način obmanjuje javnost. Onaj tko komentira tako važne stvari na državnoj televiziji mora biti dobro educiran, ali i znati koja su pravila aktualna, a koja nisu. Nisam gledao HTV-ovu emisiju Stadion jer sam već nekoliko puta doživio površnost u određenim sudačkim analizama, ali pročitao sam da je izrečen termin da igrač 'djelomično utječe na golmana'. Ne postoji termin 'djelomično'. Ili utječe ili ne utječe. Zamislite da netko kaže da je lopta djelomično prešla crtu?", osvrnuo se tim riječima u Sportskim novostima na sudačku analizu utakmice između Hajduka i Osijeka. Na to je pismo, koje prenosimo u cijelosti, reagirao Mario Strahonja.

"Poštovani,

nastavno na jučerašnji osvrt predsjednika Sudačke komisije gospodina Ante Kulušića imam potrebe demantirati i napraviti kratki osvrt. Ono što je sigurno neću se spuštati na nivo komunikacije gospodina Ante Kulušića i zamarati time javnost.

Ne dozvoljavam niti ću dozvoliti da se omalovažava moja stručnost, kompetencije i sudačko iskustvo koje sam stjecao 20 godina. U tim sudačkim godinama nalazi se 13 godina međunarodnog iskustva kroz utakmice Champions League, Europa League i ostalih međunarodnih utakmica reprezentacija. Poznavanje pravila igre, iskustvo, objektivnost i neovisnost mi nitko ne može oduzeti i to ću ponosno isticati.

U ovom trenutku s velikim zadovoljstvom obnašam dužnost stručnog komentatora na javnoj televiziji HTV u kojoj odgovorno pristupam u pripremi bilo koje sporne situacije ili događaja koji se dogodio, a vezan je za sudačku problematiku.

Službeni video materijal

Što se tiče stručnog mišljenja koje sam iznio u ponedjeljak na HTV emisiji “Stadion”, potkrijepljeno je odgovornim pristupom u analizi apsolutno svake situacije kao i u svim prethodnim emisijama.

Situacija koja je izazvala najviše polemike potkrijepljena je službenim video materijalom L13 koji se nalazi u UEFA RAP1 edukativnom programu. UEFA RAP1 jedini je službeni materijal koji je proslijeđen svim sudačkim odjelima nacionalnih saveza pod okriljem UEFA-e i služi za edukaciju sudaca u narednom periodu, odnosno za jesenski dio sezone 2019/2020. Taj materijal je vjerodostojan i daje obavezu biti slijeđen svim potpisnicima UEFA-ine sudačke konvencije kao što je i sudački odjel pri HNS-u.

Srećom za razliku od nekih koji si daju za pravo komentirati i neosnovano kritizirati druge, osobno imam mogućnost nazvati u bilo koje vrijeme pojedine članove UEFA-ine sudačke komisije koji su mi potvrdili da je situacija na Poljudu u skladu video sadržaja L13 i da je UEFA RAP1 jedini službeni video sadržaj.

Video sadržaj koji je objavljen na drugoj televiziji nije UEFA-in sadržaj, čak je jednom UEFA-inom članu nepoznat i nije vjerodostojan.

To je jedan od nacionalnih sadržaja u ovom slučaju Mađarske nogometne organizacije koji služi u razmjenama unutar nacionalnih saveza i radnih skupina pod organizacijom UEFA-e i FIFA-e. Mišljenja i razmatranja koja se događaju na radnim skupovima su pozitivna i produktivna i one su smjernice UEFA-inoj komisiji sudaca da eventualno prihvati sugestije i objavi ih u sljedećem službenom materijalu UEFA RAP2 koji u ovom trenutku još uvijek službeno ne postoji.

Sportski pozdrav, Marijo Strahonja."