STATISTIKA JE OTKRILA NAJVEĆE MAJSTORE DODAVANJA: / Ako do sada niste mislili da je Messi najbolji, sada hoćete

Image
Foto: AFP

Lista najboljih dodavača u europskim ligama petice sadrži nekolicinu zanimljivih imena

22.3.2019.
9:20
AFP
VOYO logo

Efikasnost točnih dodavanja već neko vrijeme je kamen spoticanja u nogometnoj zajednici, što među navijačima, što među novinarima i analitičarima. Broj i postotak točnih dodavanja govore nam određene stvari, ali ne previše.

Puno je korisnije, primjerice, znati kakva je kvaliteta dodavanja određenog igrača od samog broja i postotka točnosti. Koliko je dodavanje bilo dugo, koliko je protivnika izbacilo iz igre, na kojoj je poziciji pronašlo suigrača, primjerice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lopte u prostor i pametna dodavanja

Kategorije poput ključnih dodavanja (dodavanje nakon kojeg slijedi udarac prema golu) ili asistencija tu su korisne, a jedan korisnik na Twitteru je za izračunavanje najboljih dodavača na svijetu tome dodao i kategorije 'dodavanja u prostor' i 'pametnih dodavanja'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodavanja u prostor ona su dodavanja koja završe iza leđa obrane i nakon kojih igrač koji ih prima izbija sam pred golmana. Pametna dodavanja su kreativna dodavanja – koja nisu samo povratne lopte suigraču kojega nitko ne čuva (u njima mora postojati određena ideja, moraju izbaciti nekoliko protivničkih igrača i sl.)

Na temelju te dvije kategorije, po broju dodavanja po devedeset minuta, Leo Messi je uvjerljivo najkreativniji i najopasniji dodavač u ligama petice. Naravno, svi znamo da je Messi nevjerojatan igrač, ali fascinantno je kako je istovremeno i najbolji strijelac Europe (29 pogodaka za sada) i najkreativniji igrač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Messija je, kao što se vidi na grafu, velika rupa. Tek onda slijede Luis Alberto (Lazio), Angel di Maria (PSG), David Silva (Manchester City) i Josip Iličić (Atalanta).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo