REAKCIJE SU BURNE / Srbi divljaju zbog novog dizajna i neobičnih detalja na dresu njihove reprezentacije. Pogledajte što su im stavili na majice

Image
Foto: Profimedia

Puma je dizajnirala dosta čudan domaći dres Srbije i izazvala je ogorčenje kod srpske javnosti i medija

17.8.2022.
18:45
Profimedia
VOYO logo

Nedavno se na tržištu u SAD-u pojavio dres srpske nogometne reprezentacije za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru, a recenzcije su, najblaže rečeno, katastrofalne.

Puma je dizajnirala dosta čudan domaći dres Srbije i izazvala je ogorčenje kod srpske javnosti i medija, koji su čak htjeli organizirati i peticiju da se uvedu promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbina se nikako ne sviđa dizajn dresa, kao niti grb. Uspoređuju svoj grb s poljskim grbom, a kako vidimo na verziji koja se pojavila na društvenim mrežama, doista je sličan. Puma je Srbima na dres stavila i ljiljane, cvijet koji je simbol Bosne i Hercegovine, a to je samo dodatno razljutilo tamošnju javnost. No, iz Srpskog nogometnog saveza objasnili su odakle ljiljani na dresu Orlova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto ljiljani?

"Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih susrećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zavjeta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani s grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije", pojasnili su.

Kurir piše kako ih "orao na dresu podsjeća na poljskog iz prijašnjih izdanja dresova", a Blic se u nevjerici pita: "Što se to događa"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dres se za sada pojavio u online prodaji na stranici Pume, ali je brzo uklonjen i ponovo bi trebao biti dostupan u rujnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo