POSLJEDNJI RAZGOVOR / Šokantne snimke posljednjih trenutaka nogometaša koji je stradao u avionskoj nesreći: 'Stari strah me, avion se raspada'

Image

Nakon tri godine prvi put su objavljene šokantne snimke.

21.9.2022.
18:40
VOYO logo

BBC je ekskluzivno objavio šokantne snimke telefonskih razgovora koji su prethodili padu zrakoplova u kojem je 21. siječnja 2019. godine poginuo nogometaš Emiliano Sala. Argentinac je u siječnju te godine dogovorio transfer iz Nantesa u Cardiff City vrijedan 15 milijuna funti, a na putu prema novom klubu srušio se mali zrakoplov kojim je letio.

U avionu pod nazivom Piper Malibuu bili su samo Sala i pilot David Ibbotson. Zrakoplov jeu jednom trenutku nesta s radara, a pronađen je na dnu Engleskog kanala. U raspadnutom avionu bilo je tijelo preminulog navijača, dok tijelo pilota nikada nije pronađeno. Obdukcijom je utvrđeno kako se nogometaš otrovao ugljičnim monoksidom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HOĆE LI POGODITI? /

Stručnjaci izračunali kolike su šanse da Hrvatska osvoji Ligu nacija: Pogledajte što kažu brojevi

Image
HOĆE LI POGODITI? /

Stručnjaci izračunali kolike su šanse da Hrvatska osvoji Ligu nacija: Pogledajte što kažu brojevi

a snimkama koje je BBC dobio vidi se Sala kako prolazi sigurnosnu kontrolu u zračnoj luci u Nantesu, na snimkama razgovora može se čuti kako Ibbotson prijatelju izražava sumnju u sigurnost zrakoplova s kojim je stigao u Nantes po Salu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslali su me po nekog nogometaša od dvadesetak milijuna funti u ovom sumnjivom avionu. Na pola kanala prema Francuskoj sam čuo neki "bum". Provjerio sam sve instrumente, zrakoplov je i dalje normalno letio, ali sam bio zabrinut. Na dnu zrakoplova vidio sam neku maglicu koja je, činilo mi se, ulazila iz prednjeg dijela u kabinu", rekao je Ibbotson i nastavio:

"Kad sam sletio, shvatio sam da lijeva pedala uopće ne radi. Mislim da se ovaj avion mora hitno vratiti u hangar. Inače ne nosim prsluk za spašavanje, ali ću ga nositi uoči sljedećeg leta. Možda je ovo zadnji put da pričaš sa mnom, ha, ha".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ibbotson je djelovao puno opuštenije od Sale koji je razgovarao s prijateljem dok je avion rulao po pisti i pripremao se za polijetanje. U Salinom glasu može se čuti da ga je iskreno strah.

Stari, strah me je. Avion izgleda kao da će se raspasti svakog trenutka. Ne znam hoće li me itko tražiti ako se srušimo jer čisto sumnjam da će me naći", rekao je Sala u zadnjoj komunikaciji s bilo kime prije nego što je zrakoplov pao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cardiff je kasnije objavio da je ponudio Sali normalni, komercijalni let preko Pariza, ali da je nogometaš ponudu odbio jer je želio više vremena za oproštaj s igračima i ljudima u Nantesu. Menadžer Willie McKay, koji je dogovorio transfer, potom je dogovorio čarter-let preko pilota Davida Hendersona.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo