Velik korak / Službeno: Predsjednik Rijeke potpisao s Kinezima memorandum o gradnji nove Kantride

Image
Foto: RijecanIN

Po potpisu ovoga pisma namjere tek slijede ozbiljni razgovori s Vladom RH

12.4.2019.
11:30
RijecanIN
VOYO logo

HNK Rijeka sve je bliže izgradnji novog stadiona na Kantridi. Kako je i bilo najavljeno, u petak je potpisan memorandum o razumijevanju za izgradnju stadionskog kompleksa Kantrida, izvijestili su iz kluba.

Memorandum su potpisali hrvatska tvrtka Stadion Kantrida i kineska tvrtka Top International Engineering Company, a potpisan je u sklopu susreta najviših kineskih političkih dužnosnika i gospodarstvenika i njihovih kolega iz 16 zemalja srednje i istočne Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se s Kinezima potpisuje “pismo namjere”, to je velika stvar! Barem tako tumače dobri poznavatelji političko-ekonomskih odnosa ogromne Kine i “ostatka svijeta”. Takav poslovni naum mora naime odobriti i kineska Vlada odnosno sam vrh kineske države, i ekonomisti potpis “pisma namjere” zovu “napola zgotovljenim poslom”.

Naravno, i po potpisu ovoga pisma namjere tek slijede ozbiljni razgovori s Vladom RH (npr. , pitanje pomorskog dobra) odnosno Gradom Rijekom koji u cijelom pothvatu ima vrlo važnu ulogu jer samo Grad može riješiti ključne infrastrukturna pitanja (voda, struja…). Za rješavanje tih pitanja, ocjenjuju s Rujevice, trebalo bi biti dovoljno 12 mjeseci, nakon čega bi trebala početi izgradnja Nove Kantride, piše portal RiječanIN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi stadion trebao izgledat, možete pogledati OVDJE.

Uz stadion, projekt Kantrida obuhvaća i gradnju komercijalnih sadržaja na pomorskom dobru uz stadion i hotela sa 120 soba na istočnom dijelu lokacije. Predugovor o pravu građenja je sklopljen 2104. godine a nedavno je potpisan i aneks toga predugovora kako ne bi istekli rokovi za provedbu. Da bi se omogućila realizacija projekta, izmijenjen je Generalni urbanistički plan Rijeke. Kako je 2018. godine u izjavi za medije naveo Damir Mišković, glavni krivac za izostanak početka radova na Kantridi je komplicirana i preduga procedura zbog koje nije bilo moguće obaviti sve elemente postupka u rokovima koje je odredila fondacija Social Sport, koja je osigurala novac za gradnju stadiona na Kantridi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kako je rekao, u određenom roku fondaciji se moraju opravdati isplaćeni novci ili ih se mora vratiti. Kako se projekt Kantride nije mogao provesti u tim rokovima, odlučeno je da je bolje utrošiti novac na stadion i trening kamp na Rujevici, nego ga vratiti fondaciji, rekao je Mišković.

Stadion na Rujevici, otvoren u kolovozu 2015. godine, sagrađen je kao privremeno glavno igralište HNK Rijeke, u razdoblju dok traju radovi na izgradnji novog stadionskog kompleksa na kantridi. No, kako ti radovi nisu do sad počeli, HNK Rijeka i dalje svoje domaće utakmice igra na Rujevici. Uz ovaj stadion izgrađen je i nogometni trening  kamp s pomoćnim terenima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo