Mamić i Dinamo apsolutni gazde hrvatskog nogometa!

Počela je nova era vladavine Zdravka Mamića Hrvatskim nogometnim savezom.

5.7.2012.
9:45
VOYO logo

Sve što je već mjesecima bilo poznato o povijesnoj Skupštini hrvatskog nogometnog saveza, dogodilo se do zadnjeg detalja u četvrtak u zagrebačkom hotelu Westin. Zdravko Mamić je porazio apsolutno sve protivnike, okupio u 'istu obitelj' sve sukobljene strane, podijelio fotelje i otpratio u povijest Vlatka Markovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRONOLOGIJA DANA: 10.45:U Westin je stigao Vlatko Marković, iznenađujuće dobro raspoložen s obzirom na okolnosti. Odmah je stao pred novinare i spremno odgovarao na pitanja. Prvo je bilo o njegovom nasljedniku Davoru Šukeru.

"Davor Šuker ima sve kvalitete da bude vrhunski, on je izvanredan nogometaš, izvanredan intelektualac, jedna velika nogometna ličnost koja je ostavila traga po cijelom svijetu. Baš ste našli tko će vam govorit o Davoru, pa ja sam ga trenirao šest, sedam godina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što bi Šuker trebao prvo napraviti, bilo je sljedeće pitanje.

"Nema nikakvih zadataka, nikome ne ostavljam nikakve zadatke", zaključio je Vlatko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.55:Na sjednicu je stigao i jedan od bivših Štimčevih skupštinara Reno Sinovčić, te je odmah dobio neugodno pitanje. Zašto je podržao Mamićevog kandidata Šukera kad je još donedavno bio protiv ekipe iz Dinama.

"Šuker ima viziju, mislim da hoće raditi i dajem mu svoj glas. Nadam se da će se uspjeti othrvati zna se komu, ali ako krene u krivom smjeru, na zimu ćete imati već novu frku'', najavio je Sinovčić u svom stilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.20:Skupština je počela. Otvorio ju je uvodnim riječima još uvijek aktualni tajnik Zorislav Srebrić, a potom je pozdravni govor održao Vlatko Marković. Zaključio ga je znakovitim riječima: 'Svi neka jako dobro razmisle kako će danas glasati.'

Na sjednici je, između ostalih, i Petar Skansi, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, te izaslanik UEFA-e František Laurinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.25:Upravo se Petar Skansi sljedeći obratio skupštinarima.

"Čast mi vas je pozdraviti, ovaj Savez je perjanica našeg sporta. Nogomet iz Hrvatske se najčešće predstavlja na velikoj sceni, stoga znate koliko je važno da nastavite s dobrom organizacijom i uspjesima. Nastavite putem kao i do sada. Ne mogu nego čestitati na izvanrednim uspjesima reprezentacije. Apeliram da svi pomognete da se ozdrave naši nogometni klubovi koji nisu u dobroj situaciji. Svi se moramo držati financijskog fair-playa, moramo prestati s nagonom za neracionalnim ponašanjem. Želim završiti s toplom željom da na kraju proslavite briljantni period iza nas i za još jedan ljepši, budući."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.30:Počinje razrješenje Vlatka Markovića, prikazan je kratki dokumentarac o njegovu liku i djelu. Predsjednik Verifikacijske komisije Ante Vučemilović utvrdio je da Skupština ima kvorum. Na sjednicu je pozvano 50 skupštinara, samo četvorica su odsutna.

11.40:Vlatko Marković više nije predsjednik HNS-a, svih 46 skupštinara glasalo je za njegovo razrješenje. Međutim, nije moglo bez gorčine, bivši predsjednik je u svom oproštajnom govoru ničim izazvan spomenuo i kolumnista Tomislava Židaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijeli svoj život sam posvetio nogometu. Nogomet je bio moj jedini putokaz. Dok stojim ovdje pred vama, nikad nisam smirenije i spokojnije gledao u budućnost našeg nogometa kao ovih dana. Zato glupo pisanje gospodina Židaka o prebačenoj lopti preko istočne tribine nije bilo na mjestu. Volio bih da vidim nekog igrača u Hrvatskoj koji je prebacio istočnu maksimirsku tribinu, kao što za mene kaže Tomislav Židak. Nikad između mene i nogometa nije moglo ništa stajati. Tvrdoglav kakav jesam, nikad nikome nisam priznao da nogomet voli više od mene. Da, gospodine Židak, prebacio sam istočnu tribinu za sedam metara i deset centimetara. Židak će kad popije napisati da je bilo deset metara", rekao je Marković, što je izmamilo osmijeh na licu Zdravku Mamiću.

Marković je nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodo draga, vaša je odgovornost dalje sačuvati Kuću nogometa, kuću koju smo s ljubavlju podigli. Tu kuću ne trebamo zbog sebe, nego zbog generacija koje dolaze. Dopustite mi da predam hrvatski nogomet onima koji će ga znati njegovati i voljeti kao vlastito dijete. Imao sam i grešaka i priznajem ih. Radi se zaista o onoj prebačenoj lopti iz Židakove priče. Vjerujte mi kada kažem da smo spremni za promjene. Zapamtite, nogomet ne prašta i zna nekad biti surov. Iskustvo nas uči kako se velike šanse u nekim utakmicama ne smiju propuštati. Upravo to zna čovjek koji ih je propuštao, ali su mu za pogodak bile dovoljne i polušanse – Davor Šuker. On je reprezentaciju vodio do neslućenih visina. Prepoznali smo želju i volju Davora Šukera i pružili smo mu jednoglasnu podršku. Što se mene tiče, ja ću biti uvijek tu na pomoći." Davor Šuker postao je novi predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza s maksimalnim brojem glasova.

"Ne želim skriti zadovoljstvo što ste me izabrali za predsjednika Saveza. Zahvaljujem svima koji su hrabrili naš nogomet i dostojno obilježili bogato razdoblje naše reprezentacije. Počelo je s neovisnošću naše države, zahvaljujem svim bivšim predsjednicima, Vedrišu, Brodarcu, Mikši, trenerima Blaževiću, Iviću, Joziću, Bariću i plejadi suradnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno zahvaljujem čovjeku, treneru i izborniku Vlatku Markoviću. Sretan sam što mi je bio i trener i predsjednik. Učinio je naš nogomet neovisnim i materijalno stabilnim i uspješnim naš nogomet. To je zalog i obaveza da čuvamo tu vrijednost i da odgovaramo na nove izazove.

Trudit ću se dostići njegov golemi ugled. Zahvaljujem prvom suradniku Markovića Zorislavu Srebriću i njegovim suradnicima. Zahvaljujem i medijima koji su prenosili naš nogomet u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli svijet je u recesiji i naša država se susreće s brojnim pitanjima. Mi smo svjesni da nam lokalni klubovi imaju problema, trudit ćemo se da s lokalnim zajednicama iznađemo rješenje. Oštro ćemo se razračunati s anomalijama koje nagrizaju sportsko tkivo. Imat ćemo nultu toleranciju prema huliganizmu, klađenju!

Predsjednika države upoznat ćemo s problemima koji nagrizaju sportsko tkivo. Javnost mora znati da pojedinci i grupe provokacijama pokušavaju umanjiti sigurnost svih nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno sam ponosan što sam ujedinio hrvatsku nogometnu obitelj. Iskreno vjerujem da neću iznevjeriti očekivanja. Vjerujem da ćemo vratiti vjeru u domaći nogomet, suđenje i osigurati da se naši navijači osjećaju ugodno na stadionima. Želim da zajedno budemo najveći veleposlanici svoje zemlje. Moj program je i vaš program, radi poštovanja prema svakom glasu pripremio sam program u elektronskom obliku za svakog skupštinara. Moja vrata su vam širom otvorena! 12.00:Vlatko Marković postao je počasni predsjednik HNS-a, također jednoglasno, s 46 glasova. Prvi puta u povijesti Saveza jedan sportski djelatnik dobiva takvo priznanje, istaknuo je Srebrić.

12.50:Skupštinari su izglasali nova četiri člana Izvršnog odbora. To su: Božo Galić, Nenad Horvatić, Robert Markulin i Ante Vučemilović-Šimunović. Ante Kulušić i Ante Vučemilović postali su dopredsjednici Saveza. Po prvi se puta bira izvršni predsjednik HNS-a. Davor Šuker je predložio Damira Vrbanovića. Jednoglasno je, kojeg li iznenađenja, izabran – Vrbanović, koji je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam spremao govor, ali sam počašćen i dirnut. Jer je sve bilo jednoglasno. Ova funkcija će objedinjavati nekoliko aktivnosti Saveza. Nakon dužeg vremena ujedinili smo nogometnu obitelj. Svjestan sam i prava i obaveza ove funkcije. Teška je situacija u nogometu i klubovima. Duboko sam uvjeren da novo vodstvo s novim predsjednikom može odgovoriti na sve izazove. Za neke odluke će trebati više razumjevanja nego obično. Imamo sjajnu reprezentaciju, sjajno ozračje, ali i probleme. Zahvaljujem našem dosadašnjem predsjedniku Vlatku Markoviću za sve što je dobro učinio. Novom predsjedniku Šukeru nudim potporu i suradnju".

13.10:Nisu svima skinute kazne! Komisija za ublažavanje kazni dobila je 21 pojedinačnu molbu, među njima je i molba Igora Štimca. Svi su se oni žalili na dvogodišnju suspenziju zabrane rada u nogometu zbog narušavanja kodeksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija stoga predlaže da se ukine dvogodišnja suspenzija, nakon što su svi odslužili više od polovice kazni. Time je Igoru Štimcu otvoreno mjesto za kandidaturu za novog izbornika hrvatske nogometne reprezentacije. Međutim, molbe nisu usvojene sljedećim skupštinarima: Nikola Galšić, Zvonko Gelo, Tomislav Jurjević, Dražen Taraboš, Dražen Zebec, Željko Mihalj, Maro Kristić i Robert Hauschwitzka.

13.50:Skupština HNS-a je završila. Skupštinari su otišli na ručak, nakon kojeg bi trebala uslijediti sjednica Izvršnog odbora i izglasavanje novog izbornika. Inače, Igor Štimac nije se u četvrtak pojavio u Westinu. Očito je procijenio da je konačnu odluku bolje pričekati negdje 'u hladu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poslijepodnevnim satima, Igor Štimac očekivano je izabran za nasljednika Slavena Bilića. Štimac je dobio jednoglasnu podršku nogometne vlade, a javnosti će se zajedno s novim predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom predstaviti u petak.

Skupština na kojoj će Davor Šuker biti postavljen na mjesto predsjednika počinje u 11 sati, dok je za 13 sati predviđen početak sjednice Izvršnog odbora HNS-a, na kojoj bi Slaven Bilić trebao biti razriješen izborničke džnosti te postavljen njegov nasljednik Igor Štimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotelje su odavno podijeljene, a u velikoj Mamićevoj kadrovskoj križaljci svoje će mjesto u Savezu zadržati i dvojac koji je 13 i pol godina vodio Savez. Vlatko Marković trebao bi dobiti mjesto počasnog predsjednika, a dosadašnji tajnik Zorislav Srebrić preuzet će funkciju direktora za tehnički razvoj. Imat će manje ovlasti nego dosad isključivo iz jednog razloga.

Premda je svoj posao uvijek obavljao vojnički precizno i poslušno, na njegovo mjesto stiže dostojan nasljednik, Mamićeva desna ruka i čovjek od najvećeg povjerenja – Dinamov glavni direktor Damir Vrbanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrbanović će imati funkciju izvršnog direktora, u koju, govori se, spada i kontrola rada Davora Šukera.

"U mojoj nadležnosti bit će unutarnja organizacija nogometa u Hrvatskoj, te djelovanje i rad u Savezu. Šuker će pak predstavljati Hrvatsku u inozemstvu, zajedno sa mnom, te voditi brigu da se odluke Izvršnog odbora provode, iako ih on operativno neće realizirati. Ja ću biti na sastancima IO-a, no bez prava glasa. Očekujem da će Davor biti izabran jednoglasno, to je golema razlika u odnosu na prije dvije godine kad se Hrvatska podijelila na pola. Tada su pale i teške riječi, ali one su zaboravljene jer je interes nogometa važniji od bilo čijeg osobnog interesa. Jasno, Davor će se uključiti u tijela UEFA-e i FIFA-e", izjavio je Vrbanović.

Tijek događaja iz Westina pratite na portalu Sportski.net od 11 sati.

'Po svemu sudeći, novi predsjednik bit će Davor Šuker. No, tko god bude, ja ću mu dati podršku. Nadam se samo da neće biti nečija lutka o koncu, da neće raditi za interese pojedinaca. Šuker će imati puno posla, puno je anomalija u hrvatskom nogometu. Nadam se da će to svojim ugledom i sposobnostima riješiti", objasnio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović kako gleda na Šukerov veliki ulazak u HNS.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo