POLICIJA PRIVELA DVA HULIGANA KOJI SU UPALI U REDAKCIJU PORTALA: / 'Prijetili su smrću, bila je to talačka situacija...'

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSEL

Prijetnje medijima u Bosni i Hercegovini

28.9.2019.
8:23
Armin Durgut/PIXSEL
VOYO logo

U Sarajevu se u petak tijekom noći dogodio sramotan napad huligana na redakciju portala Radiosarajevo.ba, a policija je u subotu uhitila dvojicu optuženih za incident.

Učinili su to nakon što je na mrežnim stranicama te radijske postaje objavljen tekst kako je jedan od navijača "Sarajeva" koji je ranije uhićen u Bjelorusiji i osuđen na pet godina zatvora nakon što je policija kod njega pronašla drogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smetao im tekst

Dvojici navijača taj se tekst o njihovom prijatelju nije dopao pa su nakon upada u redakciju Radio Sarajeva tražili novinara koji je to objavio te su prijeteći smrću njemu i članovima njegove obitelji tražili ne samo da taj tekst ukloni nego i da zove redakcije drugih medija koji su tekst prenijeli te i od njih traži da ga uklone sa svojih stranica i ne objavljuju.

Sarajevska policija uhitila je u subotu dvojicu mladića koji su dan ranije upali u sjedište redakcije Radio Sarajeva i pri tom pod prijetnjom smrću tražili od novinara da uklone s portala ove slušane komercijalne radio postaje tekst koji im se nije dopao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predani tužiteljstvu

Policija je objavila kako su uhićeni A. Š. (29) i A. B. (28) obojica iz Sarajeva.

Policija ih tereti za kaznena djela protupravnog lišavanja slobode i ugrožavanje sigurnosti te su obojica predana županijskom tužiteljstvu koje vodi istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radio Sarajevo je potvrdio napad i objavio na svojim stranicama sljedeće priopćenje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redakcija portala Radiosarajevo.ba obavještava bosanskohercegovačku javnost da se večeras dogodio drski napad grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo našeg portala.

Naime, nakon što je redakcija Radiosarajevo.ba, a poslije profesionalne provjere, objavila da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina, redakcija i uredništvo našeg portala suočili su se nezapamćenim prijetnjama smrću njima osobno i članovima njihovih porodica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Talačka situacija'

Pod takvim prijetnjama, u svojevrsnoj talačkoj situaciji, urednik našeg portala bio je prisiljen da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja.

Bojeći se za svoju i sigurnost svoje porodice, naš kolega je, dakle, pod prisilom, izvršio nalog grupe napadača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najoštrija osuda

Urednički kolegij portala Radiosarajevo.ba najoštrije osuđuje napad na redakciju našeg portala, ugrožavanje i prijetnje našim novinarima i urednicima, te članovima njihovih porodica.

Zahtijevamo od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i drugih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini da profesionalno istraže navedeni slučaj, te da vinovnici ovog nezapamćenog napada na medije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine budu otkriveni i procesuirani, a da novinarima i uredništvu portala Radiosarajevo.ba bude pružena adekvatna zaštita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziv na solidarnost

Pozivamo novinarska udruženja u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i kolege novinare, na solidarnost u nezapamćenom napadu na medijske slobode u našoj zemlji.

Također, koristimo priliku da se zahvalimo svim kolegama koji su već izrazili podršku redakciji portala Radiosarajevo.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je meta redakcija Radiosarajevo.ba, a sutra može biti bilo ko od nas!

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo