Odbijena žalba / Šimunić: 'Nisam slavio fašizam ili nacizam, slavio sam Hrvatsku i bio uvjeren da je to ispravan način'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bivši hrvatski reprezentativac pojavit će se i u dokumentarnom filmu u kojem će ispričati svoju stranu priče o ovom slučaju

3.2.2019.
17:55
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Nekadašnji hrvatski nogometni reprezentativac Josip Joe Šimunić poslao je žalbu u slučaju povika "Za dom spremni!" na maksimirskom stadionu 2013. godine, no sud u Strasbourgu odbio ju je

Šimunić je prvi put nakon odbojanja žalbe progovorio o svom doživljaju nakon takve odluke suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osoba sam koja vjeruje i poštuje institucije i državni i društveni poredak i sustav. Nakon presuda hrvatskih sudova obratio sam se Europskom sudu vjerujući da će moći bez opterećenja sagledati moje argumente. Nažalost, moja se očekivanja nisu ispunila. Normalno da sam razočaran. Razlog zbog čega sam išao na sud u Strasbourg jest to što sam osjećao da su mi ljudska prava prekršena. Ja sam rođen i odgojen u drugačijem, pravnom sustavu u odnosu na europski. I dalje će ostati osjećaj moje povrijeđenosti ljudskih prava propisan međunarodnim, tj. UN-ovim deklaracijama i rezolucijama", rekao je Joe Šimunić za Jutarnji list.

Šimunić je kažnjen s 30 tisuća franaka te deset utakmica neigranja, što je značilo kraj njegove reprezentativne karijere. Ipak, financijski asprekt kazne za njega je anmanja briga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravni proces nije vezan za novac. Novac je u ovom slučaju nebitan. Pitanje je časti, pravednosti i ljudskosti. To nadilazi sve troškove. Moja pravna borba je borba za čast. Ja sam osoba koja ima svoje ime i prezime u međunarodnim okvirima. Igrao sam u klubovima koji su multietnični. U takvoj sam sredini odgojen. Nikad nisam imao problem međukulturalnosti. Nisam isključiv i ne dopuštam nikome da mi lijepi takve etikete, pa iako bio i autoritet suda", objasnio je Šimunić.

Prisjetio se i te noći u kojoj je Hrvatska ostvarila veliku pobjedu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mikrofon sam uzeo jer sam osjećao potrebu slaviti s našim navijačima nakon našeg velikog uspjeha. Ja sam slavio pobjedu, pobjedu Hrvatske. Naše su emocije bile na vrhuncu. Nisam bio svjestan implikacija jer ja nisam dugo živio u Hrvatskoj i nisam osjećao takvu podijeljenost oko nekih pitanja, pa bili oni i “Za dom spremni”. Dakle, vrlo jasno, ja nisam slavio fašizam, nacizam ili bilo koji totalitarizam. Slavio sam Hrvatsku. Bio sam uvjeren da je to ispravan način. Danas shvaćam da ima dosta onih koji smatraju da je to bio pogrešan način", prisjetio se Šimunić.

Bivši hrvatski reprezentativac pojavit će se i u dokumentarnom filmu "Moja voljena Hrvatska" u kojem će ispričati svoju stranu priče o ovom slučaju. Također, počeo je i pisti knjigu o istoj temi, ispričao je za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imajući u vidu kontekst i sve što se zbilo, danas bih vikao “Hrvatska, Hrvatska”. Za mene je Hrvatska svetinja i vrijednost bez presedana. Moja ljubav prema domovini je velika", zaključio je Šimunić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo