REVOLUCIJA U ENGLESKOJ: / Pogledajte kako žele spasiti reprezentaciju!

4.4.2015.
14:18
VOYO logo

U 2014. samo su 23 engleska nogometaša igrala u Ligi prvaka, što je vrlo malo u odnsu na 78 Španjolaca, 55 iz Njemačke, te 51 Brazilca. Ni u domaćem prvenstvu Englezima ne cvatu ruže, njihova minutaža iz godine u godinu je sve manja. Prošle godine minutaža domaćih igrača iznosila je samo 32 posto, a prije 20 godina bila je 70 posto.

Također, kad su u pitanju dvije vodeće momčadi ove sezone u Premier ligi, Chelsea i Manchester City, u ta dva kluba samo četvorica Engleza spadaju u standardne prvotimce, stoperi Gary Cahill i John Terry u Chelseaju, te vratar Joe Hart i veznjak James Milner u Manchester Cityju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je u Premier ligi na snazi pravilo da u prvoj momčadi, koju čini 25 igrača, njih najviše 17 mogu biti stranci. Predsjednik Saveza, kako pišu britanski mediji, predlaže smanjenje, odnosno da klubovi smiju imati najviše 13 stranih igrača. Klubovi bi postupno trebali smanjivati broj stranaca, počevši od 2016. godine, tako da bi u sezoni 2019-2020. pravilo o 13 stranaca stupilo na snagu.

Bivši izbornici Engleske Glenn Hoddle, Kevin Keegan, Sven-Goran Eriksson, Graham Taylor i Steve McClaren podržali su plan predsjednika Saveza Grega Dykea. "Ako želimo da reprezentacija Engleske drži korak s najboljima u svijetu, trebaju nam promjene", ističu oni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I trener Arsenala Arsene Wenger istaknuo je da podržava svaku mjeru koja će koristiti reprezentaciji Engleske, no upozorio je da one moraju biti efikasne.

"Ponekad se nešto čini kao dobro rješenje, ali se na kraju ispostavi da nije ispravno. Uostalom, od 1966. do početka 90-tih u Engleskoj gotovo da i nije bilo stranih igrača, ali to svejedno nije pomoglo engleskoj reprezentaciji. Meni se čini da je problem u mlađim selekcijama, igračima u dobi od 16. do 21. godine, gdje Engleska dosad gotovo da nije imala nikakve rezuiltate. To treba popraviti. Trenerima u najjačim klubovima Premier lige vrlo je teško, jer su pod velikm pritiskom postizanja rezultata, i u takvoj situaciji morate biti jako hrabar da biste se odlučili na uvođenje mladih igrača u prvu momčad", rekao je Arsene Wenger, koji je na kormilu Arsenala od 1996. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I on je imao razdoblja kada se Engleze u Arsenalu trebalo "tražiti svijećom", no danas "topnici" daju značajan obol reprezentaciji, jer tu su Theo Walcott, Kieran Gibbs, Jack Wilshere, Danny Welbeck i Alex Oxlade-Chamberlain.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo