RENESANSA PROŠLA ISPOD RADARA: / Kako je Kovačić preko noći postao lider veznog reda Chesleaja, a možda i Hrvatske

Image
Foto: Profimedia, Seskimphoto

U ovome trenutku Kovačić jedan od najvažnijih igrača, ako ne i lider središnjice terena.

26.8.2019.
19:57
Profimedia, Seskimphoto
VOYO logo

Toliko se dugo tražio, lutao po Italiji, Španjolskoj, kasnije i Engleskoj, pa na koncu i reprezentaciji, da su već gotovo svi digli ruke od njega. Hrvatski nogometaš Mateo Kovačić došao je na korak od toga da postane "vječni talent". Sintagma je to koju niti jedan nogometaš ne želi čuti u kontekstu svog imena, a Kovačiću se to itekako moglo dogoditi.

Iako postoje igrači koji su 'late bloomeri', iliti kasno sazrijevaju, oni su prava rijetkost i uvriježilo već nekako da nogometaši do 25-godine stvore neki profil s kojim će se nositi do kraja svoje karijere. Neki postanu svjetska klasa, njeki su playmakeri, neki su sistemski igrači, box-to-box, radnici, lideri, dirigenti, orkestratori, ali "vječni talent" je onaj koji se nikada nije pronašao, a posjedovao je set vještina koji ga je mogao vinuti u zvijezde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia, Shutterstock Editorial
Image
Foto: Profimedia, Shutterstock Editorial

single club/league/player publications/services.

Aaron Wan-Bissaka of Manchester United and Mateo Kovacic of Chelsea Manchester United v Chelsea, Premier League, Football, Old Trafford, Manchester, UK - 11 Aug 2019, Image: 464400256, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY No use with unauthorised audio, video, data, fixture lists (outside the EU), club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 45 images (+15 in extra time). No use to emulate moving images. No use in betting, games or, Model Release: no, Credit line:

Preporod

Kovačić je nakon slabašne prošle sezone na posudbi u Chelseaju i činjenici da je Real Madrid u potpunosti digao ruke od njega, bio na korak od toga da padne u ponor iz kojeg se teško izvući. Dio navijača Chelseaja žestoko se protivio skupom otkupu ugovora Kovačića, osporavali su njegove vještine na temelju viđenog, a ruku na srce donekle su imali i razloga jer nije se pretjerano iskazao u prošloj sezoni kod Maurizija Sarrija. Smjenom trenera nazirala se nešto svjetlija budućnost za Kovačića jer Lampardu odgovaraju nogometaši njegova kalibra i mogućnosti, dakle, sjajne kratke i brze distribucije, dobrog driblinga i pregleda igre. Kovačić posjeduje baš te vještine, doduše i mnoge druge, ali za sada su ove bile potrebne Lampardu.

Ipak, krenulo je katastrofalno. Chelsea je nanizao dva poraza od Manchester Uniteda i Liverpoola, potom je remizirao s Leicesterom te na koncu slavio, jedva, protiv Norwicha s 3:2. Ono što je mnogima promaklo i u trenucima kada je vladala dilema treba li Lampard otići jer previše eksperimentira ili mu se treba dati vremana, Mateo Kovačić je iz utakmice u utakmicu bio sve bolji i one koji su pomnije gledali utakmice lako su vidjeli kako je kod Lamparda u ovome trenutku Kovačić jedan od najvažnijih igrača, ako ne i lider središnjice terena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pobjedi Chelseaja protiv Norwicha 3:2 Kovačić je bio jedan od najboljih još pogovoto zato što nije igrao Kante. Dominantan, krirurški precizan u dodavanjima, prodoran u oba i raspoložen s proigravanjima, a još k tome igrao je u oba smjera te na koncu asistirao. Kovačić je imao 81 posto točnih dodavanja, od čega 20/27 u posljednjoj trećini terena. Imao je šest driblinga, izborio tri prekršaja i dobio 13 duela.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

26th September 2018, Anfield, Liverpool, England; Carabao Cup football, third round, Liverpool versus Chelsea; Mateo Kovacic of Chelsea is tackled by Fabinho of Liverpool, Image: 388566436, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: kovacic liverpool, Actionplus

Novi lider

Primijetili su to tek pojedini kroničari Chelseaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U početku nisam bio siguran oko Kovačića, ali on je zvijer koja igra na Lampardov način", napisao je to nakon utakmice s Norwichem, Mark Worall, Chelseajev kroničar.

I Mateo je govorio o tome kako mu je igrati kod Lamparda i je li Chelsea konačno klub za njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lampard mi daje više slobode. Mogu doći po loptu i s njom krenuti naprijed. Mlad je trener, navijači ga vole, a i igrači isto. Druga bitna stvar je što sam sada Chelseajev igrač. Prošle sezone sam ovdje bio na posudbi, ali sada se osjećam bolje i imaš više samopouzdanja kao igrač Chelseaja", rekao je Kovačić.

Premda, uvjereni smo, Kovačić još uvijek ne igra svojim punim potencijalom, ono što već sada vidimo u ranoj fazi 'novog' Lampardovog Chelseaja, Kovačić bi mogao biti lider, a samim time mogao bi biti i lider u reprezentaciji koja će uskoro, pomirimo se s tim, ostati bez Modrića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo