POVIJESNI REDIZAJN: / Nema više skupina, igrat će 36 klubova, utakmice i četvrtkom; Ovo je velika stvar za Dinamo

Image

Proteklih godina Uefa je s najbogatijim i najjačim europskim klubovima pregovarala o novom formatu

17.4.2021.
16:37
VOYO logo

Krovna europska nogometna organizacija Uefa će u ponedjeljak službeno predstaviti redizajn Lige prvaka koji će nastupiti od sezone 2024./25., odlučeno je jučer na komitetu natjecanja.

Image
NAŽALOST, SLJEDEĆE SEZONE BI MOGLI GLEDATI SASVIM NOVI DINAMO: /

'Izvjesno je kako će neki otići'

Image
NAŽALOST, SLJEDEĆE SEZONE BI MOGLI GLEDATI SASVIM NOVI DINAMO: /

'Izvjesno je kako će neki otići'

Novi format

Proteklih godina Uefa je s najbogatijim i najjačim europskim klubovima pregovarala o novom formatu Lige prvaka u strahu da će oni sami formirati Superligu. Klubovi su tražili više utakmica kako bi više zaradili, a Uefa im je izašla u susret. Kao što je to Marca ranije najavila a sad prenosi novosti glede toga, broj sudionika trebao bi se povećati sa 32 na 36 momčadi, a bit će dva "wild carda" rezervirana za momčadi s visokim UEFA-inim koeficijentom, javlja Marca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Prva faza Lige prvaka

Prema informacijama koje su se ranije pojavile u javnosti, prva faza Lige prvaka igrat će se od rujna do siječnja. Promjena je da će se od 2024. godine utakmice ovog natjecanja, osim utorkom i srijedom, igrati i četvrtkom.

U prvoj fazi igrat će se 18 utakmica dnevno umjesto dosadašnjih 16, a ukupno će se odigrati 180 utakmica umjesto 96, koliko se sad igra. U trenutnom formatu ukupno se u Ligi prvaka odigra 125 utakmica, a u novom će se odigrati 225 (180 u prvoj fazi, 16 play-offa i 29 u nokaut-fazi). Da biste osvojili Ligu prvaka, morat ćete odigrati barem 17 utakmica, a možda i 19. Dosad ste morali odigrati 13 susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barem 10 utakmica u novom formatu

Svaka će momčad odigrati 10 utakmica u novom formatu, odigravši pet kod kuće i pet u gostima, protiv protivnika različite snage. Naravno, neće se svaka momčad sučeliti, a raspored utakmica mogao bi izazvati kontroverzu.

Jakosne skupine

Umjesto da budu podijeljeni u skupine od po četiri, klubovi će biti podijeljeni u četiri jakosne skupine na temelju svojih pozicija u domaćim ligama. U Ligi prvaka bit će poredani na tablici od 1-36.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koeficijenti

Najbolje rangirane momčadi sastat će se s dvije druge momčadi svoje razine, tri sa slijedeće razine prema dolje, još tri iz drugog u najniži pot, a zatim dva iz najnižeg pota.

Put do finala

Jednom kada će svaka momčad odigrati svojih 10 početnih utakmica, osam najbolje rangiranih momčadi proći će u osminu finala. Oni od devetog do šesnaestog mjesta sučelit će se doigravanjem protiv onih smještenih između 17. i 24. za preostala mjesta u osmini finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Dec 22, 2020; Orlando, Florida, USA; The Scotiabank CONCACAF Champions trophy sits at mid field during warmups before the match at the 2020 SCCL final at Exploria Stadium.,Image: 578037460, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia

Superliga

Mnogi se veliki europski klubovi još uvijek nadaju da će Europska Super liga zaživjeti. To će se doduše organizirati daleko od UEFA-e, ali upravno tijelo europskog nogometa nada se da će to izbjeći ovom novom Ligom prvaka.

Kako će klubovi izboriti plasman u Ligu prvaka? Naime, četiri dodatna mjesta u odnosu na aktualni sustav će popuniti trećeplasirana momčad iz petoplasirane zemlje po rankingu, a to je sad Francuska, prvak s najvišim klupskim koeficijentom iz zemlje koja nema izravan plasman u Ligu prvaka te dva kluba s najvišim klupskim koeficijentom koja se nisu plasirala u Ligu prvaka preko domaćeg prvenstva, ali su izborili Europsku ligu ili Konferencijsku ligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što to znači za Dinamo?

Ovo je velika vijest za hrvatskog prvaka, zagrebački Dinamo, jer bi upravo on, ako u sezoni 2023./24. bude prvak Hrvatske, mogao imati izravan plasman kao prvak s najvišim klupskim koeficijentom iz zemlje koja nema izravan plasman u Ligu prvaka. Ako netko drugi bude prvak Hrvatske, neće imati šanse za izravan plasman jer ima dosta slabiji klupski koeficijent. Živi bili pa vidjeli.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo