RAZORNE POSLJEDICE O KOJIMA NITKO NE RAZMIŠLJA: / Znate li što zapravo čeka hrvatske klubove nakon debakla u Europi?

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Ovakav pomor hrvatskih klubova u Europi ostavit će razorne posljedice na hrvatski nogomet

25.9.2020.
8:53
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Dakako, moramo biti sretni i ponosi što će dva hrvatska kluba, Dinamo i Rijeka, igrati play-off Europa lige i što imaju vrlo dobre šanse izboriti plasman u grupnu fazu tog natjecanja. I dakako, svi smo bili ushićeni što smo ove sezone imali čak pet predstavnika u Europi, Dinamo i Lokomotivu u kvalifikacijama Lige prvaka, te Osijek, Rijeku i Hajduk u Europa ligi. Međutim, ono što čeka hrvatske klubove sljedeće sezone nije nešto što će nas previše uveseliti.

Osijek, Hajduk i Lokomotiva neslavno su završili svoje epizode u ovosezonskim europskim natjecanjima, Dinamo se oprostio od Lige prvaka, a jedino je Rijeka, zapravo, svoj posao odradila kako treba. No, ovakav pomor hrvatskih klubova u Europi ostavit će razorne posljedice na hrvatski nogomet, pa usudimo se reći u sljedećih nekoliko sezona i to ako se krvna slika u Europi u tih sljedećih nekoliko sezona znatno popravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

21.06.2020., stadion u kranjcevicevoj ulici, Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 30. kolo, NK Lokomotiva - HNK Hajduk. Tomislav Duka, Ivan Dolcek, Bassel Zakaria Jradi. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Nema Europa lige

Hrvatska će sljedeće sezone u Europi imati četiri predstavnika, ali niti jedan klub neće igrati u Europa ligi. Stvar je ovakvka. Sljedećeg ljeta kreće reforma europskih kupova, stvara se novo, treće, natjecanje Konferecijska liga, a Europa ligu će igrati samo 20 klubova. Prvak Hrvatske ići će u kvalifikacije Lige prvaka i to u prvo pretkolo, dok će doprvak i trećeplasirani igrati u drugom pretkolu Konferencijske lige, kao i momčad koja osvoji hrvatski Kup.

Razlog? Pa nacionalni koeficijent hrvatski su klubovi porazima u europskim natjecanjima srozali na 19. mjesto. U osam nastupa Hajduk, Osijek, Rijeka, Lokomotiva i Dinamo skupili su samo dvije pobjede, to je ona Hajdukova kod Renove i Rijekina protiv Kolosa. Dinamu se protiv Cluja broji remi jer je tim rezultatom završio regularni dio. Momčadi su, dakle, skupile pet poraza - Dinamo je izgubio protiv Ferencvaroša, Lokomotiva od Rapida i Malmoa, Hajduk od Galatasaraya i Osijek od Basela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

24.09.2020., stadion HNK Rijeka, Rijeka - Trece pretkolo Europske lige, HNK Rijeka - FC Kolos Kovalivka. Joao Escoval Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Nema tko nije bolji

Hrvatski su klubovi ove sezone, do sada, skupili mizernih 1.300 bodova. Koliko je to poražavajuće najbolje govori činjenica da su više skupili, pazite sada ovo, Malta (1.500), Gibraltar (1.666), Kosovo (1.833), Farski Otoci (2.625), pa onda i Srbija, Izrael, Crna Gora, Azerbajdžan, Albanija, Gruzija, Litva, Moldavija... Popis je doista poduži i valja reći kako je Hrvatska u ovom trenutku tek 44. po učinku klubova u Europi.

Bodovno stanje Dinamo i Rijeka mogu malo popraviti, ali problem je u tome što će se pri bodovanju sve što oni osvoje dijeliti s pet, odnosno, s brojem hrvatskih klubova koji su se ove godine natjecali u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

16.08.2020., stadion Maksimir, Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 01. kolo, GNK Dinamo - NK Lokomotiva. Lovro Majer, Amer Gojak Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

I što sada?

Realno, da bi Hrvatska opet napredovala na ljestvici nacionalnih koeficijenata, Dinamo i Rijeka trebali bi napraviti čudo u Europa ligi, a sve i da naprave, kao što smo rekli, neće imati toliki efekt jer se na kraju sve dijeli s pet. Hrvatska je trenutno na 19. mjestu ljestvice s 21.675 bodova, a Danska koja je na 15. mjestu, mjestu s kojeg se opet ide u Europa ligu, ima čak 4.325 bodova više, a to je nešto što hrvatski klubovi, realno, ne mogu osvojiti.

Da bi se Hrvatska imalo makla s ove nepovoljne pozicije mora se štošta poklopiti, uz dobre partije Dinama i Rijeke, ako uopće prođu dalje, posrnuti bi trebali grčki, srpski, češki i švicarski klubovi, ali svi oni osim Srbije (ostala je samo Zvezda) imaju još po nekoliko predstavnika u Europi, dakle skupljat će bodove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve u svemu, kako sada stvari stoje hrvatski nogomet još neko vrijeme neće imati klubove u Europa ligi, ali dobro, u Konferencijskoj će barem imati veće šanse za pobjedom. Valjda.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

[PROMO] Najbolje koeficijente i 100% bonusa na uplate do 1000 kuna potražite u kladionici Germania.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo