'RAZAPINJAO NAS JE...': / Otkriveno kakvom je teroru nizozemski manijak izlagao zvijezde Uniteda

Image

Trening u 8.30 sati, povratak u sobu na nekoliko sati odmora, trening poslije ručka, pregledavanje videosnimki i raspravljanje o taktici, povratak u sobe, večera pa na spavanje u 21.30.

23.5.2016.
14:18
VOYO logo

Treneru poznatom po filozofskom pristupu nogometu i nametanju strogih pravila ponašanja, kako na terenu tako i izvan njega, uprava Manchester Uniteda odlučila je godinu dana prije isteka raskinuti ugovor.

KRAJ PRIČE: Louis van Gaal više nije trener Manchester Uniteda, čeka se priopćenje kluba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je to bio razlog cijenjenim engleskim medijima poput Guardiana, Telegrapha i Independenta da se pozabave svakodnevnicom u klubu za vrijeme Louisa van Gaala i kako je Nizozemac izgubio podršku svlačionice, a potom i posao.

Problemi od prvog dana

Od prvog dana igrači Manchestera imali su velikih problema s prilagodbom strogom režimu bivšeg trenera Ajaxa, Barcelone i Bayerna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po dolasku u klub poslije osvajanje trećeg mjesta s Nizozemskom na Svjetskom prvenstvu u Brazilu Van Gaal je odmah izrazio nezadovoljstvo činjenicom da Manchester United iz marketinških razloga mora ići na turneju u SAD. To prema njegovu mišljenju nije bilo dobro jer je smatrao da će se igrači previše iscrpiti na putovanjima i neće u optimalnoj formi dočekati početak prvenstva. To se na kraju pokazalo istinitim te je United unatoč rigidnom pristupu Nizozemca zabilježio najlošiji start u posljednjih 25 godina.

Image
Image

Giggs i Van Gaal za vrijeme američke turneje 2014. godine.

Postoji jedna anegdota vezana uz turneju po SAD-u 2014. koja kaže da je Van Gaal bio izrazito ljutit zbog aranžmana u Los Angelesu. Naime, igrači i stručni stožer tijekom boravka u tom gradu bili su smješteni u hotelu na Beverly Hillsu, a problem je bio u tome što su trening centar i stadion na kojem su igrali s Galaxyjem bili dosta udaljeni. Zbog toga je naredio da se unajmi jefitniji hotel u blizini kako bi igrači u njemu boravili i spavali između jutarnjeg i popodnevnog treninga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strogi Van Gaalov režim o kojem pišu Britanci, u cijelosti je doveo do kontraefekta te je izgubio podršku igrača. Jedan od običaja za vrijeme sir Alexa Fergusona i Davida Moyesa bio je slobodan ponedjeljak nakon nedjeljne utakmice. Međutim, Nizozemac je inzistirao da se na taj dan igrači pojave na treningu gdje bi pregledavali snimku prethodne utakmice, naravno uz komentar glavnog trenera.

Upozorenje kapetana

"Razapinjao bi igrače jedne pred drugima", navodi Independent pozivajući se na neimenovani izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to jednom su prigodom klupski kapetan i dokapetan, Wayne Rooney i Michael Carrick, zatražili od trenera da malo olabavi pristup kako bi izbjegao gubitak povjerenja igrača. Van Gaal ih je odlučio poslušati te je umjesto sastanaka ponedjeljkom odlučio igračima slati videoklipove s utakmica popraćene detaljnim komentarima.

Image
Image

Rooney i Van Gaal

Kako većina igrača ne bi niti otvarala e-poruke, znajući što ih u njima čeka, Nizozemac je uz pomoć posebne alikacije provjeravao jesu li one otvorene. No, pronašli su igrači način kako i tome doskočiti pa su e-poštu počeli otvarati na pametnim telefonima, ali su u cijelosti ignorirali njen sadržaj. Bilo im je važno samo da se vidi da je poruka pročitana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim ovih sitnica Van Gaalov pristup igri također ga je otuđio od onih o kojima najviše ovisi. Njegova taktika nije dopuštala kreativnu slobodu igračima i oni su se morali kretati po zadanoj liniji, a jedan od igrača, ne želeći da mu se otkrije identitet, potvrdio je da nisu niti smjeli pucati po golu iz prvog dodira.

Prespora igra

Njegov nogomet smatrali su presporim, dok su napadači bili nezadovoljni činjenicom da su premalo sudjelovali u igri s loptom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je Wayne Rooney izgubio mjesto u momčadi te se nije u njoj našao na Boxing Dayu navodno je prihvatio degradaciju, ali tek nakon što je treneru poručio kako po povratku u momčad želi igrati svoju prirodnu igru, a ne onu prema njegovim uputama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Nizozemac zaslužan za promociju mladih nogometaša u prvu momčad, poput Marcusa Rashforda, Camerona Borthwick-Jacksona, Timothyja Fosu-Mensaja ili Jesseja Lingarda, zamjera mu se i što je izgubio kontrolu nad grupom igrača različitih karaktera.

Propast Depaya

Neki su ga okrivljavali što je dopustio Bastianu Schweinsteigeru poslije ozljede koljena da se ne pojavljuje u klubu između utakmica što je mnogima bilo iritirajuće. Također zamjera mu se i što je dopustio da Memphis Depay, kojeg su prošlo ljeto doveli za 30 milijuna eura, prokocka svoj talent pod njegovim vodstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Depay je ostao bez mjesta u momčadi poslije pogreške na utakmici s Chelseajem, a potom je sve iznenadio kada se na treningu, unatoč upozorenjima starijih igrača da to ne radi, pojavio u Rolls-Royceu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na taj je način poslao negativnu poruku navijačima pogotovo u vrijeme kad je klub nizao loše rezultate. Bez obzira na to Nizozemac je s istim automobilom nastavio dolaziti na treninge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlaskom Van Gaala iz Manchester Uniteda nitko neće biti tužan. Jedina loša stvar pri tome će biti što će dolaskom Josea Mourinha klub vjerojatno napustiti Ryan Giggs, koji je sljedećeg ljeta, kako je bilo zamišljeno, trebao preuzeti klub. Kao najveća klupska legenda uživa veliku podršku igrača, a impresionirao ih je svojim taktičkim analizama suparnika. Postoji uvjerenje da se Velšanin nije htio suprotstavljati Nizozemcu i njegovim metodama kako ne bi dodatno kvario atmosferu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novog trenera sada čeka veliki posao kako bi United opet postao konkurentan kao u Fergusonovim danima. Što se tiče starog, za njim će, a pogotovo za njegovim metodama, teško koji igrač zaplakati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo