TRAŽE SE PROMJENE / Hrvat pokrenuo lavinu u Španjolskoj: 'Neka suci stanu pred mikrofon i objasne što rade'

Image
Foto: Profimedia

Hoće li se nešto dogoditi, ostaje za vidjeti

31.8.2023.
13:21
Profimedia
VOYO logo

Nekoliko nogometaša i trenera nezadovoljnih suđenjem nakon odigranog 3. kola španjolskog prvenstva zatražilo je uvođenje mikrofona i kamera pomoću kojih bi mogli slušati razgovor glavnog suca s pomoćnicima u VAR sobi, pa time tijekom utakmica ili nakon njih dobiti objašnjenje za "odluke koje ne razumiju".

Image
LJUBAVNA IDILA /

Procurile fotografije Piquea s 12 godina mlađom na našoj obali: On sjedi kao šef, a ona ima 'ozbiljan zadatak'

Image
LJUBAVNA IDILA /

Procurile fotografije Piquea s 12 godina mlađom na našoj obali: On sjedi kao šef, a ona ima 'ozbiljan zadatak'

Hrvatski nogometaš Ivan Rakitić to je predložio prošlog vikenda nakon što mu je sudac Jesus Gil Manzano priznao postizanje pogotka za Sevillu, a onda ga poslije provjere u VAR sobi poništio zbog zaleđa. Rakitić je bio samo jedan u nizu onih koji su nezadovoljni određenim sudačkim postupcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada se već snimamo toliko, neka suci također stanu pred mikrofon i objasne što rade", izjavio je Rakitić misleći na kamere koje se od ove sezone nalaze u svlačionicama klubova.

La Liga, organizator španjolskog prvenstva, u cilju veće zarade od televizijskih prava dopušta uoči utakmice i tijekom pauza snimanje igrača i trenera te njihove razgovore. Jedini klub koji ne dopušta da televizijske kamere uživo prenose što njegovi igrači govore i rade u pauzama pored terena je Real Madrid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto želi i La Liga

La Liga također želi da gledatelji i nogometaši slušaju razgovore koje se odvijaju u VAR sobi, ali napominje da taj dio nije u njenoj nadležnosti nego Španjolskog nogometnog saveza (RFEF). VAR soba nalazi se u sjedištu RFEF-a u madridskom predgrađu Las Rozas. RFEF, koji ne dopušta ulazak televizijskih kamera ondje, nije odgovorio na upit.

Roberto Rosetti, direktor odjela za suce pri UEFA-i, ovaj je tjedan pozvao igrače i trenere da stanu s pritiskom na suce. U razgovoru s novinarima u Monacu upozorio je da je to jedan od razloga zašto je u Europi sve manje osoba koje žele biti nogometni suci. Svake godine je 15 posto manje sudaca u odnosu na prethodnu godinu pa je UEFA zajedno s nacionalnim savezima pokrenula kampanju "Budi sudac".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rosetti stoga traži od igrača i trenera da prestanu protestirati, simulirati i ružno se ponašati prema sucima.

"Takvo ponašanje je potrebno sankcionirati", napomenuo je. Kaže da je još gore ponašanje prema sucima na nižim regionalnim razinama gdje ih ljudi vrijeđaju i prijete im. U Europi je trenutno 236.530 sudaca, a potrebno ih je još 40.425, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FNC 12 iz pulske Arene ekskluzivno ćete 2. rujna moći gledati na streaming platformi Voyo.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo