VIDEO: / Zašto se Hrvatskoj ovo dogodi baš svaki put?

Hrvatska peti put sudjeluje u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Naši nogometaši triput su stigli do SP-a, ali nikad to nije moglo proći bez velike drame.

19.11.2013.
13:02
VOYO logo

Prava je istina da je put Vatrenih do svakog SP-a bio jako trnovit. Nikad nije moglo proći bez velike drame, međutim valja se nadati da naši nogometaši neće drugi put zaredom ostati izvan te svjetske smotre. Podsjetimo se kako je to izgledalo u prošlosti.

Hrvatska je do SP-a 1998. godine stigla preko Ukrajine u dodatnim kvalifikacijama. Bilić i Vlaović tada su zabili u Maksimiru (2:0), a u uzvratu u Kijevu naša reprezentacija je opasno živjela. Zabili su suparnici za 2:0, ali sudac je gol poništio zbog navodnog zaleđa, a Bokšićev sretni gol donio je spas, s 1:1 otišli su u Francusku i ostvarili najveći uspjeh u povijesti našeg nogometa – broncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/UsHMbz6NUN0

Gol Alena Bokšića odveo je Hrvatsku u Koreju i Japan. Hrvatska je prošla bez baraža, ali odluka je pala u posljednjem kolu. Maksimir je drhtao do 75. minute. Prosinečki je proigrao Balabana, on se sjurio u kazneni prostor i dodao Bokšiću za gol koji je 35.000 navijača bacio u ekstazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/eKEIyCJOve4

Put do SP-a u Njemačkoj 2006. bio je pun uspona i padova. Hrvatska je uredno na gostovanjima dobila Bugarsku i Švedsku, ali i odigrala 1:1 na Malti. Dva kola prije kraja Lagerbackova Švedska je bila ispred Hrvatske, ali novi direktan obračun bio je u Maksimiru. Darijo Srna golom iz kaznenog udarca presudio je Švedskoj (1:0) i doveo nas milimetar od Njemačke. Za prolaz u posljednjem kolu Hrvatskoj je trebao bod iz Budimpešte, te je nakon 0:0 uslijedilo veliko olakšanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/FylgmF7okV8

Vuvuzele i Svjetsko prvenstvo u JAR-u pratili smo na malim ekranima. Krivi su bili Englezi i Ukrajinci. Englezi su Vatrene dvaput pregazili, s Ukrajinom je Hrvatska dvaput odigrala bez pobjednika. No, u pretposljednjem kolu Gordi Albion je izgubio u Ukrajini i više nije bilo spasa. Protiv Andore su Ukrajinci potvrdili prolaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/kC4lheYmONs

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo