PRITISAK ENGLESKIH MEDIJA UOČI POLUFINALA: / 'FIFA zataškava fašističke ispade hrvatskih navijača u Rusiji'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Daily Telegraph pobrojio je sve kazne koje su FIFA i UEFA izrekle HNS-u zbog rasističkih i fašističkih ispada hrvatskih navijača,

10.7.2018.
7:01
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Uoči polufinalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva između Engleske i Hrvatske, britanski su mediji započeli očit pritisak na FIFA-u. Telegraph piše kako FIFA zataškava "fašističke ispade" hrvatskih navijača na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Isti list piše da su hrvatski navijači sramotili svoju naciju na posljednja tri velika nogometna turnira - europskim prvenstvima 2012. i 2016. godine te Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

Telegraph nadalje piše kako je FIFA, za koju ironično tvrdi da se zaklinje u "nultu stopu tolerancije spram rasizma", tek blago sankcionirala Hrvatski nogometni savez (HNS) zbog rasističkih ispada navijača u prvoj utakmici grupne faze natjecanja protiv Nigerije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVAKVA HRVATSKA DOČEKUJE ENGLESKU: /

Otočki mediji u panici, boje se prekida niza dugog osam godina

Image
OVAKVA HRVATSKA DOČEKUJE ENGLESKU: /

Otočki mediji u panici, boje se prekida niza dugog osam godina

Podsjećanje na splitsku "svastiku"...

Potom isti list nabraja slučajeve u kojima je FIFA prethodno kažnjavala HNS zbog rasističkih i fašističkih transparenata posebno podsjećajući na poznati slučaj svastike "iscrtane" na travnjaku stadiona Poljud u Splitu na utakmici s Italijom prije nekoliko godina. Podsjećaju i na odluku da Hrvatska igra prve dvije utakmice kvalifikacija za SP u Rusiji pred praznim tribinama, a zbog rasističkih pjesama i skandiranja na prijateljskim utakmicama protiv Mađarske i Izraela.

Također, Telegraph podsjeća da je HNS kažnjen sa 100 tisuća eura zbog isticanja nekoliko rasističkih i fašističkih zastava na Europskom prvenstvu 2016. godine, kao i na kaznu zbog rasističkog "hukanja" hrvatskih navijača talijanskom napadaču Mariju Balotelliju na EURU 2012. godine. Telegraph piše da FIFA propustila kazniti HNS zbog ultradesničarskih transparenata hrvatskih navijača na utakmicama prošlog SP-a u Brazilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

... i Šimunićev ispad s ustaškim pozdravom

Naravno, nije izostavljen ni slučaj Josipa Joea Šimunića i njegova pozdrava "Za dom spremni" upućenog navijačima nakon utakmice dodatnih kvalifikacija za SP 2014. s Islandom u Zagrebu nakon koje je tom igraču izrečena kazna zabrane igranja deset utakmica. "No, ne samo da je predsjednik HNS-a Davor Šuker tada ustvrdio da je kazna Šimuniću prestroga već je istog igrača postavio za pomoćnog trenera reprezentacije samo nekoliko tjedna nakon što mu je izrečena suspenzija", piše Telegraph.

Isti britanski list piše da je FIFA izrekla dvije novčane kazne HNS-u na Svjetskom prvenstvu u Rusiji - 13.000 švicarskih franaka zbog tučnjave na tribinama tijekom utakmice s Argentinom (na kojoj su hrvatski navijači bili žrtve, a ne krivci) te 70.000 eura zbog toga što su hrvatski reprezentativci prekršili marketinške obaveze konzumirajući bezalkoholna pića koja nisu službena pića na ovome prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo