PRIJETI LI LOVRENU ŠIMUNIĆEV SCENARIJ? / Njegov istup na društvenim mrežama mogao bi ga skupo koštati, hoće li ostati bez nastupa na SP-u?

Image
Foto: Profimedia

Lovren je na Twitteru otkrio da je otkazao pretplatu na Disney +

4.4.2022.
8:56
Profimedia
VOYO logo

Hrvatski nogometni reprezentativac Dejan Lovren posljednjih nekoliko dna u žarištu je pozornosti nakon što je na Twitteru sasuo paljbu po Disneyu. Naime, otkazao je svoju pretplatu na njihov streaming servis i onda ih izvrijeđao.

Image
REAKCIJE SAMO PLJUŠTE /

Dejan Lovren izazvao potrese: 'Mnogi su poludjeli, s pravom. Igra u Rusiji, nije još pružio podršku Ukrajini i sad još ovaj homofobni potez'

Image
REAKCIJE SAMO PLJUŠTE /

Dejan Lovren izazvao potrese: 'Mnogi su poludjeli, s pravom. Igra u Rusiji, nije još pružio podršku Ukrajini i sad još ovaj homofobni potez'

"Upravo sam otkazao svoju pretplatu na Disney plus. Odvratni su", te je dodao hashtag #boycottDisney koji se pojavio i počeo širiti nakon što je izvršni direktor Disneya Karey Burke objavio kako će se kompanija potruditi da najmanje 50 posto njihovih likova predstavljaju slabo zastupljene skupine, među kojima je i LGBTQ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Lovren je podijelio tvit kontroverzne američke aktivistice i spisateljice Candace Owens koja je pozvala na bojkot Disneya riječima kako 'su sada su otvoreno priznali da imaju ne tako tajne planove s vašom djecom. Ovo je Disneyeva smrt.'

Burne reakcije javnosti

Ovaj Lovrenov potez razbjesnio je korisnike društvenih mreža, a došao je i pod povećalo engleskih medija jer je ipak riječ o braniču koji je šest godina branio obje tamošnjeg velikana Liverpoola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je dovelo do toga da mnogi korisnici Twittera također podijele svoje mišljenje u vezi s činjenicom da čovjek koji igra u Rusiji nije govorio u prilog ukrajinskom narodu, a opet bahato dijeleći svoja uvjerenja protiv cijepljenja, te daje podršku ljudima kao što su Nigel Farage, Donald Trump i Laurence Fox. I onda još ovaj homofobni potez", navode otočki mediji.

Moguće sankcije

Posljedično postavlja se pitanje hoće li Lovren zbog ovog snositi sankcije. Za sada ni Uefa ni Fifa nisu pokrenuli istragu protiv Lovrena, no dogodi li se to prijetila bi mu prava katastrofa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uefin Disciplinski pravilnik u Članku 14 kaže:

"Svaka osoba iz Članka 3 koja na bilo koji način povrijedi dostojanstvo osobe ili skupine osoba, uključujući na temelju boje kože, rase, vjerske ili etničke pripadnosti, spola ili seksualne orijentacije, kažnjava se suspenzijom u trajanju od najmanje deset utakmica ili suspenzijom za određeno vremensko razdoblje, ili joj se izriče neka druga odgovarajuća kazna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično stoji i u Fifinom Disciplinskom pravilniku koji u Članku 13 koji se odnosi na diskriminaciju navodi sljedeće:

"Svaka osoba koja napada dostojanstvo ili integritet zemlje, osobe ili skupine ljudi prezrivim, diskriminirajućim ili pogrdnim riječima ili djelima (na bilo koji način) temeljem rase, boje kože, etničke pripadnosti, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, spola, invalidnosti, seksualne orijentacije, jezika, religije, političkog mišljenja, imovnog stanja, rođenja ili bilo kojeg drugog statusa ili bilo kojeg drugog razloga, bit će kažnjena zabranom nastupa na najmanje deset utakmica ili na određeno vremensko razdoblje, ili bilo kojom drugom primjerenom disciplinskom mjerom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovrenu bi se prema ovome mogao dogoditi i Šimunićev scenarij. Podsjetimo Joe je nakon plasmana Hrvatske na SP 2014. uzeo mikrofon i nasred maksimirskog stadiona počeo vikati 'Za dom'. Reakcije i sankcije su bile žestoke pa je poslije toga propustio SP u Brazilu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo