PRESUDA NAKON 27 GODINA: / Policija je glavni krivac za tragediju na Hillsboroughu

Image
Foto: AFP

Punih 27 godina nakon velike tragedije koja se dogodila na stadionu Hillsborough u Sheffieldu porota je u Engleskoj zaključila kako je policija glavni krivac za smrt 96 navijača Liverpoola.

26.4.2016.
14:09
AFP
VOYO logo

Do stravičnog je događaja došlo tijekom polufinalne utakmice FA kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta, 15. travnja 1989. godine. Pred tribinom stadiona Hillsborough natiskalo se nakoliko tisuća Liverpoolovih navijača, znatno više nego što je bilo mjesta. No, neiskusni šef osiguranja je naredio da se otvore vrata što je dovelo do stampeda.

Nemar policijskog narednika

Tisuće navijača su pritiskale one koji su već bili na tribini, dio je uspio preskočiti ogradu i spasiti se, ali 96 osoba je u tom kaosu smrtno stradalo, a još 766 ih je ozlijeđeno. Utakmica je prekinuta tek nakon što je Liverpoolov vratar Bruce Grobbelaar, iza čijih se leđa odvijala drama, uvjerio suca da zaustavi igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, GEOFF CADDICK
Image
Foto: AFP, GEOFF CADDICK

Reakcija obitelji nakon presude

Porota je u utorak zaključila da je policijski narednik David Duckenfield pokazao ogromni nemar, te da je zanemario svoju dužnost brige za navijače. Nakon dvije godine iznošenja dokaza porota je devet dana vijećala i donijela jednoglasnu odluku u 13 točaka, a jedina odluka koja nije donesena jednoglasno jest da je 96 navijača ubijeno.

Presuđeno je da su policijske pogreške dovele do tragedije, te da ponašanje navijača Liverpoola nije uzrokovalo opasnost. Također, porota je ustvrdila i da su oštećenja na stadionu pridonijela katastrofi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnilo pružanje pomoći

Nakon što je iznesena presuda članovi obitelji poginulih su se u suzama međusobno grlili, a potom su zajedno s odvjetnicima zapjevali Liverpoolovu himnu You'll Never Walk Alone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrđeno je i da je policija predugo čekala da proglašenje teškog incidenta koji zahtijeva hitnu intervenciju, pa je kasnilo i pružanje pomoći preživjelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo