TUŽNA VIJEST / Preminula 'zlatna kaciga' Tihomir Filipović, jedan od najboljih hrvatskih automobilista svih vremena

Image
Foto: Screenshot - HRT (Dobro jutro, Hrvatska)

U 68. godini preminuo je Tihomir Filipović

13.4.2023.
10:16
Screenshot - HRT (Dobro jutro, Hrvatska)
VOYO logo

U 68. godini preminuo je Tihomir Filipović, najtrofejniji hrvatski automobilista svih vremena, slavna Zlatna kaciga, javlja HRT u Dobro jutro, Hrvatska.

Aktivno se utrkivao do 1991.

Tihomir Filipović rođen je 15. studenog 1955. godine u Velikoj Kopanici, a umro je 12. travnja 2023. godine. Aktivno se utrkivao do 1991. Zauvijek će ostati upamćen kao sinonim automobilističkog sporta u Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozio je Tihomir Filipović u svojoj karijeri brdske, kružne i rally utrke, a počeo je s legendarnim automobilom Fićom 1977. godine, kružnom utrkom povodom tzv. "Dana oslobođenja Zagreba".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U karijeri je vozio i Zastavu 101, VW Polo, VW Golf, Audi 80, Audi 200 quattro, Renault 5 Turbo, te mnoge druge automobile, a svakako je za istaknuti legendarni rally automobil Lancia Deltu u verziji, Lancia Delta, Lancia Delta Integrale i Lancia Delta Integrale 16V, s čijim je autima osvajao tri puta za redom teški INA Delta Rally, od 1989. do 1991. godine.

Majstor zanata

Bio je majstor zanata, majstor vožnje, a njegova tehnika predmet je proučavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tihomir Filipović osvojio je u svojoj karijeri ukupno 18 naslova državnog prvaka na kružnim, brdskim i rally utrkama.

Pamtimo ga i kao prvog Hrvata koji je nastupio na najtežem rallyju na svijetu, rallyju Paris – Dakar koji je 1990. godine kao privatni vozač završio. U svojoj je karijeri dugoj dvadesetak godina tri puta osvajao “zlatnu kacigu” koja se dodjeljuje za po tri uzastopno osvojena prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka mu je laka hrvatska gruda za koju je vozio i za koju je pisao povijest automobilističkog sporta ove napaćene zemlje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo