Napokon! Predsjednik Hajduka 'ispalio' ono što će oduševiti cijeli Split

Ovotjedni gost intervjua Jedan na jedan je predsjednik Hajduka Marin Brbić.

19.4.2013.
10:23
VOYO logo

Hajduk je nakon tri godine izborio finale Kupa i to nakon teškog remija protiv Slavena na Poljudu. Kakvi su dojmovi? Zadovoljni smo i kao što ste i sami primijetili, bilo je jako, jako teško. Vidjelo se da imamo dosta grča na terenu jer je ulog bio dosta velik. Srećom, uspjeli smo! U nekim je trenucima izgledalo kao da ćemo sve prokockati, izgledalo je jako ružno, naši su sportski rivali iz Koprivnice imali dosta šansi da preokrenu cijelu situaciju. Ma, taj Kup je vrag, uvijek se cijela situacija može preokrenuti, no imali smo sreće, a sreća prati hrabre, kako se ono kaže. Hajde da je i nas jednom sreća pomazila.

U finalu vas čeka Lokomotiva, koja se ove sezone pokazala kao težak protivnik. Pribojava li se Hajduk finala? Hajduk se nikad ne bi trebao, niti će se pribojavati ikoga. Neka se oni boje nas! U konačnici, tko bude bolji uzet će Kup, stvar je jednostavna. Ja sam optimist, imamo nakon tri godine lijepu priliku doći do novog trofeja i uvjeren sam da ćemo uspjeti. Iskusnija smo momčad, ne po igračkom kadru, nego po tradiciji, a naša najveća prednost je što imamo onog 12. igrača na tribinama. Lokomotiva tog igrača neće imati, oni nemaju 'n' od navijača, a znate što su oni kadri napraviti, barem kad je Hajduk u pitanju. Upravo bi to mogla biti prevaga na toj 'finalnoj vagi'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recimo da će Hajduk uzeti taj trofej u Kupu i osvojiti drugo mjesto u prvenstvu, tj. ispuniti ciljeve koje je najavio na početku sezone. Ali što dalje, što sljedeće sezone? Kakvi su planovi? Planovi Hajduka su uvijek isti! Želimo biti što bolji i konkurentniji u prvenstvu i preživjeti što dulje u Europi. Svi dobro znaju koliko nam je Europska liga važna, zbog igrača koji tako stječu iskustvo, zbog naših vjernih navijača, ali i onog financijskog aspekta. Nažalost, prvu ćemo europsku utakmicu na Poljudu ovog ljeta igrati pred praznim tribinama. To će biti veliki gubitak za nas, ali što je tu je. Zato ćemo pokušati napraviti sve da prođemo što više pretkola i ostvarimo veliki cilj, a to je ući u skupinu Europske lige. Nositelji smo u drugom pretkolu, to je jako bitno. Već u trećem pretkolu smo na granici, još se ništa ne zna. Sad se vidi koliko nam je zapravo odmogao onaj pogodak koji smo primili u Rigi protiv Skonta. Da nije bilo njega, vjerojatno bismo sada malo drugačije razgovarali. Ipak, nadam se da ćemo i u trećem pretkolu biti nositelji, a onda, neka nam Bog pomogne... U Europsku ligu se jako teško plasirati, a upravo je to naš primarni cilj na početku sezone.

Kakav je trenutno status Miše Krstičevića, hoćete li mu ponuditi novi ugovor? Mišo Krstičević je trener Hajduka do 30. 6., znači još 80-ak dana, a onda ćemo vidjeti... Ma, ne znam zašto ste svi zapeli za tu priču, stvarno mi nije jasno. Mišo je, ako se ne varam, najdugovječniji trener Hajduka u 21. stoljeću. Valjda to nešto znači, pa jasno je da imamo puno povjerenje u njega. Nije samo pitanje Hajduka, možda će upravo on na kraju sezone nama reći "ne"... Ne želimo se opterećivati tim stvarima sada, sezona još traje, o tome ćemo na ljeto. Rezultati govore da cijeli Hajduk dobro radi i to je najvažnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva je trenutačno financijska situacija u klubu? Nekoliko transfera ste realizirali u posljednje vrijeme. Je li se situacija malo stabilizirala? Ah, malo smo stabilniji jer smo riješili nekakve obaveze koje su nas stezale već dulje vrijeme, zbog toga je lakše. Ali imamo mi svoje standardne obaveze koje moramo poplaćati i teško se nositi s tim. Međutim, ne damo se, čekamo neka potraživanja, od transfera Anasa Sharbinija još uvijek nismo dobili ni lipe. Čekamo odgovor FIFA-e, a kamate od 10 posto se nakupljaju. Kad to dobijemo, bit će puno bolje! Sve naše obaveze prema UEFA-i smo ispoštovali i to je veliki teret koji smo si skinuli s vrata. No, to je svakodnevna borba, do para nije lako doći. Situacija je užasna, ne samo u Hrvatskoj, nego cijeloj Europi!

Ima li novih ponuda za igrače? Napušta li tko Hajduk na kraju sezone? O tome je još rano govoriti u ovom trenutku jer još uvijek traje natjecateljska sezona. Imamo planove! Više ćemo o tome na kraju sezone. Naša politika je jasna, svi igrači su na prodaju ako stigne adekvatna ponuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno se dogodio pomalo skandalozni 'slučaj Poljud'. Medijima su posljednjih dana kolale izjave predsjednika HNS-a Davora Šukera da reprezentacija neće tako skoro u Split. Ne znam što je gospodin Šuker točno rekao, čitao sam nešto u medijima i nisam shvatio o čemu točno priča. Iz mog iskustva i razgovora s HNS-om, nisam stekao dojam da će reprezentacija zaobilaziti Poljud. Njegove primjedbe da Poljud nema uvjete za takve utakmice su točne, to naprosto svi klubovi moraju imati, to je jasan stav FIFA-e i UEFA-e. Podigla se bura oko toga, a nije se trebala podići! Hajduk je i prije njegovih izjava krenuo u realizaciju spomenutog, jer bez toga nećemo moći ni igrati utakmice europskih pretkola. Poljud će za reprezentaciju biti spreman, vjerujte mi, ispunit ćemo sve uvjete koji se od nas traže.

Znači, Split je i dalje zainteresiran za Belgiju? Itekako smo zainteresirani! Smatram da je Split uvijek bio dobar domaćin i da će takav biti i protiv Belgije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li troškovi organizacije utakmice na Poljudu stvarno toliko skuplji u odnosu na Zagreb ili su to samo priče iz HNS-a. Iskreno, ne znam što je Šuker time mislio. Ma, cijela priča je suluda! Možda je u Splitu nešto i skuplje poput, kako je on naveo, kola hitne pomoći ili osiguranja, ali to nije razlog da se ostali stadioni u Hrvatskoj zaobilaze.

Kad navijači Hajduka mogu očekivati borbu za naslov? Ne volim puno obećavati, nadam se da ćemo to moći napraviti već sljedeće godine. Situacija u klubu nije bajna i nemamo novca za kupovinu skupih pojačanja. Pokušat ćemo to napraviti sa svojim vlastitim kadrom, znači istom politikom kojom smo krenuli na početku ove sezone. Po prirodi sam optimist i želim vjerovati da će naši mladi momci još više stasati i smoći snage za borbu s Dinamom. Ali nije sve ni u našoj moći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na što točno mislite? Pa, prije svega na slučaj Dinama i Lokomotive. Udruga prvoligaša tvrdi da se radi o dva potpuno zasebna gospodarska subjekta, ali svi znamo kako cijela ta priča funkcionira. Otkad je Lokomotiva u prvoj ligi, Dinamu nije uzela nijedan bod, a baš me zanima hoće li se to sada dogoditi prvi put, kad Lokomotivi trebaju bodovi za Europu. Sljedeće godine igramo Ligu 10 i to četverokružno. To bi značilo da Dinamo već u startu ima 12 bodova prednosti u odnosu na nas. Zašto je to tako? Kome to treba? Pa svima je jasno da bi nam nogomet bio puno bolji i zanimljiviji bez takvih stvari.

Poruka navijačima Hajduka za kraj! Hajduk se uvijek mora i želi časno i pošteno boriti do kraja! To uvijek možemo obećati! S druge strane, ustrajat ćemo na tome da svi budemo ravnopravni i da na sportskom borilištu padne odluka o tome tko je najbolji, jer ne želimo da događa ono što se događalo do sada. A one koji griješe želimo da se zasluženo kazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite na suca Bebeka? I na Bebeka i na sve one koji griješe! Ljudski je pogriješiti i nikad nikoga neću optuživati da je to napravio namjerno. No, ako si pogriješio, trebaš snositi posljedice. Ako bacite novčić 10 puta u zrak, po zakonu brojki taj novčić ne može uvijek pasti na istu stranu. Nadam se da ste me razumjeli!

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo