kako do eura 2020.? / Poznate jakosne skupine kvalifikacija: Donosimo najtežu i najlakšu varijantu za 'Vatrene'

Image
Foto: Vijesti.hr

Nakon završetka natjecanja Lige nacija po skupinama, poznate su sve jakosne skupine kvalifikacija za EURO

21.11.2018.
12:50
Vijesti.hr
VOYO logo

Nakon što je završen regularni dio novog UEFA-inog natjecanja Lige nacija, poznate su sve jakosne skupine prema kojima će se ždrijebati i kvalifikacijske skupine za Europsko prvenstvo 2020. godine. 

Najveći moment svakako je promjena statusa njemačke reprezentacije, koja je nakon katastrofalnog nastupa u skupini 1 Lige A u Ligi nacija izgubila status nositelja i morat će se dobro pomučiti da izbori svoj nastup na EURO-u. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je, upravo zahvaljujući remiju Nizozemske s Njemačkom u posljednjem kolu, ali i osvojenim bodovima u susretima sa Španjolskom (3:2) i Engleskom (0:0) na domaćem terenu sačuvala svoj status nositelja. Uz nju, nositelji su još i Belgija, Francuska, Španjolska, Italija, Poljska, te svi sudionici Final Foura iz Lige A - Portugal, Engleska, Švicarska i Nizozemska

Ždrijeb za EP održat će se 2. prosinca u Dublinu. U kvalifikacijama će sudjelovati 55 reprezentacija koje će biti podijeljene u deset skupina. Plasman na Euro izborit će po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine. Podsjetimo, pobjednici svojih skupina u Ligi nacija osigurat će nastup u doigravanju za Euro, neovisno o poziciji u svojoj kvalifikacijskoj skupini. To su osigurale sljedeće reprezentacije: Engleska, Nizozemska, Švicarska, Portugal, BiH, Danska, Švedska, Ukrajina, Finska, Norveška, Škotska, Srbija, Bjelorusija, Gruzija, Kosovo i Makedonija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Evo i kako izgledaju sve jakosne skupine, odnosno 'posude' iz kojih će se izvlačiti reprezentacije i biti raspoređene po kvalifikacijskim skupinama: 

POSUDA 1A: Švicarska, Portugal, Nizozemska, Engleska (sudionici Final Foura Lige nacija - svi će biti raspoređeni u skupine s po pet reprezentacija) 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POSUDA 1B: Belgija, Francuska, Španjolska, Italija, HRVATSKA, Poljska

POSUDA 2: Njemačka, Island, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Austrija, Wales, Češka 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POSUDA 3: Slovačka, Turska, Irska, Sjeverna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bugarska, Izrael

POSUDA 4: Mađarska, Rumunjska, Grčka, Albanija, Crna Gora, Cipar, Estonija, Slovenija, Litva, Gruzija 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POSUDA 5: Makedonija, Kosovo, Bjelorusija, Luksemburg, Armenija, Azerbajdžan, Kazakhstan, Moldavija, Gibraltar, Farski otoci

POSUDA 6: Latvija, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Wikipedia

Euro 2020. jakosne skupine

Postoje i još neki ograničavajući kriteriji koji sprječavaju da neke reprezentacije završe u istoj kvalifikacijskoj skupini, a najzanimljivija od njih je ona koja se tiče državno-političkih tenzija. Iz tog razloga u istu skupinu ne mogu biti smještene Armenija i Azerbajdžan, Gibraltar i Španjolska, Kosovo i BiH, Kosovo i Srbija te Ukrajina i Rusija. 

Pokušali smo se poigrati i odrediti najlakšu i najtežu skupinu za 'Vatrene'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najtežoj varijanti izabranici Zlatka Dalića tako bi mogli biti ždrijebani u ovakvu skupinu: HRVATSKA, Njemačka, Turska, Grčka, Makedonija i Latvija. 

Najlakša varijanta izgledala bi otprilike ovako: HRVATSKA, Austrija, Izrael, Albanija, Gibraltar i San Marino. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo