Play ponuda

Policija nakon 23 godine dobila bolnu 'šamarčinu'!

shimmer fallback
12.9.2012.
15:51
Play ponuda

Obitelji preminulih i 766 ozlijeđenih osoba zbog prenatrpanosti tribine stadiona Hillsborough, ali i svi navijači Liverpoola, od tog crnog 15. travnja 1989. godine traže i čekaju da se objavi istina o tragediji.

Sada su dočekali dan na koji je Neovisno istražno povjerenstvo zaključilo da je za veliku sportsku tragediju na Otoku kriva policija koja nije zaštitila ljude, a kasnije je još krivicu neopravdano svalila na navijače Liverpoola.

"Liverpoolovi navijači nisu uzrokovali tragediju", poručio je britanski premijer David Cameron i po tko zna koji put rasplakao prijatelje i obitelji poginulih i stradalih na stadionu Sheffield Wednesdaya.

Mrtvozornik je 1991. godine ustrdio kako nakon 15 sati i 15 minuta više nije bilo pomoći za preminule, a sada je dokazano da je pravovremenom intervencijom 41 osoba imala potencijalnu šansu za život.

Premijer se ispričao u ime vlade i cijele zemlje te izjavio:

"Neopisivo sam tužan što ova nepravda toliko dugo nije ispravljena."

Povjerenstvo je zaključilo kako je policija zakazala u organizaciji reda i mira, da nije napravila sve kako bi zaštitila žrtve, ali i da je kasnije nepotrebno potencirala dosjee navijača kako bi ih prikazala u što gorem svjetlu i pokušala smanjiti svoju krivnju. Povjerenstvo je napomenulo da je "sigurnost gledatelja na Hillsboroughu bila kompromitirana na svakoj razini".

Premijer Cameron je prozvao i neke britanske medije koji su tada lažno tvrdili da su navijači bili pijani i nasilni te da su krali od preminulih navijača.

"To nije bilo u redu i izazvalo je gnjev, stres i bol", izjavio je Cameron, a biskup James Jones, koji je bio na čelu povjerenstva, dodao:

"Skoro četvrt stoljeća obitelji 96 preminulih navijača i onih koji su preživjeli tragediju su vidali rane koje su se stalno otvarale dok su čekali odgovore na svoja pitanja. Bilo je to frustrirajuće i bolno iskustvo koje je povećavalo njihovu tugu. Dokumenti koje smo istraživali pokazuju da se tragedija nikada nije trebala dogoditi. Dokazane su rupe u organizaciji što je uzrokovalo katastrofu koja se htjela pripisati navijačima."

Vođa laburista Ed Miliband podržao je premijerovu ispriku navijačima.

"Velika sramota naše zemlje je to da su nam trebale 23 godine kako bismo saznali pravu istinu. Sve vlade u tom periodu dijele krivicu zbog neotkrivanja istine i ja se ispričavam obiteljima poginulih na pružanju nedovoljne pomoći."

Play ponuda
Play ponuda