POSLJEDNJI PLES BASKIJSKOG LABUDA: / Barceloni trpao tri komada, a s 34 godine postao fenomen u nogometnom svijetu

Image

“Kažu da je zabijanje golova urođeno, ali to je vrlo diskutabilno. U nogometu, kao I u životu, učite dok god igrate.

21.5.2020.
11:18
VOYO logo

"Vrijeme je za oproštaj. Ovo je bilo nezaboravno i predivno putovanje od početka do kraja. Hvala svima". Osvanulo je ovo na Twitteru Aritza Aduriza, ikone Athletic Bilbaa koji je zbog operacije kuka u 40. godini života odlučio objesiti kopačke o klin.

Iako je dosta daleko od titule najboljeg španjolskog napadača svih vremena, Adurizova je priča jedinstvena u svijetu nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legenda baskijskog nogometa svoj je vrhunac dosegla kad je već dobrano zagazila u tridesete godine. Čekao je svoju pravu priliku jako dugo. Još kao mlad igrač htio je zaigrati za Real Sociedad, ali njegova se želja nije ostvarila. Poziv je stigao iz Bilbaa, u kojem se u mladim danima nije mogao nametnuti.

Triput se vraćao na San Memes, da bi tek iz trećeg pokušaja postao standardni prvotimac. Do svoje 32. godine mijenjao je klubove poput Mallorce, Valencije i Valladolida koji ga nisu gledali kao sjajnog napadača jer mu je uvijek nedostajalo brzine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SCENARIJ KOJEG SU SE SVI PRIBOJAVALI: /

Premijerligaška zvijezda otkrila opasan detalj o koroni - 'Zastrašujuće je da se tako osjećam'

Image
SCENARIJ KOJEG SU SE SVI PRIBOJAVALI: /

Premijerligaška zvijezda otkrila opasan detalj o koroni - 'Zastrašujuće je da se tako osjećam'

Strašan 'skok'

No razvio je s godinama sjajan osjećaj za prostor i nos za gol. Dočekao je svojih pet minuta u dresu Bilbaa kad je otišao Fernando Llorente i počeo jednostavno - trpati. Aduriz je centarfor stare škole. Dok je Barcelona eksperimentirala sa šest veznih igrača u postavi, Athletic nije zanimao taj "moderan" pristup. Aduriz je postao okosnica momčadi, a ubrzo se pokazalo koliko ta "stara škola" može biti dominantna na nad novom.

Barcelona i Athletic su se 2015. godine susreli u Superkupu, a Aduriz je napravio pravi show na terenu. Kruna njegove karijere postao je taj hat-trick u velikoj pobjedi Bilbaa nad katalonskim protivnicima i osvajanje Superkupa nakon što je Bilbao uzeo Kup kralja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17, 18, 26, 36, 24, 17, 6, izgledaju ovi brojevi kao dobitna kombinacija na nekom loto-listiću, ali to je broj pogodaka koje je Aduriz zabio u svojim sezonama otkad se treći put vratio u redove Athletica. Posebno je dominirao u Europskoj ligi, gdje je u dvije sezone ponio titulu najboljeg strijelca.

Aduriz je za Athletic ukupno odigrao 407 utakmica u svim natjecanjima te je postigao 172 pogotka. Za Španjolsku je upisao 13 nastupa uz dva pogotka, dok je za reprezentaciju Baskije postigao 12 pogodaka u 13 nastupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kažu da je zabijanje golova urođeno, ali to je vrlo diskutabilno. U nogometu, kao I u životu, učite dok god igrate. Ja sam se uvijek kasnije razvijao”, rekao je jednom prilikom Aduriz koji je postao heroj svih “grijača klupe” te svojim predanim radom uspio ući u legendu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo