PROJEKT U RANOJ FAZI /

Poljud ide u rekonstrukciju tešku 400 milijuna kuna: Nestat će atletska staza, a neće više biti ni 'školjke'?

Image
Foto: Shutterstock

Poljud je u boljoj početnoj poziciji u odnosu na Maksimir s obzirom na to da je u njegovom slučaju vlasništvo nad stadionom i zemljištem gradsko, a i postoji projekt rekonstrukcije koji je načinio prije desetak godina arhitekt Poljuda Boris Magaš

3.11.2022.
16:59
Shutterstock
VOYO logo

Već se mjesec dana priča o ulaganjima u sportsku, u prvom redu, nogometnu infrastrukturu. Prvo je glasnogovornik Vlade javno najavio ulaganja u stadione, a onda je to premijer Andrej Plenković to javno i potvrdio.

Image
SPUSTIO IH JE NA ZEMLJU /

Štimac: 'Hajduk neće biti prvak još 17 godina! Tu igra samo Livaja, a on ne može sve sam'

Image
SPUSTIO IH JE NA ZEMLJU /

Štimac: 'Hajduk neće biti prvak još 17 godina! Tu igra samo Livaja, a on ne može sve sam'

U fokusu javnosti je uglavnom bio Maksimir, njegova renovacija ili pak gradnja novog stadiona kojeg bi koristila i reprezentacija Hrvatske. Paralelno s tim splitska gradska uprava s Hajdukom priprema renovaciju ili bolje rečeno rekonstrukciju Poljudske ljepotice, doznaje Tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Solarni paneli, natkrivanje stadiona...

Stadion otvoren 1979. godine za potrebe Mediteranskih igara remekdjelo je arhitekture, ali je tijekom više od četiri desetljeća pomalo oronuo, jer nije adekvatno održavan. Sudeći po pisanju spomenutog medija, u najvećem gradu Dalmacije konačno se pokrenulo nešto po tom pitanju.

Naime, projekt bi trebao uključiti zamjenu dotrajalog krovišta na kojem bi se nalazili u budućnosti i solarni paneli. Išlo bi se u obnovu betonske strukture stadiona, a išlo bi se i na uklanjanje atletske staze i ukopavanje travnjaka što bi kapacitet Poljuda podiglo na oko 40 tisuća mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je spomenuti kako bi se išlo i u natkrivanje stadiona, a planiraju se i veći VIP sektori na Zapadu te brojni komercijalni sadržaji u prstenu oko stadion.

Rana faza razvoja

Kako Tportal navodi, njima je neslužbeno potvrđeno iz više izvora kako se radi na ovom projektu koji je za sada u ranoj fazi razvoja.

Poljud je u boljoj početnoj poziciji u odnosu na Maksimir s obzirom na to da je u njegovom slučaju vlasništvo nad stadionom i zemljištem gradsko, a i postoji projekt rekonstrukcije koji je načinio prije desetak godina arhitekt Poljuda Boris Magaš.

Treba napomenuti kako Poljud ima status zaštićenog kulturnog dobra, a prema pisanju Tportala idući korak je da se ide na skidanje zaštite kako bi se mogao adekvatno rekonstruirati. Investicija se trenutno procjenjuje na 400 milijuna kuna no to je tek gruba procjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo