PALI SE CRVENI ALARM NA MAKSIMIRU: / Evo koje su sve opasnosti Rosenborga i čega se Dinamo treba najviše paziti

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prošle sezone završili su posljednji u vrlo jakoj skupini Europa lige sa Salzburgom, Celticom i Leipzigom

14.8.2019.
8:48
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Dinamo se plasirao u posljednje pretkolo Lige prvaka, a tamo ga očekuje norveški Rosenborg. Nakon 1:1 u Maksimiru, nogometaši Dinama u utorak su u Budimpešti u uzvratnoj utakmici trećeg pretkola protiv mađarskog Ferencvarosa slavili s 4:0, a pogotke su postigli Arijan Ademi (16), Bruno Petković (47), Dani Olmo (55) i Amer Gojak (79). Zagrebački plavi prvu utakmicu doigravanja igraju 21. kolovoza u Zagrebu, a uzvrat je 27. u norveškom Trodenheimu.

Ključno je sada pitanje kakav je Rosenborg protivnik? Ne treba gledati daleko u prošlost, dovoljno je to što su u potpunosti deklasirali slovenskog prvaka Maribor s dva puta po 3:1. Prije toga s lakoćom su riješili u prvom pretkolu Linfield s ukupno 6:0, a potom su se malo mučili u drugoj fazi s BATE Borisovom izgubivši kod kuće s 1:2, ali na kraju su s 2:0 ipak prošli dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako igraju Norvežani?

Rosenborg je tri sezone čekao na plasman u doigravanje Lige prvaka, ali valja istaknuti kako su do sada bili stalni gosti Europa lige, doduše ne s pretjerano dobrim učinkom. Prošle sezone završili su posljednji u vrlo jakoj skupini Europa lige sa Salzburgom, Celticom i Leipzigom, a bili su kanta za napucavanje i skupili čak pet poraza.

Okrenimo se najvažnijem. Kako Rosenborg igra? Prema viđenom u posljednjih nekoliko utakmica, Rosenborg uglavnom igra preko krila. Koriste jednostavne mehanizme poput preklapanja i akcije uglavnom završavaju centaršutom ili povratnom loptom na rub kaznenog prostora ili čak nešto opasnije prema sredini kaznenog prostora. Gotovo sve akcije započinju ili preko bekoviskih pozicija pa se forsira neka kombinatorika uz aut-liniju (overlap ili underlap) ili dovoljno rašire vezni red pa pokušavaju nešto napraviti kroz 'half space', ali uglavnom se igra temelji na forsiranju igre po krilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Slavko Midzor/PIXSELL

Ubojita krila

Dakako, za to postoji i valjani razlog. Kao najopasnije igrače moramo izdvojiti lijevog krilnog napadača Nigerijca Samuela Adegbanera i sunarodnjaka mu na desnom krilu Davida Akintolu. Riječ je o izrazito brzim i eksplozivinim krilnim napadačima sposobnim i za udarac i za centaršut, koji doduše nije uvijek najprecizniji, ali nisu ni loši. Ono što još valja istaknuti jest Rosenborgova moć iz prekida, u posljednjih su nekoliko utakmica zabijali barem po jedan gol iz prekida ili akcijom nakon prekida. Svakako valja istaknuti napadača Alexandera Soderlunda koji je Mariboru zabio tri gola te je prvi strijelac lige s pet golova, kao i braniča Konradsena koji je Slovencima zabio dva gola.

Rosenborg, dakle, barata nekim osnovnim mehanizmima s kojima Bjelica ne bi trebao imati previše problema, ali svakako ne treba na njih olako gledati jer su itekako uvježbani i forsira se repeticija. Norvežani su disciplinirana momčad, ali zbog realnog manjka kvalitete pojedinci su itekako skloni pogreškama, a to se najbolje vidjelo u utakmici s BATE-om koji im je sjajno ulazio po bokovima i znao ih je uhvatiti na spavanju iz polukontre pa čak i na postavljenu obranu. Momčad je to s kojom Dinamo ne bi trebao imati previše problema, ali naglašavamo, s lakoćom su razbili slovenske prvake i zabili im šest golova u dvije utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Skromna momčad s jednom ikonom

Na koncu izdvojit ćemo kako je Rosenborg klub s dugom tradicijom. Osnovani su 1917. godine, a svoje utakmice igraju u Trodenheimu na stadionu Lerkendal koji ima kapacitet 21.400 sjedišta. Sve donedavno Rosenborg je bio stalan gost Lige prvaka, a 1996./1997. bili su četvrtfinalisti. Od 1995. godine pa sve do 2007. godine čak su 11 puta bili u Ligi prvaka i od toga osam njih za redom.

U domaćoj ligi su najuspješniji klub s 26 naslova prvaka i 12 Kupova, ali ove su sezone krenuli slabije jer valjda tempiraju formu za ulazak u Ligu prvaka. Tek su u šestom kolu upisali prvu pobjedu, a nakon 17 kola su šesti s osam bodova zaostatka za vodećim Moldeom. Momčad im je procijenjena na 17.4 milijuna eura, a najskuplji je lijevi bek Birger Meling koji vrijedi 1.5 milijuna eura. Vodi ih Eirik Horneland koji je došao početkom godine, a u njihovoj momčadi igra i za neke 'zločesti dečko', a za neke ikona, Niklas Bendtner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Profimedia, Zuma Press - News

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo