Pogledajte 'najbolju obranu u povijesti nogometa'

Tko su najbolji vratari u nogometnoj povijesti?

30.3.2013.
11:34
VOYO logo

1. Na prvom mjestu je Rus Lav Jašin. Vratar tadašnje sovjetske reprezentacije u svojoj karijeri obranio je 150 jedanaesteraca, i jedini je vratar koji je bio igrač godine u Europi. U 812 utakmica koliko je odigrao, u čak njih pet stotina nije primio zgoditak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Na drugo mjesto Englezi su smjelo postavili svoga Gordona Banksa, člana engleske generacije koja je osvojila naslov svjetskog prvaka 1966. godine. Navode neobjektivni Englezi njegovu obranu Peleovog udarca glavom kao "najbolju obranu svih vremena". Navodno je Pele već viknuo "gol", Banks se izvio i izbio loptu u korner.

http://www.youtube.com/embed/ngE9RCAdWaE Najbolja obrana svih vremena?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Na treću poziciju smješten je Iker Casillas, zacijelo zbog svojih uspjeha. Čovjek je europski i svjetski prvak, i klupski i reprezentativni. Četiri puta proglašen je najboljim vratarom svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Dino Zoff je četvrti, a postao je svjetski prvak s talijanskom reprezentacijom 1982. godine, u 40. godini života. Bio je najzaslužniji za taj trijumf, branio je izvanredno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Peter Schmeichel je na petom mjestu, kao najzaslužniji za danski trijumf na europskoj smotri 1992. godine, kada su Danci stigli na prvenstvu umjesto suspendirane Jugoslavije. Momčad skupljena s plaža osvojila je krov Europe, a Schmeichel je bio nesavladiv. Godinama je branio u Manchester Unitedu, bio je miljenik navijača, a strah i trepet za protivničke napadače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Na šestoj je poziciji Nijemac Sepp Maier. Bio je i europski i svjetski prvak, 1972. i 1974. godine, ostao je legenda minhenskog Bayerna, branio je paraderski, a opet veoma sigurno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Sedmi je Englez Peter Shilton koji je profesionalni bio vratar do svoje 46. godine. Branio je čak 125 puta za Englesku, a da mu istovremeno nije bio konkurent Ray Clemence, skupio bi više od 200 nastupa za reprezentaciju. Toliko je, naime, trajao. Najpoznatiji je ipak kao žrtva Maradonine "Božje ruke" na svjetskoj smotri u Meksiku 1986.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Osmi je Nijemac Oliver Kahn, europski prvak 1996. Najbolji vratar SP u Japanu i Južnoj Koreji 2002, poražen je u finalu protiv Brazila. Tri puta je bio svjetski vratar godine. Uvijek smrknut, bio je mora napadačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. I danas brani sjajno deveti na ovoj listi, Gianluigi Buffon. Vratar Juventusa i talijanske momčadi, četiri je puta proglašen golmanom godine, a bio je i svjetski prvak iz 2006. Njegov prepoznatljiv stil i danas očarava navijače diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. I na deseto mjesto postavljen je Edwin van der Saar. Bio je prvorazredno iznenađenje u dresu Ajaxa koji je s "dječjim vrtićem" pokorio Europu 1995. godine.

S izvrsnim postavljanjem, korpulentnom figurom bio je 'pick' Manchester Uniteda u kojem je pružao nezaboravne obrane. S Nizozemskom, nažalost nije uspio osvojiti niti jedan trofej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201102150360004-Nogometne legende

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo