OTKRIVENO: / Kako je Slobodan Milošević uskratio Manchester Unitedu borbu za trofej

Bivši srpski predsjednik Slobodan Milošević kriv je što Manchester United u sezoni 1999/00 nije mogao braniti naslov u FA Cupu.

25.3.2015.
9:26
VOYO logo

Manchester United je, dakle, u spomenutoj sezoni postao prvi klub u povijesti koji se kao branitelj naslova povukao iz FA Cupa. Crveni vragovi su to bili prisiljeni napraviti jer su kao aktualni europski prvaci bili pozvani na inauguralno Svjetsko klupsko prvenstvo koje se u siječnju 2000. održavalo u Brazilu. Kalendar FA Cupa se preklapao sa spomenutim natjecanjem, a unatoč svim naporima Unitedova menadžera Alexa Fergusona da se napravi promjena, to se u konačnici nije dogodilo.

Fergusonu se nije ni išlo u Brazil usred siječnja, ali pritisak Engleskog nogometnog saveza (FA) je bio prevelik. Engleska se, naime, kandidirala za domaćinstvo SP-a 2006. godine, pa se mislilo da bi Unitedov izostanak s klupskog SP-a mogao naštetiti njezinim šansama. Ferguson je, međutim, pokušavao zadržati svoj klub u FA Cupu svim silama, pa je čak kontaktirao i ondašnjeg britanskog premijera Tonyja Blaira. Što se događalo, otkrio je Andy Walsh, tadašnji član vrlo utjecajne Nezavisne udruge navijača Manchester Uniteda koji je bio u stalnom kontaktu s legendarnim škotskim menadžerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sir Alex i tadašnji predsjednik kluba Martin Edwards bili su pod silnim pritiskom Tonyja Banksa, premijerova savjetnika za kandidaturu za SP, i izvršnog direktora FA-a Davida Daviesa, koji su tražili da se United povuče iz FA Cupa i ide u Brazil. Mi navijači smo željeli zadržati klub u FA Cupu i mislili smo da smo pronašli rješenje koje je uključivalo premještanje nekoliko utakmica u raniji dio sezone", ispričao je Walsh.

Plan ipak nije upalio jer mu se usprotivila nova ministrica sporta Kate Hoey nakon čega je Ferguson izgubio živce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je to, prisiljavaju nas da se povučemo. Tko ih j***. Idemo u Brazil i gotovo", rekao je Walshu neuništivi Škot, a priznao mu je da je zvao i Blaira.

"Nazvao je Blaira, ali on mu je rekao da ide u Jugoslaviju na sastanak s Miloševićem, tako da je to bio kraj priče", dodao je Walsh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blair je, naime, išao na pregovore s Miloševićem, predsjednikom tadašnje SR Jugoslavije, kako bi se napokon priveli kraju sukobi na Kosovu. Nije imao vremena za Fergusona koji je odveo svoju momčad u Brazil i ispao u grupnoj fazi natjecanja. Engleska je, pak, ostala bez domaćinstva SP-a, tako da je cijeli trud bio uzaludan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo