OTKRIVENA VELIKA ISTINA O LEGENDARNOJ UTAKMICI DINAMA I PARTIZANA: / Glavni sudac je pomagao Srbima

Image
Foto: Screenshot: You Tube

Legendarni nogometaš Partizana Nenad Bjeković u razgovoru za Nedeljnik otkrio je kako je glavni sudac utakmice Dinama i Partizana odigrane 1997.

9.9.2016.
18:37
Screenshot: You Tube
VOYO logo

Svi se sjećamo tog 30. 7. 1997. godine. Dana koji je zlatnim slovima ostao zapisan u povijest zagrebačkog i hrvatskog nogometa. Tog dana je tadašnja Croatia, današnji Dinamo, s pet komada ispratila Partizan u prvoj utakmici nogometnih klubova iz Hrvatske i Srbije nakon rata.

Nacionalni naboj osjećao se na svakom koraku

Dogodilo se to samo dvije godine nakon vojno - redarstvene akcije Oluja u kojoj su hrvatska voska i policija oslobodili hrvatski teritorij od pobunjenih Srba. Nacionalni naboj još uvijek se na svakom koraju osjećao u domovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to prvo pretkolo Lige prvaka u kojem je hrvatski prvak u Beogradu u prvoj utakmici na stadionu koji se tada zvao JNA (danas se zove stadion Partizana) doživio poraz 1-0. Iako su Modri u tom susretu pogodili prečku, na kraju se zagrebački sastav u Zagreb vratio s deficitom. Zagreb je čekalo nogometno ludilo. U glavni grad svih Hrvata dolazio je 'mrski' Partizan. Za susret se tražila karta više, čitava nacija bila je na nogama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U Zagrebu nas je dočekao pakao'

Legendarni nogometaš Partizana Nenad Bjeković po dolasku u Zagreb osjetio je atmosferu koja je bila užarena.

"U prvoj utakmici nitko nije ni znao da nam dolazi Dinamo. U Zagrebu nas je dočekao pakao. Ispred svake sobe igrača bila su po dvojica policajaca, a na Maksimiru uvrede s tribina. Strašno, gledao sam igrače, bili su bijeli. Blijedi", kazao je Bjeković u razgovoru za Nedeljnik i dodao kako su ispred svake sobe igrača bila po dvojica policajaca. Bjeković je rekao i da su na stadion Maksimir došli dva sata prije početka utakmice, a tamo ih je dočekao - pakao!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ubiti, zaklati'

"S tribina se čulo: 'Ubiti, zaklati'... Strašno! Nismo počeli utakmicu loše, promašili smo jednu šansu i onda su oni dali jedan, pa drugi gol... A sudac iz Nice, čovjek kojem sam bio idol, htio je ubiti se jer gubimo 2:0 i iz čista mira svira kazneni udarac za nas pred kraj prvog dijela", opisuje susret Bjeković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veissiere je svirao penal koji je samo on vidio, ali nitko nije mogao pokvariti tu čudesnu Dinamovu noć. Dražen Ladić sjajno je obranio kazneni udarac Dejanu Vukičeviću, da bi nakon toga čudesnom bravurom uhvatio loptu iz novog pokušaja, nakon odbijanca. I onda je, prema riječima Bjekovića, na poluvremenu susreta u svlačionici došlo do nečeg uistinu nevjerojatnog.

'Nenade, žao mi je, htio sam ti pomoći'

"Na poluvremenu me sudac Gilles Veissier pričeka i kaže mi: 'Nenade, žao mi je, htio sam ti pomoći.' Odgovorim mu: 'Puno ti hvala. Samo ti šuti i radi svoj posao.' I razvale nas. To mi je jako teško palo. Svaka izgubljena utakmica boli, ali to nije bio nogomet. Pucali su topovi...", rekao je Bjeković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je odigrao maestralnu utakmicu i s pet komada izborio drugo pretkolo, a Bjeković je dao svoj pečat na taj susret riječima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dinamo je tada u svakom pogledu bio jači".

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo