kek bez odluke / Ni predsjednik UEFA-e im ne može pomoći: Slovenci odsad u 'derbije' s Andorom

Image
Foto: AP Images

Vrijeme je za prvog stranca na klupi slovenske reprezentacije, ako Matjaž Kek ne prihvati ponudu - put je kojim bi mogao ići nacionalni nogometni savez - a kandidati su navodno i iz Hrvatske

20.11.2018.
12:20
AP Images
VOYO logo

Krizni su dani u slovenskom reprezentativnom nogometu. Po rezultatu najgori dani u povijesti: Slovenija je, naime, kao nositelj skupine u C rangu Lige nacija ispala u najniži razred - gdje će ubuduće igrati s reprezentacijama San Marina, Lihtenštajna... A "derbi" skupine bit će protiv Andore, na svoj račun šale se pratitelji slovenskih nogometaša s kojima smo razgovarali.

Iako su europski prvaci u košarci, treći na svijetu u rukometu, prije tri godine i europski viceprvaci u odbojci, fantastični u zimskim sportovima, Slovenci su u nogometu zapali u spiralu neuspjeha. Ali samo na terenu. Jer izvan istog imaju prvog čovjeka UEFA-e Aleksandra Čeferina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Tudor kandidat?

Reprezentaciju privremeno vodi Igor Benedejčič, po smjeni Tomaža Kavčiča kojeg je domaći remi s Ciprom stajao funkcije. Nogometni savez Slovenije već više od mjesec dana pregovara s kandidatima za novog, stalnog izbornika. Mjesto je s obzirom na odlazak iz Rijeke nedugo po kulminaciji krize ponuđeno Matjažu Keku, miljeniku nacije. Međutim, Kek važe hoće li prihvatiti izborničko mjesto, jer navodno ima ponudu Lecha iz Poznana, koja je financijski dovoljno izdašna (350.000 eura godišnje).

Logično, Kek bi nakon uspješnih godina u Rijeci htio novi posao u klupskom nogometu, dok bi u reprezentaciji imao strahovit pritisak iznad glave. Zato bi nacionalni savez mogao posegnuti za rješenjem stranca na klupi, što se nikad nije dogodilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski mediji navode raznorazne kandidate, od Igora Tudora i Štimca do Siniše Mihajlovića i Safeta Sušića. Od spomenutog četverca Tudor kotira kao najizgledniji.

Kamplov iznenadni oproštaj

Novi izbornik imat će važan posao okupljanja momčadi. U reprezentaciji, zbog vlastitih razloga, nema Jana Oblaka ni Samira Handanovića, a uoči zadnje reprezentativne akcije iznenada se od iste oprostio sjajni veznjak Red Bull Leipziga Kevin Kampl, kojemu je tek 28 godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato Slovenci igraju s vrlo neiskusnom postavom. Slovenski kolege izbrojali su da su u prošlotjednoj utakmici s Norveškom (1:1), nakon koje su matematički ispali iz skupine Lige nacija, u prvoj postavi bili igrači s ukupno tek 111 reprezentativnih nastupa. 

Osvojili su tek tri boda u skupini s Norveškom, Bugarskom i Ciprom, posljednji jučer u zadnjoj utakmici u Sofiji (1:1). Sa sjetom prisjećajući se boljih nogometnih vremena Slovenci vjeruju da će u idućem izdanju Lige nacija puniti mreže San Marina i sličnih, što može biti dobar put u poboljšanje atmosfere oko reprezentacije. Vjeruju i u šansu za plasman na EURO 2020., možda im u tome njihov predsjednik UEFA-e može pomoći. Ždrijeb kvalifikacija je već u prvom tjednu prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo