NEVJEROJATNA PRIČA O LUKI MODRIĆU: / Da nije bilo direktora jednog hotela čarobnjak možda nikad ne bi bio otkriven

Image
Foto: Pixsell/wikipedia

Najbolji hrvatski veznjak zbilja je prošao put od trnja do zvijezda

14.7.2018.
21:30
Pixsell/wikipedia
VOYO logo

Danas je Luka Modrić jedan od najboljih svjetskih veznjaka, kandidat za Zlatnu loptu i višestruki osvajač Lige prvaka s najvećim klubom na svijetu, a svemu tome prethodilo je puno truda i rada, ali i traume jer Luka je odrastao točno u ono vrijeme kad je u Hrvatskoj bijesnio rat.

Težak put

Modrić se rodio u Zadru, a prvih pet godina proveo je u zaseoku Modrići kraj Obrovca. Ime je dobio po djedu Luki. Kad su Srbi napali Hrvatsku, Luka je s obitelji živio u obiteljskoj kući dok mu djeda nisu ubili četnici. Otac Stipe odveo je ženu i dvoje djece u Zadar i vratio se braniti Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka je to vrijeme proveo u izbjegličkim hotelima, a sa sobom je imao samo loptu. Kruži anegdota da je u jednom od hotela u kojem je odsjeo razbio više prozora s loptom nego srpske bombe. A onda ga je otkrio Josip Bajlo zvani Bepo.

Image
Foto: wikipedia

Luka Modrić kao limač

Sitan i neuhranjen

"Skrenuli su nam pažnju na malog plavog dječaka koji je po cijele dane sam nabijao loptu na hotelskom parkiralištu“, rekao je novinaru Aleksandru Holigi, danas uredniku Telesporta, Josip Bajlo, tadašnji čelnik NK Zadra, kad je u jesen 2012. s ekipom jedne španjolske televizije istraživao Modrićeve nogometne početke. "Bio je stvarno sitan i neuhranjen, ali vidjelo se da ima ono nešto."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduzetni direktor dojavio je o Luki

"Bio je izbjeglica iz zaseoka Modrića nadomak Obrovca, dijete brutalno osuđeno da svjedoči kako mu neprijateljska granata ubija djeda Luku u prologu tzv. balvan revolucije. Naravno da je obitelj – roditelji s dvije kćerke i sinčićem – život spasila u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isprva u hotelu Kolovare. Čiji je poduzetni direktor Slavko Pernar bio član uprave NK Zadar pa mi brzo dojavio da jedan hiperaktivni mali iskazuje nevjerojatnu vještinu baratanja loptom u holu pred recepcijom, poglavito na parkingu kadgod nije uzbuna.", rekao je Bajlo za HNS.

Odmah im je bilo jasno što učiniti

"Zaključili smo da ga odmah treba priključiti klupskom podmlatku ne bi li vježbao na bivšem vojnom poligonu na Višnjiku. Ali od Kolovara do Višnjika je 4-4,5 kilometara pa smo Modriće preselili u hotel Iž odakle je Luka do igrališta imao samo 300 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije nužno spomenuti da je dominirao, da je briljirao, vršnjaci i klinci među kojima su većinom bili nešto stariji, širom bi otvorili oči te mu se iskreno divili. U Modriću su gledali Boga!", naglasio je Bajlo.

Od papalina do Mamića

Opisao je Bajlo i kako je izgledao Modrićev put od mlađih kategorija pa sve do dogovora sa Zdravkom Mamićem i Dinamom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ekspresno je prošao uzrastom "papalina" i pionira, loptom kao privezanom uz nogu. Čudo od djeteta, čudo od igrača. Mislim da smo 2000. ili 2001. na inicijativu Tome Bašića i Ante Jurjevića uspostavili vezi s Dinamom, osobito sa Zdravkom Mamićem. Sve ostalo je povijest. I te kakva.", zaključio je Bajlo.

VOYO logo