NOVE ZAVRZLAME / Nema kraja skandalima u Španjolskoj: Nastavak bojkota reprezentacije, prijete im dugogodišnje kazne

Image
Foto: Profimedia

Većina španjolskih nogometnih reprezentativki bojkotiraju reprezentaciju nakon afere Rubiales

19.9.2023.
9:28
Profimedia
Play logo

Većina španjolskih nogometnih reprezentativki, koje bojkotiraju reprezentaciju nakon afere Rubiales, potvrdila je u ponedjeljak, nekoliko sati nakon objave prvog popisa nove izbornice Montse Tomé, svoju "želju da ne budu pozvane", smatrajući da Savez "nije u položaju koji zahtijeva njihovu prisutnost".

Image
SAGA NIJE GOTOVA /

Španjolkama nije dosta što je Rubiales odstupio: Spremne i dalje bojkotirati reprezentaciju

Image
SAGA NIJE GOTOVA /

Španjolkama nije dosta što je Rubiales odstupio: Spremne i dalje bojkotirati reprezentaciju

"Ono što je izraženo u našem priopćenju prošlog petka jasno pokazuje i bez ikakvog drugog mogućeg tumačenja našu čvrstu želju da ne budemo pozvane iz opravdanih razloga. Ove izjave ostaju u potpunosti na snazi", stoji u priopćenju kojeg je objavila na mreži X dvostruka osvajačica Zlatne lopte Alexia Putellas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak je petnaest od 23 španjolskih reprezentativki koje su na SP u Australiji i na Novom Zelandu osvojile naslov svjetskih prvakinja objavilo da se ne žele vratiti u reprezentaciju, zahtijevajući pritom totalnu reviziju španjolskih nogometnih vlasti, nakon skandala u kojem je bivši predsjednik Saveza Luis Rubiales u usta poljubio nogometašicu Jenni Hermoso bez njenog pristanka.

Međutim, u ponedjeljak ih je nova izbornica Montse Tomé pozvala za sljedeće utakmice Lige nacija, no s popisa je izostavila Jenni Hermoso želeći je "zaštititi".

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak navečer, a napisanom u ime "igračica prve momčadi španjolske ženske reprezentacije", bez daljnjih podataka o potpisnicima, španjolske nogometašice ističu da će "proučiti moguće pravne posljedice" zbog odluke koju su donijele. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju španjolskog tiska, odbijanje poziva u reprezentaciju moglo bi ići toliko daleko da bi nogometašice izgubile licencu na nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da je relevantno razjasniti da poziv nije upućen na vrijeme i na pravilan način. I stoga RFEF nije u poziciji zahtijevati našu prisutnost", inzistiraju nogometašice, pozivajući se na FIFA-in članak koji propisuje da Savez mora dati obavijest najmanje 15 dana unaprijed.

"Još jednom nam je žao što nas je naš Savez stavio u poziciju koju nikada nismo željele zauzeti", zaključuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reprezentativke smatraju da ni ostavaka Luisa Rubialesa ni smjena izbornika Jorgea Vilde, čije su metode kritizirali nisu dovoljne. Njih  devetnaest, koliko ih je potpisalo inicijalno priopćenje za javnost predstavljenog u ponedjeljak, čine se odlučnima da ne dođu na okupljanje u utorak prije utakmica protiv Švedske u petak i Švicarske sljedećeg tjedna na turniru Lige nacija koji služi kao kvalifikacije za OI sljedeće godine u Parizu. 

"Igračice su profesionalke i sigurna sam da će dobro odraditi svoj posao, rade ga već dugo", izjavila je nova izbornica Montse Tomé, kada je u ponedjeljak poslijepodne objavila svoj prvi popis. "Znam da će sutra biti s nama", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BKFC 50 iz Denvera ekskluzivno gledajte 23. rujna na streaming platformi Voyo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo