OTKRIVEN UZROK JEDNE OD NAJVEĆIH TRAGEDIJA U POVIJESTI SPORTA: / Avioprijevoznik napravio katastrofalnu pogrešku

Image
Foto: AFP

Nesreća je uzrokovana nedostatkom goriva u zrakoplovu zbog propusta od strane zrakoplovne tvrtke LaMia (Airlines)

27.4.2018.
18:30
AFP
VOYO logo

Sjećanja na jednu od najvećih tragedija u povijesti nogometa i sporta općenito, na 29. studeni 2016. godine, kad je poginula gotovo cijela momčad Chapecoensea, a ukupno smrtno stradala 71 osoba, ne blijede.

Brazilska momčad putovala je na prvi dvoboj Copa Sudamericane koju je trebala igrati protiv kolumbijskog Atletico Nationala. Avion se zabio u planinu kod Medellina dok je pilot kontroli leta govorio o električnim kvarovima i gubitku goriva. Više o ovoj tragediji možete pročitati - OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrakoplov prevozio ukupno 77 osoba, samo ih je 6 preživjelo

Zrakoplov je ukupno prevozio ukupno 77 osoba, a srušio na putu za kolumbijski grad Medellin. Među poginulima bilo je i 20 brazilskih novinara koji su putovali s momčadi kako bi izvjestili o utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu i pol nakon nesreće, ugledni američki Yahoo Sports javlja kako je nesreća uzrokovana nedostatkom goriva u avionu, priopćila je u petak kolumbijska zrakoplovna služba zadužena za istragu.

"Nesreća je uzrokovana nedostatkom goriva u zrakoplovu zbog neodgovarajućeg upravljanja rizikom od strane LaMia (Airlines)", rekao je Miguel Camacho, šef istrage ispred agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće potvrdilo vodeću teoriju u istrazi

"LaMia Airlines" je registrirana charter tvrtka iz Bolivije koja je specijalizirana za prijevoz latinoameričkih klubova. Yahoo Sports, nadalje, prenosi kako su istražitelji iz Bolivije, Brazila i Kolumbije istražili što je kumovalo padu zrakoplova, a izvješće je u petak potvrdilo ono što je bila jedna od vodećih teorija nakon što se pojavila snimka u kojoj je pilot javlja upravljačkom tornju dežurne službe za izvještavanje o hitnosti goriva za zrakoplove, o situaciji u kojoj se nalazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon preliminarne istrage, koja je izvršena mjesec dana nakon pada, kolumbijski zrakoplovni službeni organi rekli su da vjeruju da je zrakoplovna tvrtka zanemarila međunarodna pravila o rezervama goriva i tako napravila kobnu pogrešku koja je, u konačnici, uzrokovala tragediju.

U svojem izvješću objavljenom u petak, zrakoplovno je tijelo reklo da je pronašlo dovoljno "dokazne i tehničke podrške" kako bi potkrijepila tu teoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo