NAKON VELIKE POBJEDE: / 'Konkurencija se sad zaoštrila, a neki od ovih igrača mogu i u Čačićevu momčad'

Image
25.3.2016.
12:16
VOYO logo

"Bila je bitna disciplina i što su svi disali zajedno. Htjeli su pobjedu. Nakon prvog gola vidjeli su da to i mogu ostvariti. Zadnjih desetak minuta smo pukli, jer mnogi igrači ne igraju u svojim klubovima, pa gube snagu. No, oni moraju shvatiti da mogu i nikada se ne smiju predavati. Ovi igrači kad daju sve od sebe, teško mogu izgubiti", izjavio je Gračan u intervjuu za Hinu.

Image
EUFORIJA U SVLAČIONICI: /

'Hasta la vista! Ovako se igra za Hrvatsku'

Image
EUFORIJA U SVLAČIONICI: /

'Hasta la vista! Ovako se igra za Hrvatsku'

Image

'Igrači su vidjeli da mogu protiv najvećih'

Hrvatska je u Burgos došla oslabljena, bez devetorice standardnih igrača. Nedostajale su naše najveće zvijezde, Mateo Kovačić, Marko Pjaca, Alen Halilović, Nikola Vlašić... Što ste rekli igračima prije utakmice?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažnije je da oni shvate da mogu, da respektiraju protivnika ali i sebe. To je jako bitno, jer se ranije dolazilo pred jače ekipe sa nesigurnošću, primio bi se gol i sve bi otišlo u krivom smjeru. U nogometu je najvažnija organizacija igre i ona je bila optimalna. Bili smo koncentrirani i vrlo disciplirani protiv igrača koji igraju u Primeri i po europskim ligama, protiv igrača koji imaju kontinuitet, za razliku od nekih kod nas. Važno je da igrači vide da mogu protiv najvećih. Sada je i ljestvica postavljena više i igrači toga moraju biti svjesni", kazao je izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U Rijeci smo pokazali karakter'

Što se dogodilo u studenome kada je Hrvatska u Rijeci poražena od Španjolske sa 2:3?

"Bilo je puno nesreće, prvo isključenje, a u zadnjim minutama smo pogodili stativu i prečku. Nismo uspjeli postići izjednačujući gol iako smo u zadnjih pola sata igrali stvarno dobro. No, i tada su naši reprezentativci pokazali karakter, jer su se sa igračem manje vratili nakon što su gubili 0:3, a to je najvažnije", dodao je izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska mlada reprezentacija pobijedila je u Burgosu Španjolsku nakon 16 godina i prijateljske utakmice u Šibeniku (3:1). Od tada je upisala jedan remi i pet poraza, a prije četiri godine čak 0:6.

Neće biti lako protiv Estonije

"Ovo treba proslaviti jer je to velika pobjeda, protiv velikih igrača, ali najvažnije je koncentrirati se na iduću utakmicu, na Estoniju. Tri boda su i protiv Španjolske i Estonije jednako vrijedna. Protiv Estonije neće biti lagana utakmica. Velika nam je želja pobijediti tu utakmicu i završiti kvalifikacijski ciklus kako treba. Igrači su toga svjesni i vjerujem u pobjedu protiv Estonije sa ovakvom disciplinom i pristupom utakmici", smatra Gračan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li netko od nogometaša koji su igrali u Burgosu iskočio i zaprijetio oduzimanjem mjesta nekome od standardnih koji su izostali. Stipe Perica je postigao dva gola iako nije puno igrao u prijašnjim utakmicama, a u Udineseu se bori za minutažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitno je stvarati igrače za A-reprezentaciju

"Naravno, konkurencija se sigurno zaoštrila. Ima igrača koji u ovom procesu manje igraju, a i neki novi su se pojavili. Bitno je da stvaramo igrače za A selekciju. Nadam se da ćemo u tome uspjeti ostvarujući pritom dobre rezultate. Perici ovi golovi jako puno znače, važni su za njegovu karijeru. Sigurno je kako Perica neke stvari shvaća, on je dio nas. Ovi golovi nisu važni samo njemu, nego i reprezentaciji", rekao je Gračan.

Ima li u mladoj reprezentaciji igrača koji bi mogli na Euro u Francuskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da ima. Već su neki bili blizu, ima i igrača u obrani koji mogu na Euro, ali sve ovisi o njima. Od pobjede protiv Španjolske ne može se živjeti, proslavit ćemo, ali život ide dalje", napomenuo je Gračan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preuzeli vrh ljestvice

Ovom pobjedom Hrvatska je preuzela vodstvo na ljestvici sa 15 bodova iz šest susreta. Španjolska je u šest kola osvojila dva boda manje. Na trećem mjestu je Švedska sa 10 bodova iz četiri utakmice, a zatim slijede Gruzija (9), Estonija (4) i San Marino (1). Idući nastup Hrvatska ima 28. ožujka kada će u Zaprešiću ugostiti Estoniju. Nastup na Europskom prvenstvu u Češkoj iduće godine osigurat će pobjednici devet kvalifikacijskih skupina, dok će četiri najbolje drugoplasirane momčadi ići u doigravanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit je li Hrvatska već jednom nogom na Europskom prvenstvu, izbornik Gračan je odgovorio: "Nikako. Idemo utakmicu po utakmicu. Kod nas je to uvijek tako, unaprijed se priča, to nije dobro. Moramo biti svjesni dugog puta pred nama. Čak se i ne sjećam kada smo zadnji puta bili na EP mladih reprezentacija. Nema euforije".

Dva puta sa Šveđanima

Hrvatsku čekaju dva susreta sa Švedskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je kvalitetna momčad. Odigrali su 1:1 sa Španjolcima u gostima, no Švedani su većinu utakmice imali igrača više. Riječ je o agresivnoj i brzoj momčadi, koja igra direktno. Uostalom, lani su bili europski prvaci", ocijenio je hrvatski izbornik.

Na kraju Gračan se je zahvalio trenerima u klubovima: "Oni u klubovima stasaju i to je dio procesa koji vodi onome što svi želimo, da postanu A reprezentativci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo