Nećete vjerovati / Najbizarnije klauzule u nogometnim ugovorima: Od zabranjenih ugriza do nedozvoljenog leta u svemir

Image

Privatni let? Izgrađena kuća za svaku godinu ugovora? Bez ugriza? Sve su to neki od bizarnih klauzula u ugovorima nogometaša.

22.6.2022.
9:00
VOYO logo

U nogometnom svijetu iz godine u godinu se vrti sve više novca, a klubovi kao i igrači pokušavaju dobiti klauzulama u ugovorima što bolje uvijete.

Najčešće je riječ o raznim detaljima vezanim za primanja u odnosu na broj utakmica i pogodaka no s vremena na vrijeme u tim ugovorima se nađu zbilja čudne stvari. Daily Mail je izdvojio neke od najbizarnijih u posljednjih tridesetak godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od onih koji prvi upadaju u oko jeste ugovor koji je Stefan Schwarz potpisao sa Sunderlandom kada je stizao iz Valencije 1999. godine. Naime, Englezi su inzistirali da u ugovoru bude izričito zabranjeno švedskom nogometašu da putuje u svemir.

Bizarno, zar ne? Ipak, treba napomenuti kako su vodeći ljudi Sunderlanda saznali da Schwarzov prijatelji ima rezervirane karte za takav let nekoliko godina kasnije. Naravno, Schwarz nikad nije otišao u kozmos, ali Englezi nisu htjeli riskirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legenda s bizarnim zahtjevom

Drugi nogometaš s čudnim klauzulama u ugovoru je Samuel Eto'o. On je pak od ruskog kluba Anzhi Makhachkala uz astronomsku plaću tražio i privatni avion kako bi mogao živjeti u Moskvi i putovati na treninge u Makhachkalu. Inače, Moskva i Makhachkala su udaljeni oko tri sata letenja.

Ruski klub je pristao na taj njegov uvjet. Danas je Eto'o u problemima sa zakonom zbog neplaćanja poreza, a Anzi je potonuo u 3. ligu zbog financijskih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedeći na listi je zločesti dečko europskog nogometa Mario Balotelli, jer kakva bi to lista bila bez Super Maria. On je prilikom dolaska u Liverpool morao potpisati da neće dramatično mijenjati frizuru kako ne bi privlačio previše pažnje, a uz to se morao obvezati na pristojno ponašanje. Balotteli se u Liverpoolu zadržao tek jednu sezonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemoj grist...

Još jedan nogometaš problematičnog ponašanja koji je nosio Liverpoolov dres se našao na ovoj listi. Riječ je o Luisu Suarezu koji je, kao što znate, imao naviku da s vremena na vrijeme ugrize protivnika. Posebno je problematičan bio incident sa Svjetskog prvenstva kada je ugrizao Giorgia Chiellinia.

Zbog toga je Urugvajac prilikom dolaska u Barcelonu potpisao u sklopu svog ugovora i klauzulu o 'negriženju'. Odnosno obvezao se da neće gristi, a navodno se obvezao na plaćanje goleme kazne ako to ipak napravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši predsjednik Barcelone Josep Bartomeu je kasnije demantirao postojanje te klauzule no upitno je u ovom slučaju što je zapravo istina.

Image
Foto: AP Images

Posljednji, ali ne i najmanje bizaran ugovor imali su njemački napadač iz 90-ih Giuseppe Reina i Arminia Bielefeld. Ofenzivac je od kluba tražio da mu izgrade po jednu kuću za svaku godinu ugovora, oni su na to pristali i načelno ispoštovali iskoristivši jedan nedefinirani detalj. Naime, klub je Reini svake godine isporučio kuću od LEGO kocki. Nakon tri godine prešao je u Borussiju nakon što je u 97 utakmica postigao 22 gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo