Prije 45 godina /

Dan kad je veliki Pele drhtao pred Dinamom: Na Maksimiru nikad više ljudi, a pali su i prvaci

Image
Foto: Profimedia

Bilo je to nogometni spektakl, a na Maksimiru je samo jednom bilo više ljudi

12.9.2024.
7:59
Profimedia
VOYO logo

Na današnji dan 12. rujna davne 1969. na zagrebačkome Maksimiru zaigrao je jedan od najvećih svih vremena - Pele. Slavni Brazilac došao je sa svojim Santosom na dupke pun Maksimir gdje je sa svojim Santosom odigrao ekshibicijsku utakmicu s Dinamom. Tih je godina bio običaj da atraktivni južnoamerički timovi dolaze na prijateljske turneje po Europi, a jedan takav sličan event dogodio se u Zagrebu prije 45 godina.

Image
VELIKI IZAZOV /

Hrvatsku odmah na početku SP-a očekuje ključna utakmica: 'Od sutra krećemo s pravim radom'

Image
VELIKI IZAZOV /

Hrvatsku odmah na početku SP-a očekuje ključna utakmica: 'Od sutra krećemo s pravim radom'

Brazilce je na Maksimiru dočekala paklena atmosfera. Zagrepčani su hrlili na stadion kako bi vidjeli tada najveću nogometnu zvijezdu. Bilo je 64 000 gledatelja na utakmici, što je bio tadašnji rekord i jedan od najvećih u povijesti kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Dinamo su igrali Dautbegović, Cvek, Gračanin, Belin, Ramljak, Blašković , Čerček, Pirić, Novak, Gutzmirtl, Rora, a u igru su još ušli Miljković i Kiš. Santos je istrčao u zvjezdanome sastavu s Gilmarom, R. Delgadoom, Turcaoom, C. Albertoom, Clodoaldoom, D. Diasom, Limom, J. Camargom, Eduom, Abelom i naravno Peleom

Utakmica je bila tvrda. Završila je neodlučnim rezultatom 1-1. Zagrebački Plavi su poveli golom Gutzmirtla, ali su Brazilci izjednačili preko Edua. Pele se nije upisao u strijelce, ali je uzdrmao gredu. Bila je to njegova treća utakmica s Dinamom kojega nikada nije uspio poraziti, ali nijednom nije izgubio od njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je Dinamo bio tada nezgodan govori i Peleova izjava nakon te utakmice.

"Zadovoljni smo neodlučenim. Dinamu je tek poslije vodstva ponestalo daha. Mi smo se tada trgnuli, osjećaj da je voda ušla u uši pokrenuo je naše igrače. Zaigrali smo odlučnije i mislim da smo zasluženo izvukli neodlučeno. Tražio sam prostora na sve strane. A zraka nigdje. Dobro pokrivanje u obrani i jednostavni napadi prema golu. Jedna od mojih prvih utakmica za Santos bila je baš protiv Dinama. Znam da je utakmica bila u okviru turnira Morumbi, u povodu otvorenja tog velikog stadiona u Sao Paulu. Mi smo bili u kooperaciji s Vascom da Gamom iz Rija. Utakmica je završila 1:1, a ja sam bio strijelac", rekao je tada Pele.

No ta je utakmica bila samo uvertira za zagrebačke Plave. Nakon utakmice sa Santosom pet dana kasnije uslijedio je start europske sezone i dvoboj protiv tadašnjega osvajača Kupa pobjednika kupova, Slovana iz Bratislave. Plavi su ga tada razbili s 3:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo