JADRANSKI DERBI / Može li Jakirović prekinuti brutalan niz Splićana u derbijima i 'ubiti' Hajdukove šampionske ambicije

Image

Obje ekipe u treći ovosezonski Jadranski derbi ulaze s novim trenerima na klupi, ali i mnogo novina u kadru ili taktičkom pristupu. Očekuje nas derbi koji će odgovoriti na mnogo otvorenih pitanja u obje svlačionice

5.2.2023.
8:30
VOYO logo

Hajduk i Rijeka u nedjelju u 17.30 igraju svoj treći ovosezonski derbi. U prva dva su Splićani bili uspješniji te su pobjedama 2:0 i 0:1 uzeli svih šest bodova no situacija u svlačionicama dvaju rivala se uvelike promijenila od dvoboja u rujnu i listopadu.

Obje ekipe su u novu polusezonu ušle s novim trenerima na klupi, a i došlo je do provjetravanja svlačionice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUPERSPORT HNL /

Sergej Jakirović najavio Jadranski derbi: 'Nitko ne želi pobjedu više od mene'

Image
SUPERSPORT HNL /

Sergej Jakirović najavio Jadranski derbi: 'Nitko ne želi pobjedu više od mene'

Vrući riječki krumpir u Jakirovićevim rukama

Sergej Jakirović je nakon suverenog osvajanja prvenstva BiH s mostarskim Zrinjskim i lijepih predstava u Europi odlučio u svoje ruke uzeti vrući riječki krumpir. Karakterni Mostarac je odmah po dolasku počeo čistiti prekrcanu svlačionicu i otpisao je proteklih dana cijelu jednu momčad odnosno čak 11 igrača. Zvuči puno no riječ je o nužnom potezu znamo li da ih je Rijeka imala pod ugovorom čak 46.

Dobar dio Jakirovićevog kadra je u jesenskom dijelu pokazao da je nedorastao izazovima prvoligaškog nogometa tako da je bivši trener Gorice i Zrinjskog paralelno s otpisivanjem morao i pojačati svoju momčad, a to je učinio posudbama iz Dinama odakle je u Rijeku stigao kontingent igrača među kojima su najzvučnija imena Antonio Marin, Niko Janković i Emil Dilaver.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je daleko kraj renovacije riječke momčadi, Jakirović je na dobrom tragu. Ekipa koja je tijekom prošle polusezone nizala poraze i izgubila pobjednički gard je u dva uvodna kola 'proljeća' uzela četiri boda odigravši neriješeno s Osijekom i pobijedivši Šibenik u posljednjim trenucima pogotkom Obregona.

Implementirao je Jakirović žestinu i određenu strukturu u igru momčadi s Rujevice. Jasno je da njegova reforma neće pustiti korijenje odmah no u protekle dvije utakmice je uz dozu sreće došao do vrijednih bodova koji će njegovoj momčadi dati prijeko potrebnu dozu samopouzdanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leko i splitske kamikaze

S druge strane, Splićani su tijekom pauze neporaženog Mislava Karoglana zamijenili velikim trenerskim imenom. Kormilo Hajduka je u ruke uzeo Ivan Leko koji je od Jakobušića dobio zadaću da nastavi utrku s Dinamom, afirmira nekoliko mladih igrača i stvori prepoznatljiv 'hajdučki' stil igre. Kad se to stavi na papir izgleda zahtjevno, a dvoboj protiv Istre u prošlom kolu pokazao je koliko je zapravo težak zadatak koji Leko ima pred sobom.

Prometno je bilo zimus i u Hajdukovoj svlačionici, doduše punila se rubrika odlazaka kao i kasa no pojačanja baš i nije bilo. Splićani su zaradili više od 10 milijuna eura prodajom Stipe Biuka, Marina Ljubičića, Davida Čoline, Janija Atanasova i Josipa Vukovića, a razišli su se i sa Dimitrovim i Eduokom. Došao je tek iz 2. francuske lige Yassine Benrahou, a očekuju se i nova pojačanja no za sad je Mindaugas Nikoličius vrlo tih usprkos činjenici da je Leko u jednom od prvih obraćanja javnosti konstatirao kako mu treba 4,5 igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos činjenici da nitko osim Biuka nije imao pretjerano zapaženu ulogu u prvom dijelu sezone, Hajduk je ipak doživio drastičnu promjenu na terenu. Naime, Leko je odlučio implementirati novi sustav igre te je u prva dva susreta izveo momčad u formaciji 3-5-2 inzistirajući na iznimno visokom ritmu, žestokom presingu i stoperima koji ulaze duboko u protivničku polovinu.

Žustro je to izgledalo u pojedinim dijelovima prve dvije utakmice no pokazalo se i protiv Šibenika, a pogotovo protiv Istre koliko je opasan takav pristup kada momčad još nije uigrana. Oba puta je Hajduk imao rezultatski zaostatak no nakon preokreta protiv Šibenika, Istra je naplatila Leki Hajdukov 'kamikaza stil'. Kao i Jakirović, jasno je da i Leko ima dug put do toga da mu momčad izgleda onako kako bi on to želio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajdukova dominacija posljednjih 18 mjeseci

Splićani još uvijek imaju relativno stabilno drugo mjesto s četiri boda ispred Osijeka no kiks u Puli ih je vratio korak unatrag i novi poraz pa čak i remi protiv Rijeke na Poljudu bi značio vrlo vjerojatno i konačni potop Hajdukovih šampionskih ambicija.

Bacimo li pogled unatrag očigledno je da su Splićani u posljednjih par godina prekinuli 'klečanje iza imena Rijeka'. U posljednjih deset susreta Hajduk je kao pobjednik izašao iz njih osam, Rijeka je pobijedila u dvije, a interesantno je da ni jednom dvoboj nije završio bez pobjednika. Gol razlika u tom periodu je 19:10 u korist Splićana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, od posljednjih pet susreta Rijeka je tek jednom ubilježila tri boda i to u veljači 2022., a nakon toga Hajduk ima četiri uzastopna trijumfa. Ipak u nedjelju ništa od toga neće bitno već ono što 22 pojedinca pokažu na travnjaku.

Marin i Ampem ključ riječkog uspjeha

A na Poljudu možemo očekivati Rijeku u formaciji 4-2-3-1 koja će pokušati nauditi Hajduku u prvom redu preko hitronogih Marina i Ampema koje će ako Jakirovićev plan bude ostvaren loptama hraniti Niko Janković. Upravo je Janković taj kreativni faktor u kojeg vjeruje novi strateg Rijeke jer se s njegovim kvalitetama upoznao u Zrinjskom. Također, ne treba zaboraviti ni Matiju Frigana koji od pauze igra u jako dobroj formi te će zasigurno biti spreman realizirati šanse koje mu kreiraju suigrači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakirović će svakako morati posvetiti dosta pažnje planiranju sigurnog izlaska iz Hajdukovog visokog presinga, jer sigurno je da će Splićani od samog početka pokušati ugurati rivale u gol. Za to će mu trebati puno kretanja između linija i sigurnost stopera na lopti.

Sprema li Leko rošade na desnoj strani?

S druge pak strane ne treba očekivati da će Leko nakon jedne loše partije odustati od svojih 3-5-2 no zasigurno će doći do nekih adaptacija u stilu i izboru igrača. Vraća se Chidozie Awaziem, što je izuzetno bitna stvar za način na koji Hajduk želi igrati. To bi značilo da će se vjerojatno na klupu preseliti Stefan Simić. Osim toga, Leko će vjerojatno napraviti i neke rošade u veznom redu i na desnom boku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgledno je da će se na desnog bočnog vratiti defanzivno odgovorniji Dino Mikanović, a Emir Sahiti bi mogao biti gurnut bliže vratima. Ne bi nas iznenadilo da istisne Kalika na 'osmici' koju je igrao kroz ranu fazu karijere ili čak da uskoči kao partner Livaji u napadu umjesto pomalo indisponiranog Mlakara. Također, ne bi bilo čudno da Leko u vatru gurne mladog Rokasa Pukštasa.

Nagađanja će se prekinuti u nedjelju u 17.30 kada lopta konačno krene s centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo