MODRIĆ DOBIVA NOVOG TRENERA? / Zidane pred otkazom, Real ima tri kandidata. Pitanje je samo jesu li dovoljno dobri

Image
Foto: Profimedia, AFP
Image
Foto: Profimedia, AFP

Pojavila su se još trojica kandidata koja bi mogla dobiti priliku, ali s njima postoji problem

20.9.2019.
9:40
Profimedia, AFP
VOYO logo

Trostruki osvajač Lige prvaka, Real Madrid, samo je nastavio gdje je stao prošle sezone s formom. Kraljevska momčad krenula je izrazito neuvjerljivo u novu sezonu, a novi drastičan pad dogodio se nakon dvije pobjede i dva remija u Primeri. Real je doživio prvoklasni debakl protiv PSG-a u Ligi prvaka. U Parizu su stradali s visokih 3:0 i po prvi put u 15-ak godina nisu uspjeli uputiti niti jedan jedini udarac u okvir protivničkog gola.

Zbog toga je, logično i s potpunim pravom, trener Zinedine Zidane na teškom udaru i vjerojatno se čeka još samo jedan kiks da mu se uruči otkaz. Kritiziraju ga svi, od navijača, stručnjaka pa čak i klupskih legendi poput Peđe Mijatovića koji tvrdi kako Zidane nije trener koji može pronaći rješenje za probleme. Mediji, i to oni utjecajni poput Marce, pišu kako se bliži kraj Zidaneu ako uskoro ne pronađe rješenje za krizu, a zaista je teško vjerovati da će je pronaći jer u pola godine koliko je ovdje, nije se promijenilo baš ništa, štoviše, pogoršalo se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Real Madrid's French headcoach Zinedine Zidane looks on during the 2019 International Champions Cup football match between Real Madrid and Atletico Madrid at the Metlife Stadium Arena in East Rutherford, New Jersey on July 26, 2019., Image: 461045356, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP

Nasljednici

Stoga se već itekako razmišlja i nagađa tko bi mogao naslijediti Zidanea. Najbolje na kladionicama kotira Portugalac Jose Mourinho, koji je i sam kazao kako mu je period u Realu bio najdraži, što su mnogi protumačili kao želju za povratkom u Madrid. Uz njega spominje se i Max Allegri, bivši trener Juventusa, koji je trenutno bez posla, a u igri je i najveća želja predsjednika Florentina Pereza, trener Tottenhama Maurizio Pochettino.

Pojavljuju se i imena poput Roberta Martineza, izbornika Belgija te Leonarda Jardima, stratega posrnulog francuskog prvaka Monaca. No, sva su ta imena već bila u opticaju kada se ranije ove godine tražio novi trener.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Profimedia, AFP

Klupske legende

E sada, pojavila su se još trojica kandidata koja bi mogla dobiti priliku, ali s njima postoji problem. Naime, spominju se tri klupske legende koje su tek na početku svoje trenerske karijere. Raul, Guti i Xabi Alonso. Raul je trener u Realovoj B momčadi Casrtilli, Guti je bio dugogodišnji trener mladih igrača u Realu, a kasnije je radio u Bešiktašu kao pomoćnik, dok je Xabi Alonso tek počeo s praksom u Real Sociedadovoj drugoj momčadi, gdje je došao iz Realove U14 ekipe. Baš ovog potonjeg španjolski mediji najviše guraju kao nasljednika, a navodno mu je naklonjen i Perez.

Pitanje je bi li ijedan od ove trojice znao rješiti probleme Real Madrida, koji su prvenstveno taktičke prirode, a zatim i bi se morao baviti i psihologijom, odnosno, trebao bi pronaći način da im malo podigne duh i moral. Kod Zidanea se nerijetko najviše spominje taktička nepripremljenost, nepostojanje jasno definiranog sustava, odnosno nedostatak ikakve filozofije. Da, čovjek je osvojio tri uzastopne Lige prvaka, ali činjenica je kako ih je osvojio s Cristianom Ronaldom, Lukom Modrićem, Benzemom, Kroosom, Ramosom, Marcelom, Casemirom i još nekolicinom na vrhuncu forme koji su prije svega individualnom kvalitetom razbijali protivnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Real Madrid's French coach Zinedine Zidane (R) celebrates with Real Madrid's Croatian midfielder Luka Modric (L) after winning the UEFA Champions League final football match between Liverpool and Real Madrid at the Olympic Stadium in Kiev, Ukraine, on May 26, 2018. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)

Jesu li dobro rješenje?

Problem koji mnogi ističu kod Zidanea jest činjenica da čovjek jednostavno nije dovoljno dugo pekao trenerski zanat i da jednostavno nema dovoljno iskustva posebice kod slaganja i razvijanja taktičkih ideja. Isto tako, nemaju niti Raul, Guti i Alonso previše iskustva, iako se već neko vrijeme bave trenerskim poslom. No, možda bi u klubu trebali razmisliti ovaj put i izabrati kvalitetnog taktičara, poput recimo Allegrija ili Pochettina, umjesto da ganjaju klupske legende na početki karijere i, realno, pred njih stavljaju puno prevelik zalogaj s gotovo nerealnim očekivanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo