SAN MARINO - HRVATSKA 0-4: / Mladi Vatreni ostvarili povijesni plasman na Euro

Image
Foto: PIXSELL

U-21 Hrvatska plasirala se na Europsko nogometno prvenstvo

15.10.2018.
20:20
PIXSELL
VOYO logo

KVALIFIKACIJE ZA U-21 EP 2019., SAN MARINO STADION, SERRAVALLE

SAN MARINO - HRVATSKA 0-4

SAN MARINO: S. Benedettini, Zafferani, Cevoli, L. Censoni, Conti, R. Michelotti, Raschi, Tomassini, Zonzini, Pancotti, Nanni

HRVATSKA: Posavec, Uremović, Oluić, Bosančić, Mamić, Ivanušec, Šunjić, Vlašić, Halilović, Brekalo, Jakoliš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strijelci: 0-1 Hrvatska (48.)', 0-2 Vlašić (53.), 0-3 Uremović (61.), 0-4 Bosančić (68.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Hrvatska nogometna U-21 reprezentacija izborila je plasman na Europsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Italiji i San Marinu nakon što je u susretu zadnjeg kola skupine 1 na gostovanju pobijedila San Marino sa 4-0 i tako potvrdila prvu poziciju na ljestvici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Halilović, Vlašić, Uremović i Bosančić zabijali za mlade Vatrene

Golove za pobjedu hrvatske vrste zabili su Alen Halilović (48), Nikola Vlašić (53), Filip Uremović (61) i Petar Bosančić (68).

Nakon domaće pobjede nad Grčkom u Puli (2-0), mlada hrvatska vrsta je preuzela vodeću poziciju na ljestvici i za odlazak na EURO trebala joj je pobjeda u Serravalleu. Bila je to prilika koju odabranici Nenada Gračana nisu propustili i uvjerljivom pobjedom potvrdili su prvu poziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska natjecanje u skupini završila na prvom mjestu

Hrvatska je tako natjecanje u skupini završila na prvom mjestu sa 25 bodova koliko ima i Grčka, no odabranici Nenada Gračana su bili bolji u međusobnom skoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljedni put na Euro smotri prije 14 godina

Hrvatska će u Italiji i San Marinu treći put sudjelovati na Europskom U-21 prvenstvu, no prvi nakon 14 godina posta. Posljednji put mladi hrvatski nogometaši su sudjelovali na europskoj smotri 2004. u Njemačkoj gdje su osvojili posljednje mjesto u skupini. Bila je to generacija koju su predvodili Darijo Srna, Niko Kranjčar, Eduardo da Silva i Danijel Pranjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupu nismo prošli niti u premijernom nastupu 2000. godine u Slovačkoj gdje smo također bili posljednji u skupini. Tu momčad predvodili su Stipe Pletikosa, Igor Tudor, Tomo Šokota i Boško Balaban. Zanimljivo, u šest utakmica koje je Hrvatska odigrala na europskim U-21 prvenstvima nemamo niti jednu pobjedu uz dva remija i četiri poraza. Nadamo se kako će Nikola Vlašić, Josip Brekalo, Ivan Šunjić i društvo ipak biti bolji.

Jacopo Raschi pogodio vratnicu za San Marino

Hrvatska je protiv San Marina dominirala u prvom poluvremenu, ali nije uspjela probiti suparničku obranu. Najbolju priliku u prvih 45 minuta imali su domaćini koji su u 36. minuti pogodili vratnicu, a udarac je uputio Jacopo Raschi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska proradila u drugom poluvremenu

Srećom, u nastavku susreta Hrvatska je proradila. U 48. minuti zabio je Alen Halilović na asistenciju Jospia Brekala, a pet minuta kasnije zabio je i Nikola Vlašić. U 61. minuti pogodak je postigao i Uremović, a golijadu je nastavio Bosančić u 68. minuti.

Na EP-u će nastupiti 12 reprezentacija. Domaćin Italija i devet pobjednika skupina, dok ćemo preostala dva putnika na EURO doznati nakon dodatnih kvalifikacija u kojima će sudjelovati četiri najbolje drugoplasirane ekipe iz devet skupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


REZULTATI San Marino - HRVATSKA 0-4 Češka - Moldavija 1-0 Grčka - Bjelorusija 2-0

Tekst se nastavlja ispod oglasa


UŽIVO:

90' - GOTOVO JE, HRVATSKA JE NA U-21 EURU. BRAVO DEČKI, PONOSIMO SE S VAMA!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

75' - Fiolić je sad pucao i promašio, asistirao mu je Mamić.

72' - Fiolić je sad nesebično dodao Brekalu koji je tukao i promašio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

68' - GOOOL: Bosančić zabija za 4-0 na asistenciju Fiolića. Hrvatska ima ogromnih 4-0 i vrlo smo blizu povijesnog plasmana na Euro.

63' - Halilović je promašio sjajnu šansu. Kombinirali su Halilović i Vlašić, a onda je Nikola poslao povratnu loptu za igrača Milana koji tuče s nekih 6-7 metara, ali njegov udarac nije pronašao put do mreže domaćih nogometaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

61' - NOVI GOOOL: Ludo drugo poluvrijeme Hrvatske. Uremović je zabio za 3-0.

59' - Žuti karton. Censoni je startao na Šunjića otvorenim džonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

55' - Raspucali su se Mini Vatreni sada, to je dobri. Ivanušec je dodao loptu za Šunjića koji poteže s ruba kaznenog prostora, ali opet je to obranio Benedettini.

54' - Nova prilika za Hrvatsku! Plela se mreža oko gola gostiju, a onda je loptu uzeo Brekalo i silovito pucao. Međutim, njegov udarac Benedettini bez probleam brani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

53' - GOOOL: Evo nam i 2-0, U-21 Hrvatska mirno plovi prema Euru, trenutno su vodeći u skupini i imaju izravni plasman na turnir. Odlično su strijelac Vlašić i Brekalo kombinirali na lijevoj strani terena. Probao je Brekalo nabaciti oštru loptu na peterac San Marina, ali ona se odbila od braniča domaćih i došla točno Vlašiću u noge kojem nije bilo teško zabiti. Bio je ovo njegov šesti gol u posljednjih sedam utakmica za Hrvatsku u21 reprezentaciju. Svaka čast Nikola!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

48' - GOOOL: Aleeeen Haaaliloviććć zabija za 1-0 Hrvatske. Loptu je na lijevoj strani primio Josip Brekalo, dugo ju je vukao prije no što ju je dodao za Halilovića na desnoj strani, a onda je lijevom nogom sjajno pogodio suprotne rašlje za vodstvo u San Marinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima.

45' - GOTOVO JE PRVO POLUVRIJEME

39' - Evo i prvog žutog kartona na utakmici. Dobio ga je Zafferani zbog neopreznog faula nad Jakolišem.

36' - Najveća šansa do sada na utakmici, u režiji domaćih nogometaša. Odlično su sada kombinirali igrači San Marina, a do šuta je došao Raschi. Lijepo je opalio i na našu sreću pogodio stativu.

32' - Još jednom San Marino ima priliku. Ponovno je u šansu došao napadač domaćih Nanni koji je četiri minute prije bio u prilicu, ali njegov udarac odlično je obranio Posavec. Bravo...

31' - Problemi za Grčku. Pasalidis je dobio drugi žuti i Grci će protiv Bjelorusije ostatak dvoboja igrati s igračem manje.

28' - Hrvatska ima dva udarca u okvir gola, ukupno 4 pokušaja. Bude se mladi Vatreni. Evo sada i domaćih nogometaša. Nakon dugo vremena zaprijetio je i San Marino te pokazao kako je živ u ovom dvoboju. Iz kornera je nabacio Pancotti, a Nanni iz izgledne prilike promašuje gol, lopta je otišla pokraj gola.

23' - Prošla je polovica prvog poluvremena. San Marino - Hrvatska 0:0.

20' - Neoprezno je Tomassini faulirao Jakoliša, a glavni sudac susreta, Albanac Juxhin Xhaja, je bez razmišljanja dodijelio slobodni udarac za našu izabranu vrstu. Alen Halilović bio je neprecizan iz slobodnjaka.

18' - Evo nam i prvog pokušaja Hrvatske u okvir gola u ovoj utakmici. U međuvremenu je Grčka povela protiv Bjelorusije u svojoj utakmici, a gol je zabio Chatzigiovanis na asistenciju Kiriakopoulosa. Ako bi ovako ostalo, Grčka bi se izravno plasirala na Euro, dok bi mladi Vatreni išli u dodatne kvalifikacije.

17' - Za sad San Marino ima jedan udarac u okvir gola prema statistici, naši izabranici niti jedan.

14' - Zaprijetio je San Marino iz slobodnog udarca. Pucao je Pancotti, ali Posavec je to obranio bez problema. Niti u drugom pokušaju domaći nogometaši nisu zatresli mrežu.

10' - U prvih 10 minuta izabranici Nenada Gračana su bolja momčad, imaju posjed lopte u svojim nogama 60% u odnosu na 40 San Marina, mladi Vatreni su imali i jedan korner, dok je domaćin ostvario četiri bezopasna ubacivanja i tri slobodna udarca.

5' - Hrvatska igra napadački od prve minute i želi što prije zabiti taj gol kojim bi se opustili i usmjerili vodu na svoj mlin. Brekalo je nabacio loptu iz kornera, ali njegov centaršut nije pronašao nikoga od naših mladih nogometaša.

1' - Počela je utakmica. Ajmooo Hrvatska!

18.28 - Mladi Vatreni trenutno se nalaze na prvom mjestu ljestvice uz isti broj bodova kao i Grčka (22). S druge strane, San Marino je zadnji, a oni u devet odigranih utakmica imaju isto toliko poraza uz gol razliku 1-25. U slučaju da Hrvatska pobjedi u San Marinu što svi očekujemo, plasirat će se na Europsko prvenstvo po prvi puta još od 2004. godine i generacije predvođene igračima poput Darija Srne, Eduarda da Silve, Nike Kranjčara, Danijela Pranjića i drugih. Ekipa Hrvatska je neporažena u zadnjih 3 utakmica, dok San Marino nije odigrao neriješeno u zadnjih 17 utakmica.

18.20 - Glavni sudac utakmice je Juxhin Xhaja, a pomoćnici su mu Ermal Barushi i Denis Agaraj. Četvrti sudac je Klajdi Kola. Svi su iz Albanije.

17.45 - Objavljeni su i sastavi. Nenad Gračan po Euro protiv San Marina kreće s Vlašićem, Halilovićem i Brekalom od prve minute. Očekivano. Na klupi mladih Vatrenih su Benković, Grbić, Rubić, Nejašmić, T. Bašić, Fiolić i Babić dok su među pričuvama San Marina De Angelis, Moretti, Valentini, Quaranta, Vultaggio, Venerucci i Giardi.

Hrvatska reprezentacija do 21 godine je pobjedom protiv Grčke (2-0) zasjela na prvo mjesto skupine te došla na koračić od plasmana na Europsko prvenstvo koje se održava od 16. do 30. lipnja 2019. godine u Italiji i San Marinu.

Hrvatska se pobjedom nad dosad neporaženom Grčkom bodovno poravnala s Grčkom (22) na vrhu ljestvice, a kako imaju bolji međusobni omjer prvo mjesto skupine i izravan odlazak na EURO će osigurati ukoliko danas pobijedi u gostima nejaki San Marino.

Hrvatska U21 je zadnji puta sudjelovala na završnici EURA daleke 2004. godine u generaciji u kojoj su bili Darijo Srna, Niko Kranjčar i Eduardo. Susret sa San Marinom lako može donijeti još nešto: najboljeg hrvatskog strijelca u kvalifikacijama u povijesti!

Fale mu dva pogotka da preuzme vrh

Zadatak nije pretežak, Josip Brekalo mora zabiti još jedan pogodak kako bi se izjednačio s najboljim strijelcem, a dva ako želi zasjesti na vrh. Brekalo je za mlade Vatrene u kvalifikacijama odigrao svih devet utakmica, a uz njega isti broj nastupa upisali su Josip Posavec i Borna Sosa.

Zabio je Wolfsburgov napadač sedam golova, a na listi strijelaca kvalifikacija ispred njega su jedino Poljak David Kownacki (Sampdoria) s devet, te Danac Robert Skov (Kopenhagen) s osam. Gledajući sve hrvatske nastupe u kvalifikacijama za Euro U21, Brekalu nedostaju dva pogotka da postane rekorder.

S dva gola San Marinu preskočio bi Tomu Šokotu koji je u kvalifikacijama za EP 2000. zabio osam. Trojica igrača zabila su po sedam u jednom kvalifikacijskom ciklusu kao sada Brekalo, a to su bili Eduardo da Silva za Euro 2006., Marcelo Brozović za Euro 2015. i Stipe Perica 2017. godine. Ta tri puta Hrvatska se nije plasirala na završni turnir.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo