MIJATOVIĆ ISPRIČAO ŠTO SE DOGODILO KAD JE HTIO PRIJEĆI U HAJDUK: / Prisjetio se i kako su u Beogradu poludjeli kad je usred rata išao gledati Hrvatsku

Image
Foto: AFP, MARCEL ANTONISSE

Sve je bio dogovorio s Bijelima, ali je na koncu završio u Partizanu

5.4.2020.
19:50
AFP, MARCEL ANTONISSE
VOYO logo

Legendarni jugoslavenski i crnogorski nogometaš PredragMijatović u opširnom je intervjuu za Jot Down progovorio o raznim zanimljivim temama u kojem je otrkio kako je usred rata išao na utakmicu Hrvatske, ali i što se dogodilo kada je trebao prijeći u Hajduk.

“Upozoreni smo što će se dogoditi za nekoliko godina. Dužnosnik Partizana, oficir JNA, došao je u moju kuću i rekao ocu i meni da će se dogoditi nešto o čemu se ne smije pričati. Mislio sam da me samo želi uplašiti”, ispričao je Mijatović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ožujku 1994. godine Mijatović je otišao na utakmicu Hrvatske i Španjolske koja se igrala u Valenciji.

“Bilo je to usred rata, prijateljska utakmica. Tamo su bili moji prijatelji Šuker, Boban i Prosinečki. Bio sam na stadionu i posjetio ih. Sjećam se da je u Beogradu bila priča kako sam mogao pozdraviti neprijatelje, ali to bih uvijek napravio. To su moji prijatelji. Nikada nisam ulazio u politiku, samo su me sport i prijateljstvo zanimali. Želio sam provesti vrijeme s kolegama koje su nosile dres Jugoslavije kao i ja. Kritizirali su me i zvali izdajnikom, ali nije me bilo briga”, ispričao je Mijatović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga događaja poručio je kako nije primitivac i da neće pokazivati patriotizam tako što će okrenuti leđa prijateljima.

“Zašto sportaš mora slijediti strategiju političara? To sam mislio tada, a mislim i sada. Moj patriotizam ogledao se u tome da branim boje moje momčadi na najbolji mogući način i da golovima obradujem ljude. Neki sportaši su palili zastave, govorili nešto, ja nikad, niti ću”, ispričao je Crnogorac, koji je kasnije sa Šukerom dijelio svlačionicu Reala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Ignorirali Raula

“Moj transfer je bi najskuplji u povijesti španjolskog nogometa”, rekao je, a novinar ga je podsjetio kako su nakon utakmice on i Šuker stadion napuštali u istom autu.

“Jako smo se dobro razumjeli. Raul se znao žalili Capellu da mu ne dodajmo loptu i da samo međusobno igramo. Bilo je istine u tome, to mogu sada reći”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

les joueurs du Real de Madrid posent, le 20 mai à Amsterdam, autour de la coupe de la Ligue des champions, après leur victoire contre la Juventus de Turin par 1 à 0. (De G à D et de haut en bas) Predrag Mijatovic, Fernando Hierro, Davor Suker, Fernando Redondo, Raul Gonzales, Fernando Morientes, Clarence Seedorf, Christian Karembeu, Christian Panucci et Victor Sancez Del Almo. IMAGE ELECTRONIQUE (Photo by JACQUES DEMARTHON / AFP)

Osvrnuo se i na nekadašnju reprezentaciju Jugoslavije.

“Naše posljednje zajedničko veliko natjecanje bio je SP u Italiji 1990. na koje ja nisam išao. Hrvati uskoro nakon toga više nisu htjeli dolaziti na okupljanja i uskoro su počeli problemi”, prisjetio se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Progovorio je i o kvalifikacijskim susretima za Euro 200o. kada je s reprezentacijom igrao protiv Hrvatske u Zagrebu.

“Mjere osiguranje su bile ogromne. Na svakih 20 metara bila je policija. Zaključali su nas u hotelu. Na stadionu smo se pozdravili s igračima, ali postojale su nezamislive tenzije na sve strane. Ljudi u Jugoslaviji su poludjeli od sreće kad smo ih izbacili. Taj dan nam je bio kao da smo osvojili Euro”, ispričao je među ostalim Mijatović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli intervju u kojem je još puno toga rekao o Hajduku, Bobanu, Šukeru, Prosnečkom, jugoslavenskom nogometu i događanjima s početka 90-ih možete pronaći ovdje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo