MAMIĆU, VIDIŠ LI OVO: / Europski prvak izabrao vodstvo na najpošteniji mogući način

Image
Foto: AFP

Poduzetnik Josep Maria Bartomeu (52), koji je od 2014.

19.7.2015.
11:14
AFP
VOYO logo

Bartomeu je osvojio 54,63 posto glasova dok je njegov najveći rival, 53-godišnji političar Joan Laporta, koji je vodio klub od 2003. do 2010., dobio podršku 33 posto glasača.

"Znojem ćemo natopiti dres kao što su to učinili Puyol, Xavi, Abidal i Messi. Bit ćemo na razini navijača, prijašnjih uprava i izazova 21. stoljeća“, istaknuo je pobjednik 12. demokratskih izbora za kojeg su glasovala 25.823 člana od njih 47.270 koji su izašli na izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo glasa za više od 100.000 članova

Barcelona je jedan od rijetkih velikih klubova čiji su vlasnici članovi pa je pravo glasa imalo 109.637 osoba, uključujući hrvatske nogometaše Ivana Rakitića i Alena Halilovića, košarkaša Antu Tomića i rukometaša Marka Kopljara.

Rakitić, Halilović i Kopljar došli su u Barcelonu pod vodstvom Bartomeua, a jedini je Tomić stigao kada je prvi čovjek bio Sandro Rosell koji je u siječnju prošle godine odstupio nakon pokretanja sudskog postupka zbog mogućih nepravilnosti prilikom dovođenja Brazilca Neymara. Rosella je privremeno zamijenio Bartomeu koji je izbornom pobjedom stekao legitimitet za daljnje vođenje kluba kojeg financijski časopis Forbes procjenjuje na 3,16 milijardi eura, što ga čini četvrtim najvrednijim klubom na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prazničkoj atmosferi od 9 sati ujutro tisuće pristaša Barcelone išle su prema stadionu Camp Nou gdje su do 20 sati ubacivali u kutije listiće s imenima kandidata. Bartomeu je u predizbornu kampanju ušao s jakim adutima - nogometni i rukometni klub Barcelona osvojili su lani sva natjecanja u kojima su igrali, uključujući Ligu prvaka, dok je košarkaški klub poražen u četvrtfinalu Eurolige te finalima španjolskog prvenstva i kupa. Time su u startu slabe šanse imali treći i četvrti kandidat, katalonski poduzetnik Agustí Benedito koji je osvojio 7,16 posto glasova, te Toni Freixa, tajnik i glasnogovornik kluba od 2010. do 2013., koji je dobio podršku 3,7 posto glasača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći izbori po masovnosti

Bartomeu je već odradio transfere za ovu sezonu i nije morao obećavati nove. Iz Seville je doveo bočnog Aleixa Vidala te veznog igrača Ardu Turana iz Atlético Madrida, dok je prije toga produžio ugovore treneru Luisu Enriqueu, te Busquetsu, Pedru i Albi. Novi ugovor je dobio i Brazilac Dani Alves tijekom kampanje kada se Bartomeu privremeno povukao.

Među poznatim osobama glasao je i bivši napadač Nizozemske i Barcelone Johan Cruijff. On je, pak, javno podržao Laportu za čijeg su mandata osvojene tri Lige prvaka. Laporta je tražio uklanjanje sponzora Qatar Airwaysa s dresova i mijenjanje Unicefovim logom, nazvavši to borbom između korumpiranih i poštenih. Zalagao se za dovođenje francuskog reprezentativca Pogbe iz Juventusa, a za sportskog direktora je predlagao bivšeg igrača Abidala koji se oporavio od raka. Veći je fokus htio staviti na Barceloninu školu nogometa i rezervnu momčad Barcelonu B. Isticao je da će Barcelona sudjelovati u procesu nezavisnosti Katalonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S odazivom od 43,12 posto birača ovo su bili treći najmasovniji izbori u povijesti Barcelone.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo