Mamić: Kad nešto nisam znao, nazvao bih njega

Tužno je bilo u Hajdukovoj kinodvorani na Poljudu gdje su se nogometne legende iz Hrvatske i raznih dijelova svijeta došle oprostiti od našeg najvećeg nogometnog trenera, Tomislava Ivića.

27.6.2011.
22:28

Od šjor Ivana se došla oprostiti mnogobrojna nogometna krema, a večinu njih baš je Ivić lansirao u svjetsku nogometnu orbitu.

Bivši portugalski reprezentativac Fernando Couto, koji danas obavlja dužnost sportskog direktora Barge, također se došao oprostiti od svog učitelja.

"Ivić je bio važna osoba u mom sportskom životu, s njim sam rastao kao igrač i kao čovjek. Bio sam neizmjerno tužan kada sam čuo da je umro, morao sam ga doći ispratiti", istaknuo je Couto.

U Split se iz Zagreba se zaputila Dinamova delegacija predvođena braćom Zdravkom i Zoranom Mamićem.

"Tužan sam, otišao je najveći svjetski trener. I ponosim se što sam bio prijatelj s njim. Prije tri godine, Željko Kerum pitao me kako Hajduk može postati prvak za sto godina, a ja sam mu rekao tako da uzme Ivića. Uvijek kad nešto nisam znao, nazvao bih Ivića i pitao ga za savjet" rekao je stariji Mamić.

Najtužniji se doimao Stanko Poklepović, koji kada je vidio Ivićevu suprugu Reginu, nije mogao suspregnuti suze. Špaci su se pridružili i Ivićevi učenici iz generacije Vatrenih, Slaven Bilić, Aljoša Asanović, Igor Štimac, Robert Jarni, a u ime Hrvatskog nogometnog saveza pojavio se Zorislav Srebrić.

Hajdukovu zlatnu generaciju sedamdesetih koja je, pod Ivićevim vodstvom gospodarila jugoslavenskom ligom, zastupali su Mužinić, Šurjak, Džoni, Rožić, Luketin, Katalinić i Jerković.

"Bio je trener nad trenerima, o nogometu je razmišljao cijeli dan, uvijek je tragao za novim idejama. Veliki Ivan, tako smo ga zvali, svake je sezone prezentirao nešto novo", izjavio je Jurica Jerković, kapetan Hajdukove zlatne generacije koji je držao oproštajni govor na komemoraciji.

Oproštaj se potom preselio na groblje Lovrinac gdje su se izmjenjivale straže u Ivićevu čast, a na samom pokopu govor je održao Ivica Šurjak.

Od Ivića su se došli oprostiti i Josip Skoblar, Ivica Osim, Duško Bajević i Luciano D’Onofrio, nogometni menadžer i suvlasnik Standarda iz Liegea, koji je Ivića osamdesetih odveo u Porto.

"To što sam došao je najmanje što sam mogao napraviti. Ivić je bio čovjek s vizijom, nema nekoga tko je njemu sličan. Mnogi su ga pokušali kopirati, ali samo je jedan original. Onaj njegov Hajduk svi smo željeli pobijediti, ali to nije bilo jednostavno. Kad smo mislili da smo blizu, uvijek bismo dobili po glavi. Ivićev Hajduk bio je moderan, europski klub, njegova momčad izašla je izvan ondašnjih okvira. Teško je bilo pratiti njegove ideje", kazao je Ivica Osim.

Vezani članci:

arti-201106250106006 arti-201106240666006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali