ZANIMLJIVO / Hrvatski prvoligaš objavio arhitektonsko rješenje za mogući stadion: 'Tko zna, možda se realizira projekt'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Novi Zagreb predstavlja najveću urbanu cjelinu u Hrvatskoj (brojem stanovnika usporedivu s Rijekom i Osijekom) koja nema adekvatan stadion za odigravanje prvoligaških utakmica, ističu s Kajzerice

1.8.2023.
10:55
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

I dok se čeka da krene obnova stadiona u Kranjčevićevoj, a još se ne zna što će biti sa stadionom u Maksimiru, Lokomotiva je objavio kako bi mogao izgledati mogući stadion na Kajzerici.

Image
'DOČEK' U MRAKU /

Zastrašujuće scene nakon oproštaja legende: 'Htjeli su da izađem iz automobila i rekli da će me upucati u noge'

Image
'DOČEK' U MRAKU /

Zastrašujuće scene nakon oproštaja legende: 'Htjeli su da izađem iz automobila i rekli da će me upucati u noge'

"Predstavljamo diplomski rad Ardijana Karla Gashija na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Gashi je napravio arhitektonsko rješenje za mogući stadion na Kajzerici, na prostoru NK Lokomotive", objavio je klub s Kajzerice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novi Zagreb predstavlja najveću urbanu cjelinu u Hrvatskoj (brojem stanovnika usporedivu s Rijekom i Osijekom) koja nema adekvatan stadion za odigravanje prvoligaških utakmica! Kapacitetom od 8000 gledatelja predloženo rješenje predstavlja najmanji mogući stadion s uvjetima za odigravanje utakmica Lige prvaka koji je svojim kapacitetom optimalan drugi ili treći po veličini stadion u gradu poput Zagreba, a ujedno i ljetna pozornica kakvu Zagreb nema", ističu iz Lokomotive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O samom stadionu su napisali:

"Stadion se sastoji od tri horizontalne cjeline i tri vertikalna istaka. Baza je masivna utvrda izvedena od armiranog betona. Veći je dio volumena baze otvoreni prostor garaže, dok su grijani prostori smješteni obodno, u zoni s pristupom dnevnom svjetlu. Zaštita od Sunca riješena je ograničavanjem upada izravne sunčeve zrake i uporabom biljaka penjačica koje ljeti smanjuju i već minimalan upad izravnog zračenja. Središnju zonu stadiona čine tribine izvedene postavljanjem predgotovljenih armirano-betonskih elemenata na monolitne armirano-betonske nosače postavljene na raspon od 8 m. Zapadna tribina sadržava i ostakljeni izduženi volumen stadionskih loža (tzv. skyboxeva). Lože su orijentirane na istok s kojega ih od Sunčevog zračenja štiti istočna tribina i konzolni istak krova, dok je sa zapada, uz istak krova, postavljena dvostruka staklena opna – koja čini hodnik kao tampon zonu eventualnog pregrijavanja. Treću, završnu horizontalu stadiona, čini krovna konstrukcija sastavljena od čeličnih rešetkastih nosača postavljenih na rasponu 8 m. Vertikalna se sila ukošava i prenosi na nosač, dok vlačno-tlačna zatega s druge strane nosača onemogućava odizanje od vjetra. Pokrov je izveden od samonosivih lexan višeslojnih krovnih ploča premazanih zaštitom od UV zraka, montiranih na potkonstrukciji raspona 1,5m. Stadion je oblikovno sastavljen od četiriju cjelina – čvrste armiranobetonske baze (stereobata) prizemlja s pratećim sadržajima, prvog kata (piano nobila) s borilištem i armiranobetonskim gledalištem podijeljenim u fizički odvojene sektore, lagane i prozračne čelične krovne konstrukcije (krune) te ostakljene vertikale hotela za igrače s restoranom i krovnom terasom otvorenom javnosti (markera u prostoru)", pišu pa dodaju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Travnjak glavnog terena uzdignut je do visine savskog nasipa koja iznosi cca 6 metara od visine tla čime se pogled s gledališta, pa čak i samog sportskog borilišta nesmetano pruža prema gradu na sjeveru spajajući novi stadion – simboličko srce Novog Zagreba s kulisom tornjeva grada i siluetom Medvednice. Uzdizanjem travnjaka prostor ispod terena postaje garaža za gotovo 300 automobila i klupske autobuse s izravnim pristupom igrača svlačionicama (isti je prostor i komercijalno iskoristiv). Sjeverna tribina, namijenjena gostujućim navijačima, minimalnih je dimenzija kako bi impozantan pogled prema gradu i Medvednici ostao otvoren, a također i kako ne bi konkurirala Sjeveru jednog kultnog zagrebačkog stadiona, dok su istočna, južna i zapadna tribina u potpunosti natkrivene i fizički odvojene na uglovima, ali i u zonama ulaza gdje prorezi (cezure) omogućavaju jednostavno odvajanje tribine na manje funkcionalne sektore zbog čega je za pojedini događaj jednostavno moguće otvoriti samo potreban dio kapaciteta stadiona."

"Čestitamo Ardijanu Karlu Gashiju na briljantnoj ideji i sjajno izvedenom rješenju stadiona na Kajzerici. Kako smo naveli, tko zna, možda jednog dana se i realizira projekt", napisali su za kraj s Kajzerice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografije možete pogledati ovdje.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo