BILO BI LIJEPO / Livaković i Gvardiol u borbi za velika priznanja u Katru: Evo tko im stoji na putu do nagrada

Image

Za razliku od Zlatne kopačke, koja se dodjeljuje najboljem strijelcu turnira, isključivo na temelju broja golova koje je igrač postigao, o osvajaču Zlatne rukavice odlučuje tehnički odbor Fife

15.12.2022.
12:17
VOYO logo

Osim za brončanu medalju, hrvatski reprezentativci na Svjetskom prvenstvu u Kataru još uvijek bore se i za prestižna priznanja u pojedinačnoj konkurenciji. Joško Gvardiol jedan je od glavnih favorita za osvajanje nagrade u kategoriji najboljeg mladog igrača, dok Dominik Livaković vrlo visoko kotira u izboru za vratara turnira.

Fifina nagrada za najboljeg mladog igrača (Fifa Young Player Award) ustanovljena je na SP-u 2006. u Njemačkoj, a njezin prvi dobitnik bio je Lukas Podolski. Četiri godine kasnije, u Južnoafričkoj Republici, otišla je u ruke Thomasu Mülleru, a 2014. u Brazilu njome se okitio Paul Pogba. Na prethodnom SP-u, 2018. u Rusiji, najboljim mladim igračem proglašen je Kylian Mbappé.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je o katarskom Mundijalu riječ, u konkurenciju za najboljeg mladog nogometaša ulaze svi igrači rođeni 1. siječnja 2001. i kasnije, a prema informacijama Telegrapha i Sportskeede, najveći favoriti su naš Gvardiol i argentinski veznjak Enzo Fernández.

Image
Image
VELIKI LUKA /

Modrić je klasa: Mislite li da nije čestitao Messiju? Ove fotografije su obišle svijet

Prema kladionicama Gvardiol uoči utakmice s Argentinom imao je 40% izgleda za osvajanjem nagrade, a Fernández 52%. S obzirom na ishod polufinalnog sraza, jasno je da su ti postoci sada još više na strani argentinskog veznjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Hrvata i Argentinca, u kontekstu Fifa Young Player Awarda spominju se još i Jude Bellingham te Bukayo Saka, ali s obzirom na to da je Engleska ispala još u četvrtfinalu, gotovo je sigurno da nijedan od njih neće dobiti spomenuto priznanje.

Nagradu za najboljeg vratara Fifa dodjeljuje od SP-a u SAD-u 1994., a do 2006. je nosila ime po legendarnom sovjetskom vrataru Lavu Jašinu. U tom razdoblju njezini osvajači bili su Michel Preud‘homme, Fabien Barthez, Oliver Kahn i Gianluigi Buffon. Godine 2010. nagrada je preimenovana u Zlatnu rukavicu, a u JAR-u ju je osvojio Iker Casillas. Na SP-u u Brazilu najboljim golmanom proglašen je Manuel Neuer, a u Rusiji 2018. Thibaut Courtois.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Arapskom poluotoku, pak, kao glavni konkurenti za osvajanje Zlatne rukavice, prema izvješću Sporting Newsa, figuriraju Livaković, Yassine Bounou, Emiliano Martinez i Hugo Lloris.

Image

Livaković je u Kataru primio šest pogodaka, ali je istodobno upisao i 24 obrane (daleko najviše od kandidata za nagradu) te postao najuspješniji hrvatski vratar na jednom SP-u. Posebno se istaknuo obranama u raspucavanjima jedanaesteraca; s njih četiri izjednačio je Subašićev, Goycochein i Schumacherov rekord svjetskih prvenstava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potencijalno najveći konkurent u utrci za najboljeg golmana SP-a 2022. Livakoviću bi mogao biti marokanski čuvar mreže Bounou, koji je do polufinala primio samo jedan (auto)gol i ubilježio pet obrana. Također se, u četvrtfinalnom srazu sa Španjolskom, iskazao u branjenju jedanaesteraca, obranivši, u raspucavanju, udarce s bijele točke Carlosu Soleru i Sergiju Busquetsu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo