Jaka glava / Livaja izjednačio rekord star 36 godina, a u jednom segmentu je najbolji u Europi

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Livaja je izjednačio Vujovićev rekord iz Jugoslavenske lige, a lovi i apsolutni ligaški rekord bijelog kluba kojeg već 87 godina drži Leo Lemešić

9.5.2022.
10:49
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Marko Livaja prvo je ime Jadranskog derbija u kojem je Hajduk s 0:3 protutnjao Rujevicom. Hajdukova desetka je kao i posljednji puta na ovom stadionu zabila dva pogotka od čega je jedan stigao iz jedanaesterca, a drugi nakon prekrasnog udarca s ruba kaznenog prostora.

Tim pogocima je Livaja došao bo 25 golova u ovogodišnjem prvenstvu te je nakon isključenja Josipa Drmića osigurao naslov prvog topnika lige. Također, izjednačio je rekord Zlatka Vujevića u prvenstvu bivše države koji je u sezoni 1984./85. postigao upravo toliko.
Do kraja prvenstva su ostale još dvije utakmice, a Torcidin miljenik ne samo da ima priliku prestići Zlatka Vujevića već i srušiti apsolutni ligaški rekord splitskog kluba kojeg drži Leo Lemešić s 26 pogodaka iz zbilja davne sezone 1934./35.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Jaka glava /

Marko Livaja neumoljiv je godinama: Pogledajte kako je izgledao njegov zadnji promašaj s bijele točke

Image
Jaka glava /

Marko Livaja neumoljiv je godinama: Pogledajte kako je izgledao njegov zadnji promašaj s bijele točke

I Benzema mu gleda u leđa

Livaja je uz taj fantastičan rezultat uspio realizirati i deseti jedanaesterac ove sezone uz stopostotni učinak. Takva mirnoća i sigurnost se rijetko viđa i u kontinentalnim okvirima. Jedini HNL-ovac koji je usporediv s Livajom po tom kriteriju je desni bek Hrvatskog dragovoljca Valentino Majstorović koji je ove sezone realizirao šest penala bez pogreške. Stopostotan je i Robert Murić koji ima četiri od četiri.

Image
Foto: SofaScore

Marko Livaja je najučinkovitiji izvođač penala u Europi

Zagrebli smo i u europske lige te uz pomoć arhive SofaScora došli do podatka da ove sezone na kontinentu više pogodaka s bijele točke ima samo Karim Benzema koji je zabio 11 puta iz 15 pokušaja no nevjerojatni je taj učinak postigao u svim natjecanjima. Kad gledamo samo ligaški učinak, onda ima 7 od 11. Drugim riječima, u bazi SofaScora ni jedan europski nogometaš nema bolji učinak s bijele točke od Marka Livaje. Najbliži mu je Slovenac Jasmin Kurtić iz grčkog PAOK-a koji je ove sezone bio precizan devet puta iz deset pokušaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju dodajmo kako je Livaja posljednji put promašio jedanaesterac prije devet godina. Riječ je o dvoboju mlade reprezentacije Hrvatske protiv vršnjaka iz Urugvaja 2013. godine na Svjetskom prvenstvu. Livaja je tom prilikom pogodio vratnicu no mladi Vatreni su pobijedili s 1:0. Aktualni idol Dalmacije je u toj utakmici asistirao Anti Rebiću za jedini pogodak na susretu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo