LIJEČNIK VATRENIH O TRAGEDIJI KOJA JE POTRESLA NOGOMET: / 'Čuo sam se s Badeljom, rekao mi je da je Astori bio potpuno zdrav...'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Govorio je i novostima na sljedećem SP-u

5.3.2018.
21:23
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Liječnik hrvatske nogometne reprezentacije dr. Zoran Bahtijarević već je godinama u svijetu nogometa, član je UEFA-ine komisije te je komentirao smrt kapetana Fiorentien Davidea Astorija. Napomenuo je kako se kod mnogih slučajeva kod ljudi koji su preminuli ili pretrpjeli infarkt nisu primijetili nikakvi simptomi problema sa srcem.

IZJAVA DANIJA ALVESA O ASTORIJU PODIGLA JE PRAŠINU: ‘Žao mi je, ali svakodnevno u svijetu umiru djeca koja ne dobivaju dovoljnu pažnju’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je bilo kao grom iz vedra neba"

"Kod velike većine. U zadnje vrijeme se dio takvih događaja povezuje s respiratornim infektima, u slučajevima kad nisu uspjeli dokazati baš nikakve poremećaje na srcu. Naime, čak i za obične viroze ili gripe, dio ljudi, i vi, i ja, i svi drugi, možemo imati prolazni miokarditis, u zadnje vrijeme se baš inzistira da igrač mora biti potpuno zdrav, da ne smije igrati čak niti ukoliko je respiratorno na bilo koji način bolestan. Čuo sam se s Mikijem Badeljom, po onome što mi je rekao ovaj je mladić bio potpuno zdrav, ovo je bilo kao grom iz vedra neba. Vjerojatno nikad nećemo znati što je uzrok", rekao je Bahtijarević za Sportske novosti.

"Morao je dokazati da je prošao i kardiološke preglede"

Za kapetana Fiorentine je objavljeno kako je prebolio rak testisa. "Trebalo bi vidjeti koja je bila kemoterapija, je li se radilo o zračenju ili ne. Doista, neke kemoterapije jesu kardiotoksične, ali ne vjerujem da jedan tako značajan klub kao što je Fiorentina nije učinio sve moguće pretrage. Osim toga, da bi bio licenciran kao igrač, pa i u europskim natjecanjima, morao je dokazati da je prošao i kardiološke preglede", rekao je doktor te otkrio kako će na sljedećm SP-u u Rusiji biti i video analiza za liječnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva je da će se i za liječnike postojati video analiza. Poučena potresima mozga na SP-u u Brazilu gdje su neki igrači izgubili svijest, a nakon toga nastavili igrati, FIFA je odlučila da će iz svake reprezentacije, doktor ili fizioterapeut, biti u sobi gdje se radi video analiza i odande će moći liječniku na klupi u realnom vremenu javiti uvjete pod kojima je nastala ozljeda. Je li igrač bio u nesvijesti, često to ne vidite jer dok stignete do njega dođe k svijesti. Teren je pokriven s više od 50 kamera. Isto tako onaj tko je gore, moći će javiti na što treba pripaziti i kod drugih težih ozljeda", rekao je za Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo