Legendarni Špaco prasnuo u smijeh na novu šalu o Igoru Štimcu

Igor Štimac ovih je dana jedna od najnapadanijih javnih osoba u Hrvatskoj. Dva poraza usred Zagreba narušila su ionako slab javni rejting izbornika, koji je sve češće usamljen u svojim analizama.

15.10.2013.
8:14
VOYO logo

Kako komentirate cijelu ovu medijsku strku oko reprezentacije i oko Igora Štimca? Pa čujte, mislim da ima mnogo kritika koje su neargumentirane. Ne možemo mi sad opravdavati poraz, ali oni koji su osporavali reprezentaciju ovih dana, čini mi se da nisu dovoljno argumentirani. Za poraz nema opravdanja, ali to ide i na teret igračima i na teret stručnom stožeru. Treba reći da stožer očito nije predvidio sve što je trebao. A što se tiče igrača, pa pogledajte samo kako su pala dva gola. Meni je apsolutno nerazumljivo da kod prvog gola dodavanje onako prođe kroz naša tri igrača, pored Ćorluke, Vide i Lovrena, pa onda kod drugog gola da Mateo Kovačić trči i pušta protivnika sve do gola, skroz do Pletikose. Nije to stvar formacije, hoće li biti četiri ili tri igrača u zadnjoj liniji. Mi otprilike jednako dobro igramo i u jednoj i u drugoj postavi i zato mi se čini da neke kritike nisu dovoljno argumentirane.

U čemu konkretno griješe kritičari i koje je vaše mišljenje o igri Hrvatske? Pa gledajte, takav sličan kiks-gol kakav smo primili od Belgije mi smo zabili Srbiji u Beogradu. Dakle, tu se donekle slažem sa Štimcem da je to čisto nogometna stvar, dogodi se. Krivica je na pojedincu u tom trenutku, ali preko toga se odmah mora ići dalje. A mi imamo masu novinara koji onda posvećuju tri stranice taktici, ovome, onome, a radi se o jednoj tekućoj nogometnoj stvari. Da kažem, vjerujem ovom stožeru i Štimcu i smatram da ne treba sve uvijek gledati crno i da će sve sjesti na svoje mjesto ako kažemo konkretno koji su naši nedostaci. Konkretno, meni se čini da nedostaje tih kombinacija prema naprijed koje nisu do kraja uređene, nedorečeni smo u napadu i tu ima jedna stvar koju malo tko zna. Momčad koja je u posjedu lopte najslabija je u obrani. I to se opet pokazalo protiv Belgije. Osim toga, stalno se priča o posjedu lopte, tko je više imao loptu. Pa kakve to ima veze? To je pogrešna kategorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://videa.hu/player?v=3lIqb9hlLuNPKIll

Dakle, to je 'mrtva igra', koja ne donosi nikakvu konkretnu korist? Tako je, upravo to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne čini li vam se da bi Hrvatska, gledajući ove kvalifikacije, bila prvak svijeta po toj 'mrtvoj igri'? Pa dobro, je. Čini mi se da su se treneri danas zaljubili u takvu igru. Što je ustvari bitno? Treba napraviti vježbanje kombinacija koje imaju završni udarac, konkretan kraj, realizaciju i to u što kraćem vremenu od otete lopte do završnice. Po statistikama, prije 15 godina su takve akcije trajale u prosjeku po 15 sekundi, a danas traju po sedam. Dakle, za takvu mrtvu igru nema više prostora, nema vremena, doslovno. Mi trebamo igrati, 'oteta lopta i brzo naprijed'. I to nama nedostaje iako imamo dobre igrače. Ta naša igra mora biti mnogo tečnija, mnogo osmišljenija. Teško mi je govoriti jer ne vidim što naši rade na treninzima, ali čini mi se kao da ne rade to. Mislim da je Štimac sa svojim stožerom dovoljno bistar da to shvati. Jer ima sve predispozicije, on je i kao obrambeni igrač, šef obrane, imao cijeli pregled igre ispred sebe. Općenito, ti treneri koji su bili u zadnjoj obrambenoj liniji trebali bi imati određenu prednost u odnosu na napadače. Dakle treneri kao što su Štimac i Tudor bi to mogli znati. A Hrvatska ima arsenal igrača koji je u stanju sve to provesti.

Zašto našim igračima to ne uspijeva. Muče se, mrcvare loptu, ljudi to vide i kritiziraju. Štimac za ovakve ocjene optužuje novinare koji 'stvaraju lošu atmosferu'. Međutim postoje televizijski prijenosi uživo, gledatelji imaju priliku sami donijeti zaključke. Pa i ja vidim da je igra slaba i teško mi je reći zašto je tako. Iskreno, ne znam. Teško mi je reći je li stožer dovoljno dobro pretpostavio neku situaciju i kako je tko i što napravio. Ali čisto želim zbog jednog našeg hrvatskog naboja da prođemo dalje i da pomognemo, da se ne stvaraju takvi antagonizmi kroz napise, obezvređivanja i sve to negativno. A onda i Štimac reagira na to i dođemo do ovoga što sad imamo. Opet kažem, ne znam što se događa, ali čini mi se da Štimac daje jako puno uputa igračima, jako puno detalja, more toga, možda i previše. I to obrambenih uputa, da ne bi došlo do greške, da ne bismo primili gol. 'Ti Mandžukiću zatvori ovdje, ti napravi ovo, ti pokrij ondje, ti učini ono' i onda se dogodi da su igrači taktički koncentrirani samo na zahtjev obrane, a ne na zahtjev prema naprijed. To potiskuje jedno drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate li neke informacije iz prve ruke o tome ili samo primjećujete? Nemam informacije, ali Štimac je protiv Srbije recimo i u najavi rekao da će prepustiti protivnicima vođenje igre, to je bila priča. A nas u toj utakmici napadački nije bilo nigdje. I sada protiv Belgije napadački nismo vidjeli ni puno ni konkretno. Pa da je Mandžukić tri puta dobio loptu na glavu, jednom bi zabio.

Rekli ste da bivši obrambeni igrači imaju bolje pretpostavke da postanu dobri treneri zbog pregleda igre. Možda je Štimac kao igrač loše vidio, negdje do centra, kad nam toliko zapinje u napadu? Ha, ha, ha, ta vam je dobra. Sad ste me nasmijali, ali ma dobro. Meni je žao, meni je Štimac drag, ja sam njega stvarao kao igrača, bio je moj igrač. Ja sam mu bio trener u juniorima, vodio sam ga do prvog tima, u njemu vidim jednu osobitost, jednog lidera, ali mislim da svima njima fali iskustva nas malo starijih trenera. Tako mi se čini. Mislim da to danas nedostaje u našem nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo se šalimo, ali zapravo tek sad počinje ozbiljan posao ako ne želimo ostati bez Svjetskog prvenstva. Što dalje, čeka nas Škotska i potom dvije najvažnije utakmice u dokvalifikacijama. Pa čujte, situacija nije dobra, igra nije dobra, ali mislim da moramo pokušati vratiti jednu dobru atmosferu, dogurati do Brazila i onda ćemo vidjeti gdje smo i što smo. A što se tiče kritika, one trebaju biti argumentirane jer sve ovo pomalo gubi smisao.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo