Legenda Dinama i Hajduka poslala poruku Zdravku Mamiću

Najveći hrvatski nogometni derbi između Dinama i Hajduka, koji nas u nedjelju očekuje u Maksimiru, najavio nam je legendarni Stjepan 'Štef' Deverić, ovotjedni gost naše rubrike Jedan na jedan.

29.11.2013.
8:35
VOYO logo

Malo koji hrvatski nogometaš se može pohvaliti karijerom koju je imao Štef Deverić. Bio je jedan od najboljih nogometaša koji je igrao u Dinamu 80-ih godina 20. stoljeća, no 1984. godine nogometnu karijeru nastavio je u Hajduku, gdje je, po njegovim riječima, doživio tri ponajljepše godine u karijeri. I u Zagrebu i u Splitu navijači su ga obožavali, te je upravo on možda i najbolja osoba koja može najaviti nedjeljni maksimirski derbi.

U nedjelju nas očekuje najveći hrvatski nogometni derbi između Dinama i Hajduka. Kome dajete prednost? U svakom slučaju, mislim da je lagana prednost na strani Dinama jer igra na domaćem terenu. No, derbi je uvijek nezahvalno prognozirati jer je to utakmica za sebe. Ipak, mislim da je Dinamo jači i u momčadskom dijelu, bez obzira što Hajduk jako dobro stoji u prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko bi po Vama ovaj put mogao biti igrač prevage? Uvijek su oči uprte u one igrače od kojih se najviše očekuje. Isto tako, često se u takvim utakmicama pojavi neko novo lice za koje se nitko nije nadao da će bljesnuti. Puno toga ovisi o tome kako će momčadi otvoriti utakmicu, kojim će tijekom potom utakmica teći. Sigurno će i uvjeti na terenu biti jako teški s obzirom na vremenske prilike. Mislim da će to biti jedno taktičko nadmudrivanje i zbog svega navedenog ne bih isticao pojedince. Uz to, obje ekipe imaju dosta mladih igrača i nikad se ne zna što se od njih može očekivati. Ovisi puno i o tome za koga će se treneri odlučiti.

Mislite li da bi derbi mogla presuditi možda i jedna pogreška pojedinca zbog tih mladih igrača? Moguće, posebno zbog terena i vremenskih uvjeta. No, teško je išta prognozirati, moje mišljenje je da će pobijediti jači kolektiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je derbi koji bi nakon dugo vremena trebao proći u znaku navijača. Navodno će biti pun stadion, što BBB-a, što Torcide, koja je najavila dolazak u velikom broju. To je ono što smo dugo čekali. I Hajduk napokon ovo prvenstvo igra jako kvalitetno, u samom je vrhu tablice i normalno je da je to automatski magnet za jedne i druge navijače. Već dugo nije bilo pravog derbija koji se čeka s nestrpljenjem, s neizvjesnošću, koji je i na tablici jako zanimljiv i normalno je da se očekuje velik broj navijača. To sam i očekivao!

Posljednjih dana se dosta priča o famoznoj vaučerizaciji. BBB-i su ponudili Torcidi pomoć pri kupnji karata, a sve kako bi se zajedničkim snagama borili protiv odluke HNS-a. Čuo sam za to! Navijači naprosto moraju prihvatiti takve stvari jer je takva odluka već donesena i tu se ništa ne može napraviti. Međutim, drago mi je s druge strane da su BBB-i i Torcida u kontaktu i da će se snaći na svoj način. Bez obzira što su to tradicionalno navijački neprijatelji, u ovakvim teškim i problematičnim situacijama udružuju snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Torcida je već BBB-ima kupovala karte za utakmicu protiv Splita u Parku mladeži. Jasno, bez obzira što je to jedno veliko rivalstvo na tribinama, jedni drugima pomažu u teškim situacijama. Vjerujem da postoji planski dogovor između njih i da će zajedno napraviti jedan sjajan ambijent.

To znači da će se i jedni i drugi naći na istoj tribini. Bojite li se eventualnih incidenata? Sigurno da će biti tenzija, pokoji povik ili tako nešto, ali nešto drastično, ne vjerujem. Ako su već pomogli jedni drugima, nema logike. Uvijek se može dogoditi nešto, ali ne vjerujem u takav scenarij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže se da su uvijek dovoljne samo dvije budale. Istina je, uvijek će biti budala, ali ako je oko njih pet normalnih, onda oni to moraju riješiti.

Par riječi o Dinamu. Modri su ove sezone dosta razočarali, posebno u Europi. Teško je reći je li ovo Dinamov maksimum jer Dinamo je kvalitetniji nego što je pokazao. Zašto se sve ovo dogodilo, ne znam, očito su na cijelu situaciju utjecale i promjene trenera. Ove sezone je razočarao u Europi, no to je sastavni dio sporta. Dinamo je ove sezone igrao dosta promjenjivo, ritam mu očito nije odgovarao, forma nije bila na nivou i ispalo je kako je ispalo. Očekivao sam da će proći grupu u Europskoj ligi, ali eto...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa od europskog proljeća. Da, nažalost, ništa od proljeća.

Hajduk? Mladi su, rezultati su iznad očekivanja. Jako su poletni i talentirani, ali vidimo da imaju uspone i padove, dosta osciliraju. Dokazali su da svakoga mogu pobijediti, ali jednako tako i protiv svakoga kiksati. Protiv Osijeka se očekivala čista pobjeda s obzirom na kvalitetu i trenutnu situaciju na tablici, no dogodio se kiks. Hajduk je jako potentna momčad koja još puno može napredovati i s obzirom na mladost, treba uloviti jedan kontinuitet igara i rezultata. Bitno je da su tu u vrhu, da igraju dobro i da imamo dobre i jake derbije, prave i neizvjesne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U karijeri ste igrali i za Dinamo i za Hajduk. Često ste znali reći da ste dijete Dinama, ali da Vam je Hajduk u igračkoj karijeri dao čak i više. Pa tako nekako! Dijete sam Dinama i dinamovac sam u duši, ali Hajduk je u mojoj karijeri bila jedna lijepa epizoda koju nikad neću zaboraviti. Ja sam i dinamovac i hajdukovac. Split je za mene bila jedna divna uspomena, jako sam se lijepo osjećao tamo i o Hajduku kao klubu i Torcidi kao navijačima mogu govoriti samo u superlativima.

Kako je izgledao Vaš transfer u Hajduk? Je li bilo razočaranja s jedne strane i oduševljenja s druge? Baš u to vrijeme sam bio na Olimpijskim igrama, tako da je to prošlo dosta mimo mene. Pisalo se o tome dosta, ali nisam bio skroz prisutan u tome. Ma znate da uvijek takvi transferi pobuđuju pažnju i dižu tenzije, kod nekih je prisutno razočaranje, kod drugih veselje. Bio je to jedan od prvih takvih transfera, ja u Hajduk, prije mene Džoni u Dinamo... U tom trenutku Dinamova uprava više nije postojala nego što je postojala, nisam imao s kim razgovarati i u tom sam trenutku mogao jedino u Hajduk, koji je to objeručke prihvatio. Partizan i Zvezda me nisu zanimali, stupio sam u kontakt s ljudima iz Splita i sve smo brzo dogovorili na obostrano zadovoljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U derbijima ste u dresu Dinama i Hajduka zabili po jedan gol. Da, kad sam igrao za Hajduk, u prvom derbiju sam zabio Dinamu u Maksimiru, ostalo je 3:3, a za Dinamo 1982., kad smo pobijedili 2:1.

Gdje ste danas, čime se bavite? Trener sam juniora Lokomotive posljednje tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate li možda ambiciju preuzeti Dinamo, klupa Modrih je slobodna? Naravno da imam ambiciju, ali čekam da konačno dođem na red. A tko ne bi imalo takvu ambiciju? Ha-ha-ha.

Je li ovo poruka Zdravku Mamiću? Naravno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno ste gledali nastupe naše reprezentacije u kvalifikacijama. Kako gledate na cjelokupni ciklus, Igora Štimca, dolazak Nike Kovača i plasman na SP u Brazil? Bilo je dosta promjenjivih igara, nije bilo onako kako smo očekivali, ali najvažnije je da smo se uspjeli plasirati u Brazil. Kad je bilo najvažnije, s Islandom smo odigrali kako treba. Što se tiče Štimca, mislim da bismo da je ostao također prošli dodatne kvalifikacije, ali takva je bila odluka ljudi u HNS-u. Došao je Niko Kovač, odlično je posložio momčad, dečki su dobro odigrali. Napokon su nakon dugo vremena odigrali jednu pravu utakmicu i svi se nadamo da će tako biti i dalje.

Što možemo očekivati u Brazilu? Naši uvijek mogu daleko dogurati. Ona naša poznata atmosfera, onaj pobjednički duh se ponovno vratio. Imamo zadovoljstvo i sigurnost, naravno, i kvalitetu, hvala Bogu, imamo puno velikih imena. Ako budemo ovako igrali, zajedničkim duhom kao protiv Islanda, za kvalitetan rezultat se ne trebamo bojati. Prognoze su nezahvalne, SP je jedan turnir gdje je sve stvar trenutka, ali s obzirom na sve što se trenutno događa, možemo očekivati jako puno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idete li u Brazil? Nastojat ću. Teško je reći u ovom trenutku jer je sve to još jako daleko, na to se treba dobro pripremiti, a i obaveze su tu. Imam želju, ali vidjet ćemo.

Za kraj, poruka navijačima i igračima uoči derbija. Želim im puno sreće, lijepo navijanje i atmosferu, sjajnu nogometnu predstavu i neka pobijedi bolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo